Nieuwe Beatles-docu: gevoelige jongens voor het eerst in Amerika

De nieuwe documentaire Beatles ’64 begint met stemmige beelden van John F. Kennedy, waardoor je even denkt in de verkeerde film te zijn gestapt. Het idee van deze proloog is: de Britse popgroep reisde voor het eerst naar de Verenigde Staten kort nadat de Amerikaanse president werd vermoord. The Beatles landden in een gedesillusioneerd land in rouw dat snakte naar wat afleiding, en verlangde naar nieuwe herauten van betere tijden. Een geïnterviewde fan zegt: „Dat is wat muziek kan: het bloeden stelpen. Mijn vader kwam nooit over de moord op Kennedy heen. Ik wel.”

The Beatles waren al groot in Engeland, maar in de VS bestond aanvankelijk niet zo veel belangstelling voor Britse muziek. Dat veranderde toen hun vijfde single ‘I Want To Hold Your Hand’ eind januari 1964 op nummer één in de Amerikaanse hitlijst kwam. Na hun optreden in tv-programma The Ed Sullivan Show, vielen 73 miljoen kijkers als een blok voor de artiesten uit Liverpool. Deze documentaire draait om de tegenstelling tussen de krankzinnige opwinding van nieuwsmedia en fans gedurende de eerste twee wittebroodsweken van „Beatlemania” en de rust van de bandleden in het oog van de orkaan. Ze zijn zo normáál. De band gedraagt zich als op een schoolreisje, vier vrienden die een beetje melig rondhangen in hotelkamers.

Voor The Beatles zelf was het ook iets bijzonders, hun eerste bezoek aan Amerika, het land waar de rock-’n-roll werd geboren. Zangeres Ronnie Spector van de Ronettes nam ze mee naar Spanish Harlem waar niemand ze herkende. De Britten keken uit naar ontmoetingen met soulgroepen The Isley Brothers en The Miracles – hun muzikale helden van wie ze liedjes coverden. Bandleider John Lennon duidde hun populariteit in de VS later als: The Beatles maakten zwarte muziek nóg witter dan Elvis.

Verliefd

Het gros van de documentaire bestaat uit beelden van de gebroeders Albert and David Maysles, ontleend aan What’s Happening! The Beatles in the U.S.A., de tv-documentaire die ze in 1964 maakten voor tv-zender CBS. Met hun innovatieve, vanaf de schouder gedraaide cinéma verité geven ze een enerverend beeld van hoe Beatlemania er van binnenuit uitzag. Het zoetste is de scène van een gezin dat in de huiskamer naar de Ed Sullivan Show kijkt. De dochters houden zich in, met de ouders en de camera erbij, maar je ziet ze in een paar minuten tot over de oren verliefd worden op The Beatles en op de nieuwe tijden die aanbreken.

Dit is niet bepaald de eerste documentaire die over The Beatles wordt gemaakt. Brengt deze wat nieuws? Niet echt. Hij bestaat dus voornamelijk uit beelden uit een eerdere documentaire. De nieuwe commentaren, van onder meer Beatles Paul McCartney en Ringo Starr, soulzangers Smokey Robinson, Ronald Isley en diverse fans die er toen bij waren, leveren niet veel verse inzichten op. Wel mooi is dat diverse geïnterviewden wijzen op de nieuwe vorm van mannelijkheid die The Beatles brachten: geen macho spierbundels die klaar stonden om beren dood te schieten, maar gevoelige jongens met lang haar.