De meeste Chinese auto’s, al dan niet van semi-Europese origine, gaan het ene oor in en het andere uit. Ze zijn goed maar ongrijpbaar als een mens zonder eigenschappen. Je vergeet ze omdat ze je aan niets herinneren. Er is geen stijl, geen technologisch dna dat je mentaal contact laat maken – en wat er aan designgrammatica al is, moet je eerst leren lezen.
Aan de Zeekr X verwachtte ik a priori geen blijvende indrukken over te houden. Hij is de zoveelste multiculturele co-productie met bruggenhoofden op meer continenten. Het merk is net als het voorheen Zweedse Volvo, het semi-Zweedse Lynk en het ooit Britse Lotus eigendom van het Chinese Geely, de in Zweden ontworpen auto technisch identiek aan de Volvo EX30 en de Smart #1. Dit is een post-identitair product.
Zoom in voor alle details van de ZeekrXKlik op de punten voor uitleg over de details.Foto Merlijn Doomernik
In de Volvo was ik teleurgesteld: de Smart was goed maar niet de benchmark in zijn klasse van compacte elektrische hatchbacks. Dan verwacht je een zeven. Maar na een week begint de Zeekr X te landen. Het is een opmerkelijk goed ding. Vreemd. De verwante Volvo en de Smart hebben geen uitzonderlijke eigenschappen, of het moesten de voor hun klasse stevige vermogens zijn, van 272 pk tot 428 voor de versies met twee motoren. De EX30 verbruikte te veel, de Smart iets minder, maar beide behoren niet tot de meest efficiënte EV’s. Bij de Volvo hebben alleen de topversies de bij Smart altijd inbegrepen 22 kW-boordlader en het snellaadvermogen is met 150 kW goed maar niet uitzonderlijk. Hoe kan Zeekr op hetzelfde platform als de ergerlijk krappe EX30 een voor achterpassagiers veel ruimere auto bouwen? Zeekr heeft betere koks, dat moet het zijn. Het bereidde het knapste gerecht met dezelfde ingrediënten. En het smakelijkste. De X is een alleraardigste organische vorm met opstandige hoeken, alsof de lijnen geen zin meer hebben de volumes te begrenzen. Je ziet een Mondriaan in de overgangsfase van figuratief naar abstract. De irritant oplopende portierlijn stabiliseert zich op de C-stijl net op tijd met een waterpas liggende uitloper die de esthetische balans herstelt. De gevorderde autospotter zal de in lengterichting over de neus lopende led-lichtlijnen van de koplampen niet ten onrechte met Lynk associëren. Zelfde kraamkamer. Misschien waren ze er bij Geely niet meteen uit welk merk welke stijlkenmerken moest krijgen.




Foto’s: Merlijn Doomernik
Significant spaarzamer dan de Volvo en de Smart is de X niet, maar hij is niet storend onzuinig. De boordcomputer registreert 17,3 kWh/ 100 km na 180 snelwegkilometers met stevige tegenwind, en dan is er ruim 200 kilometer over. Genoeg, zeker met de achtervang van de 22 kW boordlader die bij gewone laadpalen twee keer zo snel laadt als de gangbare driefasenladers met 11.
Onderscheidingsdrang
Hij heeft drie eigenaardigheden. Er is geen dodehoeksensor in de buitenspiegels, en niet omdat er geen dode hoeken zijn. De deur ontgrendel je van binnenuit niet met een klink maar met drukknopjes, en met de designtuimelschakelaars in de armleuningen van de portieren open je de ramen contra-intuïtief; naar voren drukken voor omlaag, naar achteren voor omhoog. Chinezen hebben uit onderscheidingsdrang de neiging overal het wiel opnieuw te willen uitvinden. Dan staat de gebruiker als gewoontedier niet langer centraal. Terwijl hij klant is en dus koning, maakt Zeekr hem tot misdienaar van de vooruitgangskerk. De zucht tot verandering als een aan elke logica ontheven l’art-pour-l’art-proces zie je ook bij Tesla, dat een perfecte stuurpook opoffert aan een stompzinnig swipe-veld op het beeldscherm, het volk past zich maar aan. Zeekr neemt revanche met een fantastische oplossing voor de ontgrendeling van de kofferbak. Normaal is dat een moeilijk verstopt drukknopje onder de onderrand van de achterklep, bij Zeekr een altijd zichtbaar en zonder bukken bereikbaar knopje op een klein plateau onder de achterruit. Ik vind nog een uitvinding leuk en dat is de energetische puls in de uitstekende voorstoelen, het vibratorachtige alternatief voor stoelmassage. Rillingen van genot. Moest ik kiezen tussen Smart, Volvo en Zeekr, dan werd het deze. Sterker nog: dit was na de eerste, ook een Zeekr, al de tweede Chinees die ik zou willen hebben. Blijkbaar treft de voor het oog nu nog onleesbare designgrammatica een sweet spot. Ten slotte dit: de tweemotorige testauto was bloedsnel. Maar voor vijf mille minder heb je een enkelmotorige X met alleen achterwielaandrijving, met 272 pk nog altijd watervlug en net zo fijn. Doe die.
