Nederland is ‘supergaaf’ maar geen thuis voor Oekraïense vluchtelingen, in aangrijpende docu ‘Alles goed’

‘Je zult alles achterlaten wat je lief is…

Je zult leren hoe bitter het brood van anderen smaakt,

hoe zwaar het is om vreemde trappen te beklimmen.”

Met dit citaat uit Dantes De goddelijke komedie opent de documentaire Alles goed. De film van Peter en Petra Lataster (De kinderen van juf Kiet) gaat over Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Als de film begint, komen ze aan in een nieuw opvangcentrum in Weesp, een verbouwd kantoorpand. We horen ze praten over hun favoriete eten, meestal borsjtsj, zien ze met spullen sjouwen en vangen een glimp op van hun huisdieren: een kat met drie pootjes, een hond met wieltjes als achterpoten. De ontvangst is hartelijk, de opvang smetteloos. Er wordt veel gehuild, een terugkerend motief in de aangrijpende documentaire. „Ik wil naar huis”, huilt een vrouw, een ander zegt „alles goed” terwijl ze haar tranen wegpinkt. Ze zijn ver weg, maar de oorlog is altijd dichtbij. Via mobiele telefoons houden ze contact met het thuisfront of kijken ze naar het nieuws.

Af en toe komt er op de Oekraïense televisie ook Nederlands nieuws voorbij: de verkiezingswinst van Geert Wilders, het idee van Mona Keijzer om Oekraïense vluchtelingen terug te sturen naar volgens haar veilige gebieden aldaar. De vluchtelingen hebben ontzettend veel heimwee, maar verbazen zich ook over hun verblijf hier: „Nederland is echt supergaaf”, zegt Svitlana tegen haar man in Oekraïne.


Lees ook

het cultuurdagboek van Peter en Petra Lataster in aanloop naar de première bij het IDFA

Premiere All is well in Tuschinski, rechts Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch

Het echtpaar Lataster focust op drie hoofdrolspelers, Natasha, Svitlana en Goia. De eerste twee delen een kamer en zorgen voor een naaktkat. Goia zit er met dochter en kleindochter, die een aparte kamer hebben. Goia’s echtgenoot dient in het leger, hun zoon Sasha is omgekomen in de strijd. Goia spreekt dagelijks tegen een portret van Sasha dat op haar nachtkastje staat. Om niet de hele tijd aan haar overleden zoon te denken en te huilen, vlucht ze naar de gezamenlijke keuken. Daar staan kookeilanden met inductieplaten en keurige koelkasten waar iedereen een eigen plankje heeft. Koken, eten en samen zijn, geeft veel troost. Er zijn zorgen en er is groot verdriet maar er zijn ook lichtere momenten: even dansen in de keuken op een vrolijk deuntje. De climax van Alles goed speelt zich af tijdens een kerstmaal waar iedereen een gerecht voor maakt.

Maar dan volgt nog een in Oekraïne opgenomen sequentie, eentje waarvan je je kunt afvragen of die wel thuishoort in deze liefdevol observerende documentaire die zich tot dan toe vrijwel volledig afspeelt in het opvangcentrum. In die allerlaatste sequentie zit bovendien een hartverscheurende scène in het huis van Goia. Het is een moment dat als catharsis dient, maar hij is zodanig intens dat het ook een klein beetje als exploitatie voelt. Zonder die sequentie in Oekraïne zou de documentaire bovendien perfect van lengte zijn, nu voelt hij iets te lang.