Petra en Peter Lataster filmden ‘Alles goed’ in een opvang voor Oekraïense vluchtelingen: koken als lifeline

Donderdag 14 november Koken, veel koken

Nog drie dagen tot aan de IDFA-première van onze film All is Well (Alles Goed).

De spanning loopt op. We hebben acht maanden gefilmd in een opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Weesp. Het is een portret geworden van drie oudere vrouwen. Ze worden verscheurd door het verlangen naar hun geliefden die in Oekraïne zijn achtergebleven en de noodzaak om hier te aarden.

Koken, veel koken, is hun lifeline met thuis.

De vrouwen in de opvang zijn al dagen in rep en roer vanwege de aanstaande première: Wie doet ons haar? Welke kleur nagellak zullen we nemen? Wat trekken we aan? Een van onze hoofdpersonen, Natasha, heeft uit Odesa een jurk met Oekraïense borduursels laten komen. Ook haar naaktkat, Travis, krijgt een Oekraïens jasje.

De opening van filmfestival IDFA in Amsterdam staat in het teken van het vervroegde afscheid van artistiek directeur Orwa Nyrabia. Hij houdt een mooie, ontroerende toespraak waarin hij ons eraan herinnert hoeveel de documentairekunst verschuldigd is aan de grote regisseurs als Agnes Varda, Chris Marker, Joris Ivens en Johan van der Keuken. Zij lieten zich niet censureren en in hokjes stoppen.

Vrijdag 15 novemberMuziek uit radiatoren

Een drukke dag. Het begint met een interview in De Balie. Daarna geven we met componist Harry de Wit een workshop voor jonge regisseurs en componisten die aan de IDFAcademy deelnemen. Harry de Wit heeft prachtige muziek voor onze documentaire gemaakt. Wij bereiden elke workshop zo goed mogelijk voor – maar dat bleek eigenlijk onnodig. Met Harry samen wordt de les altijd een vrolijke hutspot.

Harry heeft meegewerkt aan tientallen theaterproducties en films. Waar veel filmcomponisten met computers en synthesizers werken, gebruikt hij louter ‘echte’ instrumenten. In zijn piepkleine studio stapelen de wonderlijkste muziekinstrumenten zich op. Spullen van de schroothoop maar ook instrumenten die door bouwers speciaal voor hem zijn gemaakt. In de opvang in Weesp rammelde hij met een stok langs de verwarmingsradiatoren en haalde er prachtige, mysterieuze geluiden uit.

Harry verzuchtte met een knipoog dat we hem tot het uiterste hebben getergd. We hebben hem namelijk gevraagd om voor All Is Well zijn vrouwelijke kant aan te spreken.

Wat is ons liever? Dat de regering valt of dat wij over onze film kunnen vertellen?

’s Avonds naar Hilversum voor een radio-interview bij Met het oog op morgen. Tijdens de rit blijkt dat het kabinet (weer eens) op springen staat. De redacteur waarschuwt ons dat het gesprek niet doorgaat als het kabinet valt. In de ruimte naast de studio wachten we af. Wat is ons liever? Dat de regering valt of dat wij over onze film kunnen vertellen?

Premier Schoof houdt om half twaalf een persconferentie. Alles duidt erop dat we voor niets naar Hilversum zijn gekomen. We horen hoe de premier eindeloos herhaalt dat er in het kabinet geen racistische uitspraken gedaan zijn. We zeggen tegen elkaar dat Schoof bij elke herhaling ongeloofwaardiger wordt. En ineens besluit de redactie van Met het oog op morgen dat we toch nog bij Simone Weimans mogen aanschuiven. Ze is een geweldige presentator. Ze schakelt moeiteloos tussen de Haagse politiek, de toestand in Iran en een liefdevol gesprek over onze film. We gaan met een tevreden gevoel naar huis en vallen doodop in bed.

Premiere All is well in Tuschinski, met Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster.

Foto’s: Saskia van den Boom

Zaterdag 16 novemberZoon verloren

Dag van de première van onze documentaire All Is Well (Alles Goed) in Tuschinski 1. Premières wennen nooit. We zijn enorm zenuwachtig, wat we tevergeefs proberen te verbergen. Tijdens de voorstelling zitten we zoals altijd bij elkaar en houden elkaars hand vast.

In All Is Well videobelt Zoia meerdere keren met haar man Dima. Ze smeekt hem het leger te verlaten. Zoia en Dima hebben in de oorlog hun zoon verloren. Zoia vindt het een ondragelijke gedachte dat misschien ook haar man sneuvelt. Zoia probeert met haar kookkunsten Dima te verleiden naar Nederland te komen: „Kom, kom, ik zal dumplings voor je koken. Ik maak pannenkoekjes voor je, kom…” Ze flirt met hem. En telkens weer legt hij haar geduldig en liefdevol uit waarom het nodig is dat hij aan het front vecht. Tegelijk kijkt hij voortdurend om zich heen om te checken of hij veilig is. Je voelt dat hij zijn vrouw gerust wil stellen maar dat er elk moment iets vreselijks gebeuren kan. Hun intieme, hartverscheurende telefoongesprekken grijpen ons nog steeds aan. Het is ongelofelijk dat we ze mochten filmen.

Natasha heeft haar naaktkat Travis meegenomen, beiden zijn gekleed in een folkloristische, Oekraïense outfit

Tijdens de voorstelling zitten we naast Dima en Zoia. Zoia begint te snikken. Petra houdt haar ene hand vast en Dima de andere hand. De laatste scène van All Is Well laat zien hoe Zoia op het treinstation van de Oekraïense stad Ternopil haar man afhaalt die van het front komt. Samen verdwijnen ze in de nacht terwijl de sirenes loeien. Dan gaat het scherm op zwart en begint de aftiteling. In de zaal is het minutenlang muisstil. Je kunt een speld horen vallen. Ongelooflijk dat Zoia en Dima nu in Tuschinski naast ons zitten. En dan gaan we samen met hen en de andere hoofdpersonen het toneel op. Natasha heeft haar kat Travis meegenomen, beiden gekleed in hun folkloristische, Oekraïense outfit. Svetlana kijkt verwonderd om zich heen. Ze is overweldigd door de pracht van het filmpaleis. In een korte toespraak danken we de vluchtelingen dat ze ons zo genereus toelieten in hun levens en voor de heerlijke Oekraïense hapjes die ze ons tijdens het filmen toestopten. Onverwacht neemt Dima de microfoon over. In een vlammend betoog belooft hij dat de Oekraïners Europa zullen blijven verdedigen. Ook al heeft hij zijn uniform ingeruild voor burgerkleding, hij blijft een commandeur.

Het allermooiste aan deze avond is voor ons om te zien hoe trots de vrouwen en Dima op de film zijn.

Zondag 17 novemberVerpletterende montage

Na alle opwinding van de première is het fijn om het IDFA in te duiken. We gaan naar de indrukwekkende film Soundtrack to a coup d’etat van Johan Gimonprez, de eregast van het festival. In een verpletterende montage van historische beelden en muziek vertelt hij het verhaal van de dekolonisatie van Congo en het misdadige optreden van de westerse machten, culminerend in de moord op Patrice Lumumba. We praten nog lang na terwijl we langs de Amstel naar huis wandelen.