Duizend dagen oorlog in Oekraïne in vijf grafieken en twee kaarten

Deze dinsdag is het duizend dagen oorlog in Oekraïne. Sinds de grootscheepse aanval van Moskou op 24 februari 2022 wordt Oekraïne elke maand verder de vernieling in gebracht. Zo staan het land en zijn burgers ervoor:

Aantal gewonde burgers24.614

aantal burgerdoden in Oekraïne11.743

Aantal kinderen gedood633

Dat is het aantal bevestigde burgerdoden tot aan augustus dit jaar, volgens het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten. Het werkelijke aantal doden is hoger. Van de val van Marioepol, aan het begin van de oorlog, zijn vermoedelijk duizenden doden ongeteld.
Beide zijden hullen het aantal gedode militairen zo veel mogelijk in nevelen. Rusland verloor zeker 77.143 militairen sinds het begin van de invasie. Dat verifieerden de BBC en het Russische onafhankelijke medium Mediazona op basis van openbare bronnen. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk veel hoger. Lang niet alle lichamen worden langs de frontlinies geborgen.
De Oekraïense strijdkrachten telden officieel 31.000 doden, zo stelde president Zelensky afgelopen februari. Ook hier ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk hoger.

Energie

Oekraïners voeren reparaties uit na een Russische aanval op de energie-infrastructuurfaciliteit in de regio Charkov op 22 maart 2024.

Foto’s Kostyantyn Chernichkin

In de loop van 2022 en 2023 is meer dan de helft van de Oekraïense energiecapaciteit door Rusland bezet, verwoest of beschadigd. De bezette kerncentrale Zaporizja had een capaciteit van 6 gigawatt. Eén gigawatt kan ongeveer 1 miljoen huishoudens voorzien van stroom. De Russische aanvallen in het voorjaar van 2024 op warmte en waterkrachtcentrales kostten Oekraïne nog eens 9 gigawatt aan capaciteit.

De Oekraïense stroomvoorziening was vóór februari 2022 voor 50 procent afkomstig van de vier kerncentrales, voor 23 procent uit kolen, 9 procent uit gas, en 9 procent uit waterkracht. Het land produceerde daarmee een overvloed aan elektriciteit, en exporteerde onder meer aan Moldavië, Polen en zelfs België.

Inmiddels moet Oekraïne stroom importeren, zijn er vrijwel dagelijks urenlange stroomuitvallen en zitten hele gebieden zonder toegang tot elektriciteit. Veel Oekraïners hebben daarom accu’s voor het opladen van telefoons en kleine elektronica. Bedrijven zijn in grote mate op brandstofaggregaten aangewezen.

De precieze schade van de Russische aanvallen van de afgelopen maanden moet nog in kaart worden gebracht. Zeker is dat de energiebehoefte van 18 gigawatt voor de winter niet kan worden gehaald.

Vluchtelingen

Oekraïense burgers proberen de rivier de Irpin over te steken aan de rand van Kyiv, op 5 maart 2022.

Foto’s Emilio Morenatti en Vadim Ghirda, AP

De Russische agressie tegen Oekraïne heeft een significant deel van de Oekraïense bevolking op de vlucht gejaagd. In 2021 had het land nog zo’n 44 miljoen inwoners. Inmiddels zijn daarvan wereldwijd zo’n 6,7 miljoen als vluchteling geregistreerd bij VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

1,2 miljoen van hen is naar Rusland gevlucht. In totaal zou Rusland zich zo’n 4,8 miljoen Oekraïners hebben toegeëigend door middel van het bezetten van hun woonplaatsen. Rusland spreekt zelf van het ‘verwelkomen’ of ‘opnemen’ van deze bevolking. Deze Oekraïners staan vaak onder grote druk om een Russisch paspoort aan te nemen. Zonder paspoort krijgen inwoners bijvoorbeeld geen medische zorg, pensioen of voedselhulp.

Mensen in nood

Elena Holovko krijgt hulp nadat haar huis is geraakt tijdens een raketaanval in Druzhkivka op 5 juni 2022. Politieagenten evacueren Oleksandr Vasilchenko uit zijn appartement in Kurakhove, op 2 november 2024.

Foto’s Bernat Armangue en Kostyantyn Chernichkin

Zo’n 14,6 miljoen Oekraïners zijn op dit moment hulpbehoevend. De werkloosheid in het land is toegenomen. Door de oorlog zijn veel bedrijven uit het land weggetrokken of gestopt. De havens, belangrijke werkverschaffers, liggen door de Russische blokkade grotendeels stil. Bepaalde niet-urgente overheidsdiensten werden als kostenbesparing uitgekleed. Ook moesten velen huis en bezit achterlaten. Zo’n 3,7 miljoen Oekraïners zijn als gevolg van de oorlog intern ontheemd geraakt.

Het gemiddelde inkomen van een Oekraïner was naar Europese maatstaf laag: omgerekend zo’n 500 euro per maand. Een rondgang van VN-migratieorganisatie IOM toont dat voor het merendeel van de vluchtelingen een nooduitgave van 100 euro al onbetaalbaar is.

Financiële steun

Premier Rutte en president Zelensky tekenen in Charkiv een overeenkomst voor Nederlandse steun aan Oekraïne, op 1 maart 2024.

Foto’s Kostyantyn Chernichkin

Hoeveel de verdediging en ondersteuning van Oekraïne in totaal heeft gekost, is lastig te achterhalen. Het land zet zelf een groot deel van de belastinginkomsten in voor defensie. Daarnaast zijn er talloze private inzamelingsinitiatieven en steunstichtingen, die soms wel tientallen miljoenen euro’s bijeen schrapen.

Denk aan het ‘volksinitiatief’ uit Litouwen waar meer dan 5 miljoen euro werd opgehaald voor een Bayraktar observatie- en aanvalsdrone (die werd uiteindelijk gedoneerd door de fabrikant). Oekraïense bedrijven zamelen ook vaak geld in voor de strijdkrachten. Zo doneert benzineketen OKKO een vast bedrag per getankte liter. Vorig jaar droeg het daardoor omgerekend meer dan 9 miljoen euro bij. Dit jaar wordt dat bedrag overtroffen.

De grootste bedragen kunnen teruggevonden worden in de steuntracker van het Kiel Instituut. Dat telt humanitaire, financiële en militaire steun uit 41 landen die de data openbaar maken, bij elkaar op.

Hulpvoorziening beperkt

Hoe dichterbij het front, hoe groter de nood. Maar ook: hoe lastiger hulp te krijgen is. Rondom de frontlinie werkt het telefonienetwerk niet meer. De infrastructuur voor elektriciteit, water en verwarming is er vaak verwoest, waardoor die diensten wegvallen. En hulporganisaties komen er nauwelijks vanwege de veiligheidsrisicio’s.

In de regio’s die door Rusland bezet zijn, kunnen internationale organisaties bovendien zelden humanitaire noodhulp verstrekken. De bevolking is daardoor volledig overgeleverd aan Russische intitiatieven.

Aanvallen

Puin ruimen nadat een Russische raket een kinderziekenhuis in Kyiv heeft getroffen op maandag 8 juli 2024, en de ravage na een Russische raketaanval op de stad Selydove op 24 februari 2024.

Foto’s Efrem Lukatsky / AP

Sinds augustus neemt het aantal raketten en aanvalsdrones dat Rusland op Oekraïne afvuurt sterk toe. Ten opzichte van 2022 is de luchtafweercapaciteit van Oekraïne flink uitgebreid; steeds meer raketten worden uit de lucht geschoten voor ze hun doel bereiken. Rusland reageert hierop door steeds vaker en massaler aan te vallen.

President Volodymyr Zelensky deed Rusland daarom eind oktober een voorstel: als Rusland stopt met het aanvallen van energie- en voedselvoorziening, dan zou dat een eerste stap zijn in de richting van het vrede. Hier is door Rusland met daden op gereageerd. Zondag lanceerde Moskou voor de achtste keer dit jaar een massale aanval op het Oekraïense stroomnetwerk en de energiecentrales.