Senegals nieuwe president en premier winnen parlementsverkiezingen: ‘radicale breuk’ met verleden kan beginnen

„Dit is een beslissend moment”, waarschuwde Senegals premier Ousmane Sonko zijn aanhang voor het weekend. Acht maanden zijn verstreken sinds de grootste politieke opschudding die het land in tijden zag, met de verkiezing van Bassirou Diomay Faye (44) tot president en de benoeming van zijn mentor Sonko (55) tot premier. Dat waren „belangrijke” gebeurtenissen benadrukte die laatste. „Maar niet genoeg.”

Voor hun beloofde „radicale breuk” met het oude systeem en hervormingen van ’s lands instituties en rechtspraak was meer nodig: het parlement.

Na verkiezingen afgelopen zondag is ook dat nu in handen van de partij Pastef – Les Patriotes, die een jaar geleden nog door de toenmalige regering werd opgedoekt. Honderden leden, onder wie Faye en Sonko, werden toen nog maandenlang werden vastgezet. De officiële uitslag van de parlementsverkiezingen was maandagmiddag nog niet bekend, maar hun partij lijkt af te stevenen op een absolute meerderheid in het 165-koppige parlement.


Lees ook

Senegalezen vochten voor hun democratie – en wonnen

Aanhangers van Amadou Ba, kandidaat van de Salls Alliance pour la République, wachten dinsdag bij een campagne-evenement in Diourbel op hun kandidaat.

Patstelling

Daarmee is de machtsovername door het duo Faye en Sonko compleet. Veel Senegalezen hopen nu dat zij vaart zullen maken om de grote problemen aan te pakken die het land teisteren. Waaronder inflatie, een schuldencrisis en een werkloosheid van ruim 20 procent.

Daar kwam de afgelopen maanden nog niet veel van terecht, mede door een patstelling in het parlement dat nog in handen was van de oppositie – met name de partij van voormalig president Macky Sall. Die partij blokkeerde meerdere voorstellen, waaronder het opheffen van een tweetal adviesraden waarmee Faye en Sonko de publieke uitgaven wilden drukken.

Sonko weigerde op zijn beurt zijn regeringsprogramma te presenteren, volgens de oppositie om zo een motie van wantrouwen te ontlopen. In september werd die motie alsnog ingediend. Kort daarop ontbond Faye het parlement en riep nieuwe verkiezingen uit.

Begrotingstekort

Het parlement was niet Fayes en Sonko’s enige probleem. Direct na hun aantreden gaf president Faye opdracht om de overheidsfinanciën tegen het licht te houden. Uit de audit die zij daarop presenteerden, bleek dat Senegals schuld en begrotingstekort veel groter zijn dan de vorige regering had gerapporteerd. Zo was het tekort eind 2023 niet 5,5 procent van het bruto nationaal product, maar ruim 10 procent. Hierdoor ligt een steunprogramma van het IMF à 1,8 miljard euro momenteel stil.

„Het regime dat wij hebben vervangen, heeft gelogen tegen het land en gelogen tegen onze partners door cijfers te vervalsen,” sneerde Sonko tegen journalisten. Oud-president Sall, die sinds de verkiezingen in maart in Marokko woont, ontkent dit en waarschuwde dat onder Sonko en Faye Senegals economie „naar de hel zou afglijden”. Daarbij wees hij onder meer naar hun belofte om grote contracten met internationale bedrijven voor olie- en gaswinning in het land te herzien.

De rivaliteit tussen oud-president Sall en de huidige premier Sonko, een oud-belastinginspecteur die met zijn anti-corruptieprogramma massaal jongeren achter zich kreeg, stortte Senegal de afgelopen jaren in een diepe politieke crisis. Meermaals kwam het tot dodelijke rellen, waarbij tientallen pro-Sonko-demonstranten omkwamen. Sonko zelf werd het mikpunt van allerlei juridische procedures.


Lees ook

‘Plan B’ is nu president van Senegal: ‘een historisch moment’

Bassirou Diomaye Faye (44), een voormalig belastinginspecteur zonder ooit een publieke functie te hebben bekleed, wordt dinsdag beëdigd als president van Senegal.

‘Geen wraakpolitiek’

Dat leidde ertoe dat niet hij, maar zijn rechterhand Faye in maart op het stembiljet stond voor de presidentsverkiezingen, met als slogan „Diomaye (Faye) is Sonko en Sonko is Diomaye”. Het duo beloofde „geen wraakpolitiek” te zullen voeren en „het recht” leidend te maken. Waar de bedachtzame Faye zich sindsdien als diplomatiek staatsman presenteert, is premier en partijleider Sonko nog even fel als voorheen.

Zo riep hij zijn aanhang vorige week toch op „wraak” te nemen, nadat hun campagnekaravaan was aangevallen door die van de oppositie. De premier kwam daar snel weer op terug, maar toen klonk al stevige kritiek. En niet voor het eerst.

Burgerrechtenbeweging Y’en A Marre (het is genoeg) zag zich vorige maand „genoodzaakt” een persconferentie te geven na de arrestatie van twee journalisten die de audit van Senegals schuldenlast in twijfel trokken, en een oppositiepoliticus. „Na alles waar de bevolking [onder Macky Sall] onder heeft geleden, hadden we niet gedacht hier nu weer te staan”, zei hun voorman gepijnigd.

Confrontatie

Alle kritiek heeft de populariteit van Sonko en zijn partij niet geschaad, laat ook de uitkomst van de parlementsverkiezing zien. „Er is geen politicus die massa’s kan mobiliseren zoals hij”, zegt politicoloog Moussa Diaw, verbonden aan de Universiteit Gaston Berger in Saint Louis. „Daarom valt de oppositie hem zo hard aan. En daar reageert hij op zoals hij dat altijd heeft gedaan. Sonko is van de confrontatie, de strijd.”

Dat de kiezersopkomst zondag met waarschijnlijk net geen 50 procent een stuk lager was dan in maart (61,3 procent) heeft volgens Diaw vooral slecht uitgepakt voor de oppositie. „Hun kiezers bleven thuis.”

De vraag is wat de impact van Senegals hogere schuldenlast gaat zijn op de ambitieuze plannen die deze regering onlangs presenteerde – bijvoorbeeld wat betreft het stimuleren van de eigen industrie. „We moeten hen in ieder geval de kans geven die plannen uit te voeren”, zegt de 39-jarige leraar Abdoulaye (achternaam bij de redactie bekend) zondag in de rij bij een stembureau in de hoofdstad Dakar. De transparantie over de overheidsfinanciën stemt hem hoopvol. „Onze leiders dachten alleen aan zichzelf. Zij [Sonko en Faye] hebben ons de ogen geopend.”