Eerlijk delen leidt – niet alleen bij rockbands – tot beter werk

Maakt het uit of de leden van een popgroep de royalty’s gelijk verdelen? Onderzoek zegt van wel. Ook als je niet in een rockband speelt, heeft dit consequenties.

Twee keer zoveel Grammy’s

Sarah Polcz van de Stanford Law School vroeg zich af of de verdeling van financiële opbrengsten invloed heeft op het succes van rockbands. Ze analyseerde gegevens over de prestaties van bijna duizend bands die de afgelopen zestig jaar ten minste één gouden plaat scoorden. Belangrijkste uitkomst? Bands die gelijk delen, winnen twee keer zoveel Grammy Awards én verkopen significant beter. Het lijkt erop, zegt Polcz, dat het gelijkelijk verdelen van de opbrengsten invloed heeft op de creatieve prestaties van bands.

Spandau Ballet

In de meeste bands krijgen alle leden evenveel, bleek uit eerder onderzoek van Polcz. Niet omdat de bandleden dit een slimme strategie vinden, maar omdat ze elkaar doorgaans als vrienden en gelijken zien. Toch zijn er ook genoeg bekende bands waar het anders gaat. Dat leidt regelmatig tot juridische strijd. Klassiek voorbeeld is de jarentachtig-hitband Spandau Ballet. Vrijwel alle royalty’s vloeiden naar gitarist Gary Kemp, die de nummers schreef. Ruzies over geld leidden uiteindelijk tot het einde van de groep. Zanger Tony Hadley en andere bandleden raakten berooid en eisten via de rechter alsnog geld van Kemp. Ze werden in het ongelijk gesteld en moeten tot op de dag van vandaag betalen aan Kemp als ze op een podium liedjes als ‘True’ of ‘Gold’ zingen of spelen.

Inkomensgelijkheid

Veel bekende bands die al lange tijd bestaan, vinden inkomensgelijkheid belangrijk. Dat geldt onder meer voor U2, Coldplay, Red Hot Chili Peppers, R.E.M., Pearl Jam en Duran Duran. Simon le Bon, leadzanger van laatstgenoemde band, zei daarover: „Alle inkomsten worden gelijk verdeeld. Niemand verdient meer dan de ander. Ik denk dat dit een hele goede aanpak is als je een band wilt die na veertig jaar nog bestaat.” Leadzanger Bono van U2 zei in een interview over het gelijkelijk verdelen van het geld dat dit in elk geval één onderwerp scheelt om ruzie over te maken: „Ik denk dat het een van de redenen is dat we het zolang hebben volgehouden.”

Geen popmuzikant?

Ik moest denken aan een Gallup-onderzoek naar stress en burn-out in de werkomgeving. Het gevoel dat je oneerlijk behandeld wordt, omdat je bijvoorbeeld minder betaald krijgt, bleek daarin een essentiële factor. En, weten psychologen, wanneer de stress oploopt, wordt het moeilijker om leuk samen te werken en creatieve prestaties te leveren. De helft van de bevolking krijgt al eeuwenlang niet haar eerlijke deel. Gemiddeld verdienen Nederlandse vrouwen nu 7,4 procent minder dan mannen in dezelfde functies. Deze week was het Equal Pay Day, vanaf die dag werken vrouwen de rest van het jaar ‘voor niks’. Misschien een idee om tot minstens het einde van dit jaar elke werkdag te beginnen met ‘Equal Pay’ van Guttao hard op de speakers. Of ‘The Man’ van Taylor Swift. Of ‘Run the World (Girls)’ van Beyoncé.