Nederlandse industrie licht gegroeid

Goedemorgen.

Voor het eerst in langere tijd boekte de Nederlandse industrie weer een beetje groei. De stijging is licht, slechts 0,6 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen, maar het is beter dan de afgelopen vijf kwartalen. Toen daalde de productie van de Nederlandse industrie ten opzichte van een jaar eerder. Wel gingen meer bedrijven failliet in de industrie, aldus het CBS, en verslechterde de winstgevendheid opnieuw.

Wat we verder lazen vanmorgen:

  • Het is weer de tijd van het jaar: blijven we bij onze huidige zorgverzekeraar? Of stappen we over naar een ander? En welke aanvullende pakketten nemen we dan? De Telegraaf constateert grote prijsverschillen in aanvullende verzekeringen. Opvallend, schrijft de krant, is dat zorgverzekeraars steeds meer beknibbelen op de vergoeding voor orthodontie en sneller wachttijden voor vergoeding hanteren.
  • De investeringen in de energietransitie zijn voor het eerst berekend, stelt het FD. Het gaat om ruim 25 miljard euro in 2023. Het waren met name bedrijven die geld staken in de verduurzaming van het energiesysteem, aldus de krant.
  • Het gaat niet goed met McDonald’s, schrijft het AD. „De burgerzaak wordt steeds duurder”, berekende de krant: 40 euro voor een gezin met kinderen. Een reputatiedeskundige vat het bondig samen in de krant: „Vroeger was het goedkoop en lekker, tegenwoordig is het duur en ongezond.”
  • En ook de Sinterklaasinkopen worden een stuk duurder. Chocoladeletters, schrijft RTL Nieuws, zijn een kwart duurder dan vorig jaar.
  • Is het einde van de Europese batterijdroom nabij, vraagt de Vlaamse krant De Standaard zich vanmorgen af. De Zweedse batterijenmaker Northvolt zoekt naarstig naar kapitaal om het bedrijf overeind te houden. Haalt Northvolt het einde van het jaar? De Financial Times schreef vanmorgen dit verhaal over het bedrijf. En in april was NRC-collega Milo van Bokkum op reportage in de bossen in Noord-Zweden voor een verhaal over Northvolt.
  • Terwijl aankomend president Donald Trump de ene na de andere benoeming bekendmaakt van nieuwe topfunctionarissen, is nog altijd niet duidelijk wie de nieuwe Amerikaanse minister van Financiën wordt. De financiële markten kijken uit naar de persoon die de komende jaren het Amerikaanse economische beleid mede vorm zal geven. De Financial Times probeert orde te scheppen in de chaos rond Trumps zoektocht naar zijn financiële man (m/v/x).
  • Op de klimaattop in Azerbeidzjan hebben landen nadere afspraken gemaakt over de oprichting van een mondiale handelsmarkt in koolstofkredieten. AEX-fonden zijn terghoudend om via die weg klimaatdoelen te halen, schrijft het FD.
  • Ook opvallend: oliebedrijven zijn de afgelopen tijd juist meer gaan boren naar olie op zee, stelt de Financial Times. Bijvoorbeeld in de Golf van Mexico. En zelfs dieper dan voorheen.

Chipmachinemaker ASML in Veldhoven.
Foto Rob Engelaar / ANP