Het Vijfje is terug. In 1972 was dat Renaultje een revolutie met zijn vervormbare kunststof bumpertjes voor parkeeronvriendelijk Parijs. Een lief gezichtje had hij ook, want onschuld was toen nog geen schande. Maar de ontwerpers van de nieuwe, elektrische Renault 5 lieten zich inspireren door de tweede generatie 5, de in 1984 geïntroduceerde SuperCinq. Het ontwerp van Marcello Gandini, de Michelangelo onder de designers, was uniek in zijn straffe eenvoud, koelbloedig maar vriendelijk. Trek de lijnen van de voor- en achterruit door tot ze elkaar boven de auto kruisen en je ziet een tent, huisje voor kinderen, rollende speelsheid. Binnen was hij net zo mooi. Ik weet nog hoe ik als jongen onder de indruk was van die gewichtloos zwevende huif boven het meterhuis. Geen stadsauto presenteerde zich zo elegant. Hij was licht en vlot, helemaal als je hem kocht als turbo met 120 pk.
De nieuwe is groter, breder, stoerder en zwaarder dan het origineel, maar in de geest van Gandini. Nog mooier was het geweest als hij ook de praktische deugden van het origineel had geërfd: het goede uitzicht, de compacte afmetingen, het lage gewicht. Helaas. Hij werd dertig centimeter langer en twintig centimeter breder, en met 1.420 kilo bijna exact twee keer zo zwaar als een 5 TL van 1984. Maar het is geen moloch. Hij weegt nog geen tweehonderd kilo meer dan een hybride Clio, terwijl veel elektrische middenklassers zo op 1.800 kilo zitten. Het verschil blijkt snel uit het gemak waarmee je zuinig rijdt. Bij gecombineerd stads-snelwegverkeer daalt het verbruik na een uur rijden naar een uitstekende 14,5 kWh op 100 kilometer. In de 5 met 52 kWh-batterij moet je zo altijd 350 kilometer kunnen halen, en snelladen doet hij met 100 kW best vlot. De vijf mille goedkopere 5 met 40 kWh-accu is vanaf volgend jaar een prima budgetalternatief voor wie nooit ver hoeft. Naar Frankrijk wil je toch niet met het schatje. De kofferruimte en de ruimte achterin zijn te beperkt.
Zoom in voor alle details van de Renault 5Klik op de punten voor uitleg over de details. foto Merlijn Doomernik
Omdat hij lief is, hoeft hij niet slim te zijn. Charme vergeef je alles, weten fabrikanten. De SuperCinq voelde achterin bizar genoeg minder benauwd, al slikt de nieuwe meer bagage. In de nieuwe 5 overleeft een volwassene een rit van Zuidas naar Almere alleen met de voorstoelen in de lilliputterstand. In- en uitstappen zijn geen feest met die kleine achterdeuren. Anderzijds, de achterbank is ook helemaal niet voor mensen maar voor boodschappen. Vrouwen gaan er dingen op gooien, allerlei dingen.
Veel deftiger
Maar wat is hij leuk. Je zit goed op de kleine, fijne stoeltjes en de stuurpositie is uitstekend. De 5 stuurt beter en natuurlijker dan de Stellantiskleintjes. Die missen allemaal de swing van deze. Hoewel ze net iets meer vermogen hebben dan de sterkste 5, voelen ze lauwer aan. Ze missen ook de eigenheid van de Renault. Waar je in alle Stellantis-merken overal uniforme bedieningselementen tegenkomt, gunt Renault de 5 iets van zijn eigen pedigree. De verticale stikseltjes in de dashboardbekleding en het rechthoekige meterhuis refereren subtiel lieftallig aan de oer-5. Hij is alleen veel deftiger, want voor echte eenvoud haalt het volk van nu de neus op. Het topmodel heeft zelfs verwarmde stoelen en een verwarmbaar stuur, hoewel dat meer gezond verstand dan luxe is. Ze verwarmen het lijf op koude dagen zuiniger dan kachels.




Foto’s: Merlijn Doomernik
De handrem zit op een rare plek achter de draadloze telefoonoplader, maar op grote ergonomische vergissingen laat Renault zich niet betrappen. Wel is het vrij duister achterin door de zwarte dakhemel en die enorme C-stijl. De potige hoofdsteunen van de achterbank belemmeren het zicht door de kleine achterruit. Lichte bekleding, een wit plafond en iets meer glas rondom zouden hem goed doen.
Neem als het kan de 150 pk-versie. Het vermogen kun je op de Ring A10 goed gebruiken om gekken te ontwijken en snel in of uit te voegen. Wie hem nu particulier koopt krijgt 2.950 euro subsidie, ook als hij pas volgend jaar wordt geleverd. In de topversie kost hij dan maximaal 33 mille. Je mag dat veel geld vinden, het is de prijs van de normale middenklasser die hij niet en toch een beetje wel is, bescheiden maar voor bijna alles goed genoeg. De basisversie zal rond 25 kosten. En een nieuwe elektrische Renault 4, ook retro, is in aantocht. Niet slecht, Renault.
