Het afscheid van Orwa Nyrabia, vertrekkend directeur van Internationaal Documentaire Festival Amsterdam, was warm. Theater Carré hing donderdagavond aan zijn lippen terwijl hij vanaf een keukenstoel een kwartier lang zijn liefde voor de documentaire beleed, die volgens hem niet neutraal is maar stelling neemt.
Voor één bezoeker was Nyrabia toch niet stellig genoeg: hij strooide opeens vanaf het balkon pamfletten onder het roepen van „Free Palestine”: „Ik eis dat u nú zegt dat Israël genocide pleegt.” Er was even wat gesjor met een bezoeker die „Free the hostages” tegenwierp, wat weer wat verspreide „Free Palestines” ontlokte. Nabyria liet vanaf het podium weten dat protest moet kunnen, want IDFA is een plek van debat. Daarmee leek de kous af.
Het was een bagatel naast het tumult bij de vorige opening van IDFA. Toen wekte Nyrabia de indruk te klappen voor pro-Palestijnse betogers die op het podium een spandoek ophielden met de omstreden ‘van de rivier tot de zee’-slogan. Israëlische filmmakers reageerden geschokt, maar toen Nyrabia zich een dag later van de slogan distantieerde trokken vijftien pro-Palestijnse filmmakers zich terug. Eenmaal uit balans bleek het lastig het evenwicht te hervinden.
Lees ook
Filmmaker en schrijver Werner Herzog: ‘Het zoeken naar waarheid geeft ons waardigheid’
Struikeldraad
Gezien dat politieke struikeldraad was de belangwekkende openingsfilm About a Hero van Piotr Winiewicz dit jaar een logische keus: kunstmatige intelligentie is een actuele, maar nog filosofische kwestie zolang er geen beroepsgroepen zijn weggevaagd of sectoren ontwricht. Deze grappige, intelligente mockumentary werd geschreven met behulp van de AI Kaspar, die jarenlang werd getraind met boeken, interviews en voice-overs van de Duitse filmmaker Werner Herzog. Op basis daarvan schreef hij mede een script voor een Herzog-spoof. Werzog Herzog – diens hese, Beierse fluisterstem is digitaal gekloond – onderzoekt in het Duitse stadje Getunkirchenburg de mysterieuze dood van ingenieur Dorem Clery. Hij werkte in de lokale Hirschon-fabriek voor keukenapparaten aan ‘De Machine’. „Now, I plunge deep in a spiral of paranoia, suspicion and conspiracies”, lispelt Werner Herzog onheilspellend.
Inspiratie voor dit project was de reactie van Werner Herzog op een wetenschapper die in zijn documentaire Lo and Behold (2016) voorspelde dat AI straks zelf films maakt. Herzog riposteerde dat een computer nog in geen 4.500 jaar zulke goede films maakt als hij. Met toestemming van Herzog – die op de hoogte werd gehouden en het eindresultaat ‘alarmerend’ noemt – trainde Winiewicz en zijn team hun AI Kaspar vervolgens met Herzogs teksten. Kaspar verwijst naar de enigmatische jongeman Kaspar Hauser, die in 1829 in Neurenberg opdook. Hij was zonder taal of menselijk contact opgegroeid in een kelder, maar bleek zeer leergierig; zijn onbevangen logica bracht hem bovendien tot verfrissende, unieke conclusies. In 1974 verfilmde Werner Herzog zijn korte leven – Hauser werd in 1833 door een onbekende vermoord – in de biopic Jeder für sich und Gott gegen alle.
Stephen Fry
Piotr Winiewicz werkte vanaf 2018 met Kaspar, die niet chat, zoals Open AI-modellen van nu. Kaspar breit Herzog-taal aan ingevoerde woorden. Winiewicz, vanuit Kopenhagen: „Het resultaat was soms erg verrassend. Een ingenieur typte bij wijze van test het woord ‘something’ in en kreeg van Kaspar deze zin terug: ‘This is the story of a man dreaming up surprisingly ordinary dreams.’ Fantastisch, want het klinkt als Herzog, die enorm hecht aan dromen en film als extensie daarvan ziet.”
Na drie coherente zinnen verzandde Kaspars ‘script’ normaliter evenwel in een absurd delier, aldus Winiewicz. Een „waterval aan woorden” waarin zich heel geleidelijk patronen gingen aftekenden. „De rol van onze scriptschrijver was die van de story producer bij reality-tv. Iemand die alle transcripts van de opnames leest en daarin verhaallijnen vindt.”
Verhalen vol surrealisme en absurdisme, zo blijkt. Kaspar heeft geen idee wat zijn woorden betekenen, dus legt hij in About a Hero een echtgenote, buurvrouw, priester, politieman of reporter – gespeeld door actrice Vicky Krieps – de vreemdste teksten in de mond terwijl Werner Herzogs digitale kloon ze ondervraagt over de dood van Dorem Glery. Het was moord, zelfmoord, ziekte of een mengvorm. „Probeerde hij zelfmoord te plegen door een hartaanval?”, vraagt Herzog de echtgenote. „Onmogelijk. Ik probeer zelf al acht jaar een hartaanval te krijgen maar het lukt me niet”, antwoordt zij.
Onbedoelde AI-humor, al flirt About a Hero naast komedie ook met horror: als Winiewicz typt dat hij het meanderende script nu zelf maar afmaakt, antwoordt Kaspar kil dat hij dat niet zal toestaan. Ook begeeft Kaspar zich in huiselijke machinima-porno als weduwe Glery een intieme relatie krijgt met haar broodrooster. Tussen dat alles zijn er boeiende overpeinzingen over AI. Stephen Fry ziet de mensheid met de rug naar zee zandkasteeltjes bouwen terwijl allerlei technologische tsunami’s op ons af razen. Een dichter vindt AI juist niet bedreigend omdat het geen doodsbesef heeft en dus geen angst of agressie.
Nieuwe perspectieven
Winiewicz ontkent dat de nieuwe AI-modellen die inmiddels de wereld veroverden zijn film hebben ingehaald. „Toen we in 2018 Kaspar gingen trainen, begreep niemand wat we deden. Zonder ChatGPT had ik kijkers veel meer moeten uitleggen dan nu. De tijd is juist rijp voor About a Hero.”
Technofobie wilde Winiewicz hoe dan ook vermijden. „Maar ik denk nu wel dat we lang niet zo complex zijn als we zelf geloven”, zegt hij. Het duurt dus geen 4.500 jaar voor een AI-film beter is dan Werner Herzog? „Computers zijn nu al zo veel dingen sneller en beter en AI wordt in enorm tempo voorspelbaar en betrouwbaar. Ik denk dat AI ons binnenkort gaat verrassen met volledig nieuwe perspectieven en dimensies.”
Dat is de crux van About a Hero, als je goed kijkt. Je kan AI wegwuiven als een zielloze parasiet die kopieert en imiteert, maar wie ermee speelt, weet hoe origineel AI uit de hoek kan komen. Juist omdat het niet weet wat woorden betekenen, kan een ‘hallucinerende’ AI onbevangen creatief zijn als Kaspar Hauser, of als een kleuter. De vraag is nu wat voor volwassene het straks wordt.