De verkiezingswinst van Donald Trump heeft meteen speculaties over vredesbesprekingen tussen Oekraïne en Rusland aangewakkerd. Trump heeft immers beloofd dat hij een deal zal afdwingen.
Op de financiële markten steeg alvast de waarde van Oekraïense staatsobligaties – een teken dat beleggers denken dat Kyiv binnen afzienbare termijn schulden kan aflossen. Beleggers gaan ervan uit dat het tot een akkoord komt tussen Kyiv en Moskou of op zijn minst tot besprekingen, zei een handelaar tegen de Financial Times.
Oekraïne heeft zeer slechte ervaringen met Rusland-deals. De Minsk-akkoorden uit 2014 en 2015 brachten geen vrede, zei beoogd EU-Buitenlandchef Kaja Kallas deze week, „ze brachten meer oorlog”.
Maar, laten we de Europese blik met historische ballast eens vervangen door Amerikaans optimisme en net als 50,2 procent van de Amerikaanse kiezers even wél geloven in Donald Trump. Wat ís zijn vredesstrategie?
De Trumpiaanse analyse begint niet op het slagveld of in hoofdkwartieren in Kyiv of Moskou, zoals je zou verwachten, maar in de VS. Trumps beoogd adviseur voor nationale veiligheid, Michael Waltz, betoogde deze maand dat de VS te veel aandacht besteden aan het Midden-Oosten en Oekraïne en te weinig aan de eigenlijke tegenstander, China. Bovendien, redeneerde Waltz in The Economist, is het een slechte strategie om een land te steunen dat in een uitputtingsoorlog met een grotere tegenstander is verwikkeld.
De VS moeten Poetin daarom verleiden tot onderhandelingen, stelt Waltz. Dat kan door sancties op Russische energie aan te scherpen en door de rem op de export van Amerikaans LNG los te laten. Dat is zo vernietigend voor de Russische economie dat de oorlogsmachinerie snel tot stilstand komt. Daarnaast kan de VS lange-afstandsraketten die het aan Oekraïne schonk, vrijgeven voor doelen diep in Rusland.
Stel dat Poetin aan tafel komt, dan zou een deal er volgens beoogd vice-president JD Vance zo uit kunnen zien: Rusland mag veroverde gebieden behouden, langs de bestandslijn komt een bufferzone die bewaakt wordt door Europese militairen. Oekraïne wordt voorlopig geen lid van de NAVO, maar wordt wel zwaar bewapend. Winst voor Poetin: 20 procent van Oekraïne plus een neutraal buurland.
Voor Kyiv is zo’n uitkomst op dit moment onaanvaardbaar. Toch verwacht ook Kyiv wel wat van Trump. „Kyiv ziet ook kansen in de strategische onzekerheid die Trump toevoegt, want jaren doodbloeden door ‘escalatiemanagement’ zien ze ook niet zitten”, schreef Clingendael-analist Bob Deen op X, na gesprekken met hoge functionarissen in Kyiv. „De vrees voor een slechte deal blijft wel.” De hoop in Kyiv is gevestigd op ‘peace through strength’, de harde lijn van Waltz. Deen is daar sceptisch over. „Mocht Poetin de deal breken (wat hij nogal eens doet), dan hoopt Oekraïne dat de VS hard zullen ingrijpen. Dat is nog maar te bezien.”
Het afstaan van gebied is voor Oekraïne onaanvaardbaar, mogelijk kan er wel gesproken worden over een tijdelijke bestandslijn. Voor Oekraïne is de hoogste prioriteit dat een deal gepaard gaat met verstrekkende veiligheidsgaranties. „Gesprekken moeten worden gebaseerd op garanties”, zei Roman Kostenko, voorzitter van de Defensie-commissie in het Oekraïense parlement tegen The New York Times. „Voor Oekraïne is dat het allerbelangrijkste.”
De beste veiligheidsgarantie is lidmaatschap van de NAVO, maar dat is voor Rusland noch voor de VS bespreekbaar. In NAVO-kring is wel geopperd om Kyiv uit te nodigen lid te worden, maar de daadwerkelijke toetreding twintig jaar uit te stellen. Zelensky legde de kwestie als volgt voor aan Trump: ik heb of een kernwapen nodig, of NAVO-lidmaatschap. Om Trump te paaien bevat Zelensky’s ‘overwinningsplan’ de belofte om samen met het Westen Oekraïense grondstoffen te ontginnen én de optie dat de Oekraïense krijgsmacht ooit taken van het Amerikaanse leger in Europa overneemt.
Voordat er een deal is, zijn nog eindeloos veel knopen te ontwarren. En met de komst van Noord-Koreaanse miltairen naar het slagveld moet je niet alleen een deal hebben met Moskou, maar ook met Pyongyang en Beijing. Eigenlijk is nog niet het begin van een oplossing in zicht. Maar één ding is zeker: anders dan beleggers kunnen Oekraïners zich geen gokje veroorloven. Ze eisen garanties, en terecht.