Waterschappen willen dat Rijk met landelijk verbod op PFAS komt

De waterschappen roepen het Rijk op een landelijk verbod op PFAS in te stellen. Dat staat in een brandbrief die de Unie van Waterschappen woensdag naar minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener (PVV) heeft gestuurd. De waterschappen willen dat de minister „op korte termijn” een actieplan met maatregelen opstelt. „De PFAS-kraan moet dicht”, schrijven ze.

Een Europees verbod op PFAS laat nog jaren op zich wachten. Op initiatief van onder meer Nederland wordt gewerkt aan een zogeheten restrictievoorstel. De waterschappen willen dat Nederland „vooruitlopend op Europese regelgeving” al een landelijk PFAS-verbod instelt voor alle „niet-essentiële producten en toepassingen”.

Het huidige PFAS-beleid van de Nederlandse overheid is „onvoldoende samenhangend”, stelt de Unie van Waterschappen. Partij voor de Dieren-politici van het Brabantse waterschap De Dommel namen het initiatief voor de brandbrief. Nederland „verschuilt zich achter een toekomstig Europees verbod”, vinden ze.

PFAS zijn een verzameling chemische stoffen die veel worden gebruikt door de chemische industrie, die nauwelijks afbreken en giftig kunnen zijn. De stoffen verlagen de weerstand en zijn in hoge concentraties kankerverwekkend.

‘Dweilen met de kraan open’

Op steeds meer plekken zijn de laatste jaren verhoogde PFAS-concentraties gemeten. In sommige gevallen is de bron duidelijk herleidbaar, zoals in de omgeving van de Chemours-fabriek in Dordrecht.

Als PFAS via vervuild rioolwater eenmaal in waterzuiveringsinstallaties belanden, zijn ze volgens de Unie van Waterschappen „niet of nauwelijks” te verwijderen. Tegen wil en dank fungeren rioolwaterzuiveringen zo als „doorgeefluik” voor PFAS. Omdat ze niet bevoegd zijn om het probleem aan te pakken, is het volgens de waterschappen „dweilen met de kraan open”. Volgende week spreekt de Tweede Kamer over PFAS-regels.


Lees ook

Welke impact hebben PFAS op je lichaam en kun je iets doen?

Welke impact hebben PFAS op je lichaam en kun je iets doen?