Column | Trump: van toevalstreffer tot tijdperk

Natuurlijk weten we het pas over tien of twintig jaar zeker. Toch heerst nu het gevoel dat de verkiezingswinnaar een breuklijn betekent voor Amerika’s zelfbeeld en rol in de wereld. Trump kan een ‘transformatieve’ president worden zoals eerder Franklin D. Roosevelt (1933-1945) en Ronald Reagan (1981-1989). Daarvoor heeft hij de politieke wil en, meer dan in zijn eerste termijn, de macht.

Trump was in 2016 de eerste isolationistische presidentskandidaat in ruim zeventig jaar, voor Republikeinen of Democraten. Het waren toen de abnormale opvattingen van een maverick. Een tv-celebrity die toevallig won. Dit kon niet. Zou overwaaien. Vandaar de hoop in 2020 dat Joe Biden een eind zou maken aan vier jaar uitzonderingstoestand. ‘America is Back’, klonk het bij diens intree in het Witte Huis.

Maar Trump verdween nimmer van het toneel, ook niet als oppositieleider. Nu is het Biden die een voetnoot wordt, een parenthese tussen Trump I en Trump II. Laatste oprisping van de oude orde.

De historische cesuur die de winnaar belichaamt speelt zich af in drie domeinen. Allereerst dat van de economische politiek. Er komt een tolmuur om de VS; alle importen tot aan 100 procent duurder. Het is een zelfbewuste breuk met het vrijhandelsdenken. Dat stond al onder druk maar zal nu kraken.

Economen zullen tegenwerpen dat tarieven tot hogere consumentenprijzen en inflatie gaan leiden (een electoraal risico). Zulke kritiek zal de nieuwe regering niet deren. Trumps adviseurs, Elon Musk onder hen, zijn vast overtuigd dat het oude beleid de Amerikaanse middenklasse – die anders dan de rijkste en armste kiezers massaal op Trump stemde – in de steek liet.

De inzet is ook niet consumptie maar productie: het terughalen van de maakindustrie omwille van werkgelegenheid en technologisch vermogen. In deze visie zijn China en Duitsland, met hun op handelsoverschotten gerichte industriepolitiek, de ware protectionisten. Trumps oud-handelsgezant Robert Lighthizer schreef recent: „We raken de toekomstige innovatie kwijt die uit de maakindustrie voortkomt.” Hij citeert een rapport volgens welk de VS op China achterlopen in 57 van 64 kritische technologieën.

Dit raakt het tweede domein: Amerika’s positionering als grootmacht. Trumps instincten zijn Realpolitik. Macht en eigenbelang staan voorop. Hij heeft geen waardengedreven, ideologische agenda. Geen zin in klimaatakkoord (vinden we zorgelijk) maar evenmin in interventieoorlogen (misschien wel goed?).

China zal alle aandacht opeisen. Gaan we naar een trumpiaanse ‘deal’ met Xi of verscherpt de onder Biden ingezette Koude Oorlogsdynamiek? Het pleit is niet beslecht. In Trumps entourage zitten voorstanders van een machtsbalans (zoals Elbridge Colby) maar ook anti-China haviken die het land willen „verslaan” (zoals Matt Pottinger).

Het acute gat valt inzake Rusland; daar ligt Europa’s grootste zorg. Welke ‘vrede’ is aanvaardbaar? Kunnen we Oekraïnes linies helpen verdedigen zonder volle Amerikaanse steun? In Parijs verklaarden president Macron en premier Starmer deze week stoer van wel maar het is een open vraag. Dit wordt nog spannend.

Nu al gaat de prijs voor onze militaire afhankelijkheid van de VS omhoog. Reeds onder Trump I ervoeren Europese leiders in de NAVO hoe het is om als vazal te worden bejegend en vernederd, in plaats van als bondgenoot gerespecteerd. Voorproefje van de stemming in het nieuwe Witte Huis: vicepresident J.D. Vance zei vorige week geïrriteerd dat wanneer de Europeanen sociale media zoals Musks platform X willen reguleren „we dan gewoon moeten dreigen uit de NAVO te stappen”.

De derde grote trendbreuk ligt in het domein van culturele waarden. Trump & Musk vertegenwoordigen klassiek Amerikaans succes. Individualisme. Rijkdom. Dadendrang van torens, auto’s en raketten. Ongereguleerd. Rauw. Veel meer Latino en jonge zwarte mannen dan in 2020 verkozen de Republikeinse kandidaat boven zijn Democratische rivaal, nu Harris. Dit frappante feit suggereert dat de op minderheden gerichte identiteitspolitiek in de VS het hoogste punt achter zich heeft. De polarisatie blijft, de balans verschuift.

Tel deze drie grote domeinen losjes op en we zien contouren van een tijdperk-Trump: een Amerika dat op eigen kracht wil bouwen en produceren, een zelfzuchtiger en meer transactionele relatie met de rest van de wereld aangaat en de (mannelijke) vrijheid – in frontier-traditie – stelt boven sociale fairness en gelijkheid. Een ruw beeld.

Trump put dus uit diepe onderstromen in de Amerikaanse geschiedenis. Uit diezelfde onderstromen – het individualisme voorop – zullen ook de tegenkrachten moeten komen tegen de loerende gevaren van corruptie, machtsmisbruik en autocratie.

Luuk van Middelaar is politiek filosoof en historicus.