ME’er die bij de rellen in Amsterdam was zag strak gecoördineerde agressie

Rond half zes ’s ochtends was hij weer thuis. De dienst van Pietro, agent van de mobiele eenheid bij de Amsterdamse politie, had een slordige zestien uur geduurd. Hij was vrijdagochtend nog net op tijd om zijn vrouw – ook politiemedewerker – uit te zwaaien toen ze naar haar werk ging.

Pietro is 62 jaar. Een agent van de lichting oktober 1985. Een pezige, goedlachse, in Italië geboren man die sinds zijn achtste in Nederland woont. Hij is al ruim 35 jaar agent van de ME, de oproerpolitie. Voor zover bekend is er geen politieman in Nederland die al zoveel jaar, naast het dagelijkse politiewerk, gemiddeld een à twee dagen in de week met schild en wapenstok, de straat op gaat om de openbare orde te handhaven.

„Als politieman sta je altijd op met maar één gedachte: je wilt je gebiedje veilig maken en boeven vangen”, vertelt Pietro. Hij zit in de vergaderzaal van het politiebureau van Basisteam Zuid-De Pijp aan de Kennedylaan in Amsterdam. „Je gaat niet op pad om mensen te meppen. Je wil een evenement in goede banen leiden.”

Werken bij de ME vindt hij het mooiste dat er is. Een loopbaan als rechercheur trok Pietro nooit. „Dat is helemaal niks. Ik vind dat stoffig. Het buiten zijn, dat is pas leuk. Het rennen gaat me nog steeds goed af. Ik heb geen grammetje vet.”

Toch zal hij het geweld dat hij een kleine week eerder meemaakte, als een van de achthonderd agenten die de orde bewaakten rondom de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv, niet licht vergeten. Pietro zag strak gecoördineerde agressie die hij in al die dienstjaren nooit eerder zo meemaakte.

Spanningen

Het begon nog best gemoedelijk, die dienst op donderdag 7 november. Aan het begin van de middag kregen de agenten een warme maaltijd. Bij de briefing vooraf werd verteld dat er de afgelopen nacht spanningen waren omdat supporters uit Israël bij een pand een Palestijnse vlag hadden verwijderd. „Er was een handgemeen geweest.”


Lees ook

Al in de nacht vóór de voetbalwedstrijd vielen mannen uit taxi Israëliërs aan

Demonstranten bij een pro-Palestijnse demonstratie op het Anton de Komplein, tijdens de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv. Al in de nacht vóór de wedstrijd kwam het in het centrum van Amsterdam tot geweld tegen Israëlische bezoekers. De personen op deze foto komen niet voor in het besproken filmpje.

Om 14.00 uur werd Pietro met collega’s afgezet bij De Dam waar de 2.600 Maccabi-supporters feest vierden. De politie moest supporters en opponenten die voor „Arabieren” werden uitgescholden uit elkaar houden. „Dat lukte redelijk goed. We hadden lol met de fans van Maccabi. Zij dachten echt dat ze Ajax gingen inmaken”, zegt Pietro, zelf supporter van Juventus.

Eind van de middag kreeg de ME het commando om de supporters in een ‘fanwalk’ te begeleiden naar het Centraal Station. Met gereserveerde metrostellen werden de Israëliërs zonder tussenstop samen met de ME naar het stadion vervoerd. Het is Pietro ontgaan dat supporters ook ‘Fuck the Arabs’ riepen. Hij was wel betrokken bij de aanhouding van een dronken supporter die agenten op het perron zijn middelvinger toonde en ‘Fuck police’ riep. „Een akkefietje.”

Tijdens de wedstrijd was de ME druk met het op afstand houden van pro-Palestina demonstranten die de Arena naderden. Er werden charges uitgevoerd. „Je zag overal jongens die elkaar belden, alsof er een organisatie achter zat. We probeerden verbinding te maken. Spraken ze op een vaderlijke toon aan: ‘ga geen geweld uitlokken’. Maar ze renden steeds hard weg.”

Scooters

Na de wedstrijd ving de ME de supporters weer op in de binnenstad. De sfeer sloeg om. Een groep Maccabi-supporters liep rond met stokken en pleegde vernielingen. Jongeren verplaatsten zich in kleine groepen, vaak per scooter, en mishandelden supporters uit Israël.

Pietro kreeg opdracht om met collega’s, lopend vanaf de Rozengracht, drie keer groepen van enige tientallen supporters te begeleiden naar hun hotel. „Ze waren heel dankbaar. Een beer van een kerel gaf me een knuffel. Ik was altijd welkom in Israël.”

Pietro zegt dat jongens met scooters in kleine steegjes regelmatig mensen belaagden en weer snel wegscheurden. „De grote massa hebben we goed kunnen beschermen. Degenen die alleen liepen zijn te grazen genomen, zag ik later op sociale media.”

Ik heb achteraf sterk het gevoel dat de aanvallen goed georganiseerd waren

Pietro
lid Mobiele Eenheid

De scooterjongens gingen „vliegensvlug te werk”, zegt Pietro. „Een deelt keiharde klappen uit en de ander staat klaar met de scooter. Daar zullen we een antwoord op moeten vinden. Ik heb achteraf sterk het gevoel dat de aanvallen goed georganiseerd waren.”

Pietro zegt dat de politie het vermoeden heeft dat de taxichauffeurs, die woensdag al ruzie kregen met Maccabi-fans omdat ze taxi’s beschadigden, onder meer via Telegram informatie aan jongeren doorgaven over plekken waar supporters uit Israël rondliepen. „De tactiek dat ze vervolgens met brommers en auto’s op eenlingen afstormen is nieuw. Zo georganiseerd op Joden jagen, is nooit eerder gebeurd in Nederland.”

De politie bekijkt of het mogelijk is met inzet van lichte motoren relschoppers, die de hit and run acties uitvoeren, doeltreffender aan te pakken. Maandagavond werd er brand gesticht in een tram in Amsterdam-West, jongeren riepen antisemitische leuzen. Pietro moest de inzet van agenten regelen.

„Vanochtend hadden we een briefing van de teamchef. Normaal is er veel rumoer maar nu was het doodstil. Het grijpt ons aan dat we mensen niet goed hebben kunnen beschermen en dat er misschien nog meer rellen komen. We moeten er iets op vinden, maar ik ben nu het antwoord schuldig. Maar we zetten ons maximaal in.”

Pietro’s volledige naam is bekend bij de redactie.


Lees ook

Alles draait om Gaza: geweld van de jongens op scooters tegen Israëliërs is niet goed te keuren, zeggen Marokkaanse Nederlanders in Amsterdam, maar wel begrijpelijk

Veel Marokkaanse Nederlanders in Amsterdam Nieuw-West willen niet over de onrust praten met journalisten. „De berichtgeving was erg eenzijdig.” Foto Ruchama van der Tas