Zuid-Korea en Taiwan zetten zich schrap voor Trumps heffingen op chips

Nog langere werkweken, extra subsidies en een exportverbod op de meest geavanceerde technologie. Met die maatregelen zetten de twee belangrijkste chip-producerende landen ter wereld, Zuid-Korea en Taiwan, zich schrap voor mogelijke importheffingen van de Verenigde Staten.

De aankomende Amerikaanse president Donald Trump is van plan om hoge tarieven te rekenen op geïmporteerde artikelen uit China. Daarnaast pleitte Trump in eerdere interviews voor importheffingen op chips uit Azië, in de hoop fabrikanten te dwingen om hun chips in Amerika te gaan maken.

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol voorziet ongewenste gevolgen voor zijn land, meldt persbureau Reuters. Hij verwacht dat Chinese chipleveranciers hun prijzen zullen verlagen, waardoor de chips die Zuid-Korea exporteert, relatief duur worden en dus minder in trek zullen zijn.

Yoons regeringspartij, de People Power Party (PPP), bereidt een wet voor die extra subsidies reserveert om chipmakers als Samsung en SK Hynix financieel te ondersteunen zodra de tarievenoorlog losbarst.

Daarnaast pleit de PPP voor een verruiming van de arbeidstijd voor de hightechindustrie. Chipbedrijven mogen sommige medewerkers (ingenieurs van ontwikkelafdelingen bijvoorbeeld) langer laten doorwerken. Dat zou de Zuid-Koreanen een betere concurrentiepositie geven.

Een werkweek mag in Zuid-Korea nu maximaal 52 uur beslaan. Dat is voor westerse begrippen lang, toch maken Koreaanse technici per maand gemiddeld minder uren dan mensen die bij Taiwanese of Japanse chipbedrijven werken. De Zuid-Koreaanse vakbonden zien de langere werkweken vooral als een stoplap voor falend management bij Samsung, dat de afgelopen kwartalen tegenvallende resultaten presenteerde.

Zuid-Korea is de vierde economie van Azië, de productie van (geheugen-)chips beslaat 16 procent van het bruto binnenlands product. Daarnaast levert het land veel elektronica-onderdelen aan China, die daar worden verwerkt in apparaten voor de export. Hogere importtarieven van de VS verstoren die handelsstroom. Voor Zuid-Korea zou dat een reden zijn om zich verder los te koppelen van de Chinese maakindustrie.

VS wil eigen chipindustrie

De voorgestelde heffingen zijn olie op het vuur van de techoorlog tussen de VS en China. Amerika probeert met exportrestricties de ontwikkeling van een zelfstandige Chinese chipindustrie af te remmen. Daardoor mogen er bijvoorbeeld geen geavanceerde chipmachines van ASML en ASM International naar China.

Tegelijkertijd probeert de VS zijn eigen chipindustrie nieuw leven in te blazen, door bedrijven uit Zuid-Korea en Taiwan miljarden subsidie te geven als ze fabrieken in Amerika bouwen.


Lees ook

Japan steekt miljarden in terugkeer op mondiale chipmarkt

Bij de chipfabriek van TSMC en Sony in Kikuyo wordt al aan een tweede fabriek gebouwd. Foto Kyodo/Reuters

Trump wil van die subsidies af en denkt dat importheffingen net zo effectief zijn om Samsung en het Taiwanese TSMC te motiveren in de VS te investeren. Bovendien, zo liet Trump zich eerder ontvallen, zou Taiwan eigenlijk een verzekeringspremie moeten betalen in ruil voor Amerikaanse bescherming tegen een Chinese inval.

TSMC is de grootste chipfabrikant ter wereld en in staat om de modernste chips te produceren, momenteel met nauwkeurigheid van twee nanometer (een nanometer is een miljardste meter). Er staat ook zo’n hypermoderne productielijn gepland voor Arizona.

In reactie op de Amerikaanse verkiezingsuitslag benadrukte de Taiwanese minister van Economische Zaken J.W. Kuo dat Taiwan zelf een exportverbod hanteert op de meest geavanceerde chiptechnologie. Met andere woorden: Amerika zal voor het nieuwste van het nieuwste altijd afhankelijk blijven van Taiwan.

Ban op alle Chinese AI-chips

Met exportcontroles houden de Verenigde Staten grip op de chipindustrie buiten de eigen landsgrenzen. Daarom staakt TSMC deze week de leveringen van geavanceerde AI-chips (zeven nanometer en kleiner) aan Chinese bedrijven. De maatregel loopt vooruit op strengere Amerikaanse wetgeving die moet voorkomen dat de Chinese techreus Huawei via een omweg toch aan krachtige chips komt.

Huawei, van oorsprong leverancier van telecomapparatuur, is al jaren het doelwit van Amerikaanse sancties en mag sinds 2020 geen gebruikmaken van TSMC-fabrieken in Taiwan. Vorige maand werden toch nog TSMC-chips in recente Huawei-producten aangetroffen. Het is nog niet duidelijk of TSMC de leveringen aan Chinese klanten later zal hervatten.