Wat gebeurde er in de VS? Deze verhalen maken de balans op

Als de Amerikanen een president kiezen, steekt er een mediastorm van jewelste op. Peilingen, profielen, cijfers en analyses vliegen je om de oren. Wellicht heb je je scheel gekeken naar de Amerikaanse nieuwszenders de afgelopen dagen of ben je de draad kwijtgeraakt tussen alle opiniemakers.

Nu het stof is neergedaald is het tijd om de balans op te maken. NRC zet de beste verhalen op een rij die uitleggen hoe Trump heeft gewonnen, waarom Harris heeft verloren, en hoe de wereld is veranderd.

Een verkiezing die too close to call zou zijn, was binnen een dag beslecht. De keuze van kiezers zou afhangen van kleur en gender, maar de cost of living crisis bleek doorslaggevend. Harris kon de onvrede van de Biden-jaren niet van zich afschudden, terwijl Trump de frustratie slim wist te gebruiken.

Dat alles nu anders is, staat vast. „Hoe disruptief en chaotisch de eerste vier jaren onder president Trump ook waren, deze keer wordt het anders, serieuzer”, schrijft NRC in het commentaar.

Vijf verhalen over, opnieuw, vier jaar Trump.



vrij spel

Nooit eerder verkozen Amerikanen een president met zulke openlijk autoritaire ambities als Donald Trump. Het grote verschil met zijn eerste termijn: veel critici om hem heen zijn verdwenen. Zo hebben Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zich achter het trumpisme geschaard. De huidige speaker van het Huis, Mike Johnson, is een loyalist, in tegenstelling tot zijn voorganger. En als de Republikeinen behalve in de Senaat ook een meerderheid winnen in het Huis, dan heeft Trump vrijwel ongelimiteerde ruimte om zijn macht te vergroten en tegenstanders aan te pakken.



economie als knelpunt

In 1992 schreef de Democratische strateeg James Carville op een whiteboard: it’s the economy, stupid. En hoewel verkiezingsuitslagen zelden één verklaring hebben, is de economie hét thema waarop kiezers verandering wilden. Democraten wezen op de goede economische statistieken waarmee Biden het Witte Huis zal verlaten, maar de abstracte cijfers resoneren slecht bij kiezers die in twee jaar tijd hun boodschappen en huur met bijna een kwart duurder zagen worden.



internationale reactie

Terwijl Orbán de champagne opentrok, baalden de Fransen. De internationale reacties op Trumps zege laveren tussen hoop en angst. Zo heeft het Iraanse bewind geen geheim gemaakt van zijn afkeer van de nieuwe president, terwijl Erdogan en Trump prima door één deur kunnen. China wil de economie zo ‘Trump-proof’ mogelijk maken, en Marokko maakt zich vooral druk over de Westelijke Sahara. Wat betekent Trumps tweede termijn voor de verschillende regio’s in de wereld?



demografische trends

Het zouden zeer ‘gendered’ verkiezingen worden: vrouwen zouden in ruime mate voor Harris kiezen, om hun reproductieve rechten te beschermen. Mannen zouden voor Trump gaan, vanwege zijn plannen op het gebied van economie en immigratiebeleid. De voorspelde genderkloof viel uiteindelijk best mee. Meer trends: Generatie Z omarmt in toenemende mate de Republikeinen, de Afro-Amerikaanse stem verschoof minder dan verwacht en Trump wint bij elke presidentsrace meer latino-kiezers.



Trumps entourage

Welke loyalisten gaan Trumps radicale beleid uitvoeren? Is er nog plek voor ‘volwassenen in de kamer’? En wie moet er op zoek naar een nieuwe baan? Correspondent Emilie van Outeren gidst je door de gegadigden voor een nieuwe Trump-regering. In totaal moeten bijna vierduizend posten gevuld worden, waarvan voor 1.200 banen goedkeuring nodig is van de – Republikeinse – Senaat. De rest kan Trump aanwijzen. Volgens Trumps oudste zoon is er geen plek voor „mensen die denken dat ze het beter weten dan de rechtmatig gekozen president van de Verenigde Staten”.

Wat vier jaar Trump betekent voor drie beleidsterreinen



Delen