Gedupeerden van het Toeslagenschandaal zijn de wanhoop nabij. Duizenden toeslagenouders – van wie de Belastingdienst tussen 2005 en 2019 onterecht toeslagen heeft stopgezet en teruggevorderd – moeten mogelijk nog jaren wachten op definitieve schadevergoeding. Dat gebeurt doordat de hersteloperatie Toeslagen op fundamentele onderdelen vastloopt.
Prinses Laurentien van Oranje hielp samen met meerdere betrokkenen een oplossing te bedenken voor de wachtrij van gedupeerden: de methode-Laurentien. Deze methode komt neer op minder bureaucratie, gesprekken op basis van vertrouwen die worden afgesloten met een schikking met behulp van letselschade-experts en een finaal bedrag voor de gedupeerde.
Centraal staat de speciaal hiervoor opgerichte Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH). De stichting kreeg onder grote druk van de Tweede Kamer in juli 2024 opdracht van Financiën om 20.000 ouders te helpen met het vaststellen van compensatie.
Prinses Laurentien van Oranje hielp samen met meerdere betrokkenen een oplossing bedenken: de methode-Laurentien
De unieke situatie doet zich voor dat een private stichting een spilfunctie krijgt bij het uitkeren van miljarden euro’s overheidsgeld. Geld waarvan de overheid iedere euro moet kunnen verantwoorden. Maar de betrokkenen bij de methode-Laurentien verzetten zich tegen controle van compensaties. De overheid wordt door hen, onder wie ook gedupeerden, als dader gezien.
Daarnaast is Laurentien als lid van het Koninklijk Huis een complicerende factor. Zij is direct betrokken bij de oplossing van een politiek gevoelig en maatschappelijk explosief dossier. Tegelijkertijd valt zij als prinses onder de ministeriële verantwoordelijkheid. Dat betekent dat de ministers uit het kabinet verantwoordelijk zijn voor wat de prinses doet.
Ook de methode-Laurentien komt vooralsnog niet van de grond. Het ministerie van Financiën en de Stichting (Gelijk)waardig Herstel ruziën over de reden daarvan.
Uit de eigen begroting blijkt dat bij de opdracht voor de Stichting (Gelijk)waardig Herstel voor een bedrag van in totaal 100 miljoen euro hoge vergoedingen naar betrokken medewerkers gaan. Ook gaat er jaarlijks een kwart miljoen euro naar een andere stichting van de prinses.
De kosten van het compenseren van gedupeerden lopen intussen verder op. Het kabinet heeft volgens de laatste cijfers (oktober 2024 ) 11,7 miljard euro gereserveerd voor deze compensatie. Daarvan gaat 2,4 miljard euro naar kosten voor de uitvoering.
Lees hieronder de belangrijkste NRC-publicaties over de afhandeling van het Toeslagenschandaal.
beloningen
Hoge beloningen voor medewerkers stichting Laurentien
De stichting (Gelijk)waardig Herstel van prinses Laurentien streeft niet naar winst. Maar medewerkers ontvangen hoge beloningen. Ook stroomt er jaarlijks bijna een kwart miljoen euro naar een andere stichting van de prinses.
Analyse
Compensatie ouders komt maar niet van de grond
Dat de hersteloperatie voor toeslagenouders maar niet van de grond komt, heeft vier aanwijsbare oorzaken. Ondertussen zijn gedupeerden de wanhoop nabij.
nieuws
Ook nieuwe ‘methode Laurentien’ ligt stil
De stichting van prinses Laurentien slaagt er niet in om volgens plan op te schalen. Op het moment neemt (Gelijk)waardig Herstel geen nieuwe aanmeldingen van gedupeerden aan.
Reconstructie
Veel ruzie, toch een miljoenenklus voor de prinses
De stichting (Gelijk)waardig Herstel, van de vorige week teruggetreden prinses Laurentien, gaat duizenden gedupeerden in het Toeslagenschandaal helpen met compensatie. De samenwerking tussen de prinses en de overheid kende een roerige aanloop.
crisis
Angstcultuur en interne chaos bij overheid
Crisis bij een cruciaal onderdeel van de hersteloperatie in het Toeslagenschandaal. De afhandeling van bezwaren loopt vast door inefficiënte en trage werkprocessen en een onveilige werksfeer.
conflict
Prinses botste eerder met ambtenaren
Toenmalig staatssecretaris Van Huffelen werd verschillende keren gewaarschuwd en sprak er met prinses Laurentien over.
Podcast
NRC Vandaag over de toeslagenouders
Derk Stokmans was te gast bij podcast NRC Vandaag om te praten over het onderzoek naar de conflicten tussen de prinses en haar stichting en ambtenaren, in aanloop naar de opdracht van 100 miljoen euro.