Spanningen tussen Israëlische voetbalsupporters en pro-Palestijnse activisten, ME voert charges uit

Rond Europese voetbalduels zijn ze in Amsterdam wel wat gewend. Om rellen met rivaliserende supporters te voorkomen zijn er doorgaans veel agenten op de been. Maar dat is donderdag niet de reden waarom er een complete politiemacht op de Dam en de Bijlmer Arena staat.

Die is er om een confrontatie met pro-Palestijnse activisten te voorkomen.

De Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv speelt donderdagavond tegen Ajax en heeft duizenden fans meegenomen naar Amsterdam. In de nacht van woensdag op donderdag leidde dat al tot spanningen, waarbij Israëlische supporters een Palestinavlag van de muur trokken. Andersom werd een Maccabi-fan door Palestina-activisten in de gracht gegooid.

Burgemeester Femke Halsema bracht daarna een noodverordening uit, waardoor de politie in delen van Amsterdam mensen preventief mocht fouilleren.

‘Vijandige sfeer’

Donderdagmiddag staat de Amsterdamse Dam vol met politiebusjes en agenten met wapenstokken. Rond het Nationaal Monument hebben honderden Maccabi-fans zich verzameld. Ze zwaaien met gele clubvlaggen en Israëlische vlaggen, steken vuurwerkrookbommen af en zingen clubliederen.

De enkele boze activisten die op de supporters komen aflopen, worden meteen door de politie weggehaald. Ook de vrouw die op de Dam vlug een Palestinavlag uit haar tas haalt en meteen weer terugstopt, wordt meegenomen.

Zo zien de Israëlische fans het graag. „We worden goed beschermd”, zegt Yotam Adams (42) met een zwart gewatteerd jack aan en een gele Maccabi-sjaal om zijn nek. De bakker uit Tel Aviv reist al jaren mee met zijn club naar Europese uitwedstrijden. Dit keer voelt het anders, zegt hij. „De sfeer is veel vijandiger. Er wordt steeds ‘Free Palestine’ naar ons geroepen”.

Onbegrijpelijk, vindt ook zijn vriend Chessy Cohen, 41-jarig financieel investeerder. „We zijn hier alleen voor een wedstrijd. Dit is sport, geen oorlog.”

Waarom lopen de fans dan door het centrum van Amsterdam in Israëlvlaggen? „Dat is zeker geen statement”, zegt Adams beslist. „Dat is de vlag van ons land. Wanneer je naar het buitenland gaat, wil je vertegenwoordigen waar je vandaan komt. We hoeven ons toch niet te schamen voor Israël?”

foto Bram Petraeus

Provoceren

Langs de rand van de Dam, voor de ingang van de Bijenkorf, staan Mohammed (17) en Soufian (18) met nog een paar vrienden. De jongens dragen zwarte donsjassen van The North Face en kijken met strakke gezichten naar de Israëliërs op het plein. „Ik vind het niet kunnen”, zegt Soufian. „Ze mogen hier zijn. Maar ze moeten niet doen alsof Amsterdam van hen is.”

„Die vlaggen, dat is gewoon provoceren”, zegt Mohammed.

Even later komen twee Maccabi-supporters in gele truien naar ze toe. Ze vragen waarom ze hier staan. „Zijn jullie voor Ajax?”

„Nee”, zeggen de jongens.

„Wat doen jullie dan hier?”

„We staan hier.”

Go away.”

De jongens blijven staan.

Een van de Maccabi supporters doet een stap naar voren. „I like to fuck muslims”, zegt hij.

De jongens staren terug zonder iets te zeggen. „Hij denkt dat we domme jongens zijn en hier iets gaan uithalen”, zegt Soufian tegen zijn vrienden.

Daarna stuurt een politieagent de Maccabi-fans terug naar hun groep, en vraagt de jongens zich rustig te houden. „Als we hier ‘Free Palestine’ gaan roepen, krijgen we problemen.”

Pro-Palestijnse demonstratie tijdens Ajax-Maccabi Tel-Aviv op het Anton de Komplein.
Foto Bram Petraeus

Genocide

Diezelfde avond roepen Mohammed en Soufian de leus naar een wagen van de Mobiele Eenheid met felle lampen. Ze staan tussen zo’n honderd mannen in zwarte jassen, met capuchons of mutsen op en Palestinasjaals om zich heen gewikkeld.

De groep wil bij de Amsterdam Arena komen om Israëlische supporters tegen te houden. Voor hen is dit geen onschuldige sportwedstrijd. „Deze mensen zijn walgelijke kindermoordenaars”, vindt Mehmet, een 36-jarige man met een zwartwitte ruitjessjaal voor zijn mond. „Misschien niet alle drieduizend, maar een groot deel ervan heeft bij het Israëlische leger gezeten. Dat moet wel, vanwege de dienstplicht. Zij hebben dus deelgenomen aan genocide”.

De groep verzamelt op het Anton de Komplein, waar de demonstratie door de gemeente naartoe is verplaatst. Al snel trekken ze het viaduct op, om richting de Arena te lopen. In het winkelcentrum blokkeert de politie de doorgang. Er gaan vuurwerkbommen af, de politie voert een charge uit. De groep slaat op de vlucht en probeert bovenop het viaduct te hergroeperen. „Jongens, op de hoek verzamelen”, roept een van de mannen. „En dan met z’n allen naar de Arena toe!” Via een omweg trekken ze weer verder. „Kankerzionisten, kankerjoden!”, wordt er geroepen.

Hoewel de demonstranten na het ingrijpen van de politie niet meer bij het stadion lijken te komen, beschouwt Mehmet de actie niet als mislukt. „We hebben in elk geval geluid laten horen. We hebben ze laten voelen dat ze hier niet welkom zijn.”

Als de groep op een van de toegangswegen naar de Arena loopt, voert de ME weer een charge uit. Mehmet rent met tientallen anderen het viaduct af, terug het winkelcentrum in. Nu is de groep definitief versplinterd. „Eey boys, we gaan”, zegt hij na een tijdje. „Voordat we hier ook worden geveegd”.


Lees ook

Amsterdam beleeft onrustige aanloop naar beladen Ajax-Maccabi Tel Aviv

Supporters van Maccabi Tel Aviv op De Dam.