Zakelijke bestuurders reden in 2023 voor het eerst meer kilometers in volledig elektrische personenauto’s dan in auto’s met een dieselmotor. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Nederlanders reden in 2023 in totaal 119,6 miljard kilometer met personenauto’s, schrijft het CBS. Een groeiend deel van die kilometers is volledig elektrisch. Vooral bij zakelijke rijders steeg het aandeel hard: legden Nederlanders in 2018 nog zo’n 500 miljoen zakelijke kilometers af in een volledig elektrische personenwagen, in 2023 was dat bijna 6 miljard kilometer.
Het aandeel volledig elektrische kilometers steeg daarmee van 2 procent naar 23 procent. Rekent men ook de plug-inhybrides (auto’s met een stekker en een brandstofmotor) mee, dan is het aandeel zelfs ruim 30 procent. Benzineauto’s blijven vooralsnog de populairste categorie, met iets meer dan de helft van alle gereden kilometers.
Dieselgate
De groei van het aantal elektrische kilometers ging de afgelopen jaren vooral ten koste van dieselauto’s, zegt Marjolijn Jaarsma van het CBS. “We zien al langer de trend dat rijden op diesel afneemt, en elektrisch en hybride rijden toeneemt. Diesel is de afgelopen jaren duurder geworden, en is relatief vervuilend.” Ook het dieselgate-schandaal, waarbij bekend werd dat merken als Volkswagen en Audi illegale trucs uithaalden om hun dieselauto’s minder vervuilend te doen lijken, speelt volgens Jaarsma een rol in de afnemende populariteit.
Tegelijkertijd was het voor (zakelijke) automobilisten de afgelopen jaren erg gunstig om elektrisch te rijden, zegt Jaarsma. “Er zijn vanuit de overheid veel stimuleringsregelingen geweest, zoals aanschafsubsidies en vrijstelling van de wegenbelasting en bpm (aanschafbelasting).”
Het effect daarvan ziet ook Jaap Schuler, manager bij de RAI Vereniging, een belangenbehartiger voor fabrikanten en importeurs van onder meer personenauto’s. „Bij nieuwe auto’s loopt het aandeel van diesel en benzine al jaren terug, en twee derde van de nieuwe auto’s komen terecht bij de zakelijke markt.” Uit gegevens die de vereniging bijhoudt, blijkt dat in oktober dit jaar 21,7 procent van alle zakelijke personenauto’s volledig elektrisch was. Eind 2018 was dat nog 2,5 procent.
Effectief beleid
Dit omslagpunt is dus geen verrassing, zegt Schuler, maar het gevolg van effectief beleid. Daarom is het volgens hem ook slecht nieuws dat het kabinet de subsidies voor elektrisch rijden vanaf volgend jaar wil beëindigen. „De overheid bouwt de subsidies nu te snel af. Met de juiste maatregelen kun je het aandeel elektrische auto’s fors laten groeien, en het tempo van de transitie verhogen.”
Maar het werkt ook andersom, zegt Schuler. „In Duitsland is de verkoop van elektrische auto’s sinds begin dit jaar met een derde afgenomen, onder meer door het afschaffen van stimuleringsbeleid. In het Klimaatakkoord heeft Nederland de ambitie uitgesproken dat er vanaf 2030 alleen nog elektrische personenauto’s mogen worden verkocht. Als je zulke doelen stelt, en dan stopt met stimuleren, dan klopt er iets niet.”
Lees ook
Elektrisch rijden moet nu echt beter betaalbaar worden