Beleggers die vol inzetten op de ‘Trump trade’ doen woensdag goede zaken op de beurzen

Beleggers die vol inzetten op de zogenoemde ‘Trump trade’ – een strategie voor als de Republikeinse kandidaat de Amerikaanse verkiezingen zou winnen – hebben woensdag goede zaken gedaan.

Handelaren gingen ervan uit dat bij een zege van Trump de rente op staatsleningen zou stijgen. De reden daarachter is dat het Amerikaanse begrotingstekort zal stijgen, omdat de lastenverlichting die in 2017 werd doorgevoerd, door Trump volgend jaar volledig wordt verlengd, aangevuld met nieuwe lastenverlichting – vooral voor bedrijven.

Een oplopend begrotingstekort zorgt voor een hogere staatsschuld en een stijgende rente op de staatsleningen waarmee die schuld wordt gefinancierd. Bovendien kunnen de extra uitgaven zorgen voor het langer hoog blijven van de inflatie. Ook Trumps voornemen om invoertarieven integraal te verhogen, kan de inflatie bestendigen. Tarieven zorgen voor hogere invoerprijzen die weer doorsijpelen in de consumentenprijzen.

De rente op tienjarige staatsleningen steeg vanmorgen vroeg dan ook hard: op de verkiezingsavond bedroeg hij nog 4,28 procent en steeg daarna zeer snel naar 4,45 procent, waar hij de rest van woensdag bleef.

‘Trump traders’ gingen ook uit van een hogere koers van de Amerikaanse dollar. De hogere inflatievooruitzichten kunnen ervoor zorgen dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve Board, haar rente minder snel zal verlagen dan verwacht. De dollar profiteert op de korte termijn van zo’n hoger dan gedachte rente.

Al zeer vroeg in de ochtend was de toen verwachte winst van Trump al zichtbaar in een forse koersstijging van de Amerikaanse munt. Dat was goed te zien bij wisselkoers van dollar en euro, waarbij de Europese munt in luttele uren ruim 2 procent verloor. Dat is voor deze wisselkoers een enorme beweging.

Record voor bitcoin

Bitcoin, waarvan de koersvorming geen economische verklaring heeft, maar die wel werd geacht te stijgen bij een overwinning voor Trump, steeg met ruim 4 procent naar een record 75.345 dollar. Dat is ruim het dubbele van een jaar geleden.

Europese aandelen veranderden woensdag per saldo nauwelijks van koers, maar er waren grote onderlinge verschillen. Defensieaandelen deden het goed, met flinke koersstijgingen voor bijvoorbeeld het Franse Safran, het Italiaanse Leonardo, het Britse Rolls Royce en BAE Systems. Aandelen van bedrijven in groene energie, zoals Vestas en Orsted (allebei Deens), moesten juist flink terug, omdat hun investeringsvooruitzichten in de VS verslechteren. Dat gold ook voor de aandelen van automakers als Volvo, Mercedes, Volkswagen en BMW, die slachtoffer kunnen worden van hogere Amerikaanse invoertarieven.

Op Wall Street openden de koersen juist fors hoger, met een winst van 2 procent voor de S&P 500-index. Een van de grootste winnaars was Tesla, het concern van multimiljardair Elon Musk die zich enkele maanden terug bij de Trump-campagne aansloot.

De koers van Trump Media & Technologies, een verlieslatend beursvehikel zonder veel omzet, leverde een procent in. En was daarmee eigenlijk het enige onderdeel van de Trump trade dat niet reageerde zoals beleggers hadden gehoopt. De beurswaarde van dat bedrijf bleef daarbij op ruim 7 miljard dollar. Aankomend president Trump heeft er een aandeel in van 59 procent.