Drones, sluipschutters en meer politie: extra veiligheidsmaatregelen rond Amerikaanse verkiezingen

Terwijl de peilingen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen wijzen op een nek-aan-nekrace tussen Kamala Harris en Donald Trump, worden op diverse locaties in de Verenigde Staten verregaande veiligheidsmaatregelen genomen. Amerikaanse media schrijven over drones en noodknoppen bij stembureaus – en zelfs sluipschutters op de daken. Rond het Witte Huis, het Capitool en diverse campagnelocaties zijn veiligheidshekken neergezet. Sommige winkels hebben hun ramen dichtgetimmerd, voor het geval er plunderingen uitbreken.

In twee staten, Nevada en Washington, staat de Nationale Garde al paraat om in te grijpen bij ongeregeldheden. Op veel plekken worden rond de verkiezingsdag extra agenten opgeroepen. Door de maatregelen moeten stemmers én verkiezingsmedewerkers veilig blijven. Tegelijk dienen ze ook het gevoel te versterken dat de stembusgang eerlijk en transparant verloopt. Er is immers overal surveillance.

De FBI en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid waarschuwden eerder dat zij rekening houden met onrust en geweld rond de verkiezingen, zo meldde de Amerikaanse nieuwszender NBC. „Extremisten die geloven in complottheorieën zoals verkiezingsfraude” zouden de stembusgang kunnen „terroriseren en verstoren” en stembureaus, campagne-evenementen en politici kunnen aanvallen. Tot nu toe zijn er weinig incidenten gemeld. Een stembureaumedewerker is geslagen en twee stembussen werden in brand gestoken, maar verder is het nog rustig.

Vrees voor geweld bij winst Harris

Analisten vrezen dan ook vooral geweldsuitbraken in het geval dat Kamala Harris de verkiezingen wint, en Donald Trump onterecht beweert dat hij eigenlijk gewonnen heeft – zoals hij ook deed in 2020. Toen verspreidde Trump de onware theorie dat er massale verkiezingsfraude had plaatsgevonden en dat niet Joe Biden maar hij de meeste stemmen had gekregen. Dat dit niet klopt, is sindsdien meermaals bewezen, maar Trump blijft de theorie verspreiden – en veel van zijn aanhangers geloven dat die waar is.

Trump heeft bij deze verkiezingen niet gezegd dat hij de uitslag hoe dan ook zal accepteren. De afgelopen tijd beschuldigde hij de Democraten ervan dat zij de aankomende verkiezingen in hun voordeel zullen vervalsen. Bewijzen om deze ongefundeerde bewering te boekstaven leverde de Republikein niet. Harris heeft gezegd voor vrije en eerlijke verkiezingen en een vreedzame machtsoverdracht te zijn.


Liveblog
Race naar het witte huis


Drones, sluipschutters en meer politie: extra veiligheidsmaatregelen rond Amerikaanse verkiezingen