Spanning om verplichte hoofddoek voor Iraanse vrouwen laait op na arrestatie van studente in haar ondergoed

Hoe kwetsbaar een alleen in ondergoed gehulde studente, rustig lopend tussen geklede mensen, er ook uit mag zien, in de ogen van de Iraanse zedenpolitie Basij kan zoiets slechts worden gezien als een gevaarlijke provocatie. Maar toen dit afgelopen zaterdag gebeurde op de campus van de gerenommeerde Azad-universiteit in Teheran, leken de Basij-agenten aanvankelijk niet te weten wat te doen. Pas na enig aarzelen duwde een handvol toegeschoten agenten in burger de jonge vrouw in een auto en voerde haar met onbekende bestemming af.

Hoewel het incident deels door andere studenten op video werd vastgelegd, was niet meteen duidelijk hoe het zover was gekomen. Volgens sommige versies zou de toen nog geklede studente Franse literatuur – haar naam is Ahoo Daryaei, Hert van de Zee – een woordenwisseling hebben gehad met agenten omdat ze haar hoofddoek niet volgens de voorschriften van het islamitische regime zou hebben gedragen. De agenten zouden daarbij aan haar kleren hebben gesjord. Daarna zou ze die deels hebben uitgetrokken. Ook vertelden sommigen de BBC dat de vrouw eerder, nog gekleed, een leslokaal was binnengelopen, waar ze aankondigde dat ze de studenten zou „bevrijden”.

Verplichte hoofddoek

Volgens veel Iran-kenners ging het om een protest tegen het verplichte dragen van een hoofddoek. „Ze vertegenwoordigt een generatie die niet langer in de schaduw van angst en onderdrukking wil leven”, citeerde de Frankfurter Allgemeine Zeitung Hassan Bagherinia, die zelf eerder werd ontslagen als docent aan een Iraanse universiteit.

Op sociale media werd het protest wereldwijd opgepikt en worden zowel de beelden van de wandelende studente als heroïsche tekeningen van de jonge vrouw in ondergoed veel gedeeld. Ook Nederlandse politici doen dat: VVD-leider Dilan Yesilgöz riep maandag op om haar foto en haar naam te delen.

Volgens de leiding van de universiteit was er geen sprake van een protest. De vrouw zou lijden aan psychische problemen, mede veroorzaakt door een recente echtscheiding. Het regime heeft protesterende vrouwen wel vaker afgeschilderd als geestelijk gestoord om daarmee te verbloemen dat het in werkelijkheid om protestuitingen ging.

Al sinds de islamitische revolutie van 1979 stelt het Iraanse regime het dragen van de hoofddoek voor vrouwen, de hijab, verplicht, met wisselend succes. Vooral de laatste jaren zijn er steeds meer vrouwen, met name in Teheran en andere steden, die dit gebod negeren. Twee jaar geleden kwam het tot massale protesten na de dood van een jonge Koerdische vrouw, Mahsa Amini, die door de Basij was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet correct zou hebben gedragen. Sindsdien lopen veel Iraanse vrouwen ook in het openbaar zonder hijab.

Niet meer lastig gevallen

De nieuwe president Masoud Pezeshkian beloofde op zijn eerste persconferentie in september dat vrouwen niet langer lastig zouden worden gevallen door de Basij. Die belofte werd door velen echter al direct met de nodige scepsis begroet want de macht van de Iraanse president is beperkt.

Het Iraanse parlement keurde slechts enkele dagen later een wet goed waarin de straffen voor vrouwen die zich niet aan de kledingregels van het regime houden werden verhoogd. Overtreders van de wet kunnen worden veroordeeld tot jarenlange celstraffen of boetes van duizenden euro’s. Ook de zogeheten Raad van Hoeders, een soort Eerste Kamer, ging hiermee in oktober akkoord. Of Pezeshkian inmiddels ook heeft ingestemd met deze wet, is onduidelijk.

Wat er met Ahoo Daryaei is gebeurd, is intussen onzeker. Amnesty International riep de autoriteiten op haar onmiddellijk vrij te laten en te garanderen dat ze niet zou worden gemarteld.


Lees ook

Iraanse president belooft dat hij zedenpolitie in toom zal houden jegens vrouwen

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek lopen langs een spandoek met raketten die worden gelanceerd vanaf het noorden van de Iraanse hoofdstad Teheran.