Gert Jan Mulder vertrekt bij Ongehoord Nederland na commotie om discriminerende uitspraken

 Gert Jan Mulder treedt per direct terug als lid van de raad van toezicht van omroep Ongehoord Nederland. Dat heeft de raad van toezicht zaterdag bekendgemaakt. Mulder besluit te vertrekken na ophef om een profiel in De Volkskrant vrijdag. Daarin verwijst de krant naar eerdere kwetsende uitlatingen die Mulder op sociale media heeft gedeeld over moslim- en LHBTIQ+-gemeenschappen.

In 2021 schreef NRC al over de islamofobe tweets die Mulder meermaals op een schorsing van Twitter, tegenwoordig X, kwamen te staan. In een verwijderd Twitterprofiel noemde hij zichzelf „islamofoob”. De NPO zei na het Volkskrantartikel haast te willen maken met het aanscherpen van de Gedragscode Integriteit Publieke Omroep. Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) stelde dat de uitlatingen van Mulder „ronduit racistisch” zijn en dat zijn uitspraken „het publieke omroepbestel en de Nederlandse bevolking schaden”.


Lees ook

Zorgen bij minister en NPO over islamofobe uitingen toezichthouder Ongehoord Nederland

Een plopkap van Ongehoord Nederland.

In een reactie vanuit zijn verblijfplaats in Uruguay heeft Mulder inmiddels gereageerd op de ontwikkelingen van de afgelopen dage. „Het lijkt wel alsof iedereen de vermoorde onschuld speelt”, schrijft hij zaterdag op X, „wanneer totaal uit het verband gerukte zinnen of frasen zonder enige context of duiding opsommend worden gepubliceerd en eindeloos herhaald”. Volgens hem is Nederland een „koud, naar land” geworden. „Ik voel mij zeer vervreemd van uw mensen, uw maatschappij, uw cultuur en uw mentaliteit. Au revoir.”

De raad van toezicht respecteert naar eigen zeggen de beslissing van Mulder. Daarnaast is die hem „zeer erkentelijk voor al zijn bijdragen om omroep ON! tot een groot succes te maken.”, zo staat op de website te lezen. Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft vrijdag overlegd met de NPO en het Commissariaat voor de Media over het aanscherpen van de gedragscode. Welke aanpassingen de organisaties precies voor ogen hebben, is niet duidelijk.