Krabbé over Matisse en de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de radio: dit zijn de mediatips van dit weekend

De schilderskist van Matisse

In de achtdelige serie Krabbé zoekt Matisse gaat Jeroen Krabbé op zoek naar het verhaal van de mens achter de kunstenaar Henri Matisse, grondlegger van het fauvisme. Krabbé start zijn reis in het sombere Noord-Franse dorp Bohain-en-Vermandois, de plek waar Matisse opgroeit. In zijn jeugd ziet Matisse nauwelijks schilderijen en is hij ook nog helemaal niet bezig met tekenen of schilderen. Wel maken de kleurrijke stoffen die in zijn dorp worden gemaakt indruk op hem. Matisse moet zijn vader opvolgen in de plaatselijke zadenhandel, maar wil zelf acteur worden. Het compromis wordt een rechtenstudie in Parijs. Na zijn studie wordt hij met een blindedarmontsteking, stressverschijnselen en een hernia opgenomen in het ziekenhuis. De schilderskist die hij daar in 1890 van zijn moeder krijgt om de tijd te doden, wordt hét keerpunt in zijn leven. In het geheim volgt hij teken- en schilderlessen, want zijn vader mag van niets weten.

André Waardenburg

Seks, bedrog, jaren tachtig-tv

De uitbundige serie Rivals speelt zich af tijdens de begintijd van de Britse commerciële televisie. De machtige tv-baas Tony (David Tennant) neemt de integere BBC-interviewer Declan (Aidan Turner) in dienst om zijn tv-zender meer cachet te geven en zo zijn uitzendvergunning veilig te stellen. Declan komt al snel in de oude rivaliteit terecht tussen Tony en diens buurman, sportminister Rupert (Alex Hassell). Klinkt als een Britse jaren-tachtig-versie van Succession, maar de media-industrie is hier slechts achtergrond. Dit is eigenlijk meer Gooische Vrouwen in een schilderachtig zuidwestelijk Engels graafschap. Het draait om seks, overspel, list en bedrog in wisselende allianties. Heerlijk luchtig vermaak in een uitzinnige vormgeving vol modeflaters uit de jaren tachtig.

Wilfred Takken

Veel variatie in nieuwe ‘CoD’

Een nieuwe Call of Duty vereist na al deze jaren nauwelijks een introductie. In het nieuwste deel van de beroemde (en beruchte) schietgamereeks, Black Ops 6, keren we terug naar het tijdperk van de eerste Golfoorlog. Daar moet een undercover team van CIA-agenten op zoek naar de identiteit van een dubbelspion. Het levert voor Call of Duty een verrassend gevarieerde, spannende game op met relatief sterke personages. Als agent ‘Case’ en zijn team klauter je door donkere tunnels, voer je een casino-heist uit en bevecht je zombies (ja, zombies) in een onderzoekslaboratorium. Ondertussen moet een Marokkaanse heldin met diepgang compenseren voor de gebruikelijke neiging van Call of Duty om stromen van gezichtsloze Arabieren als vijand op te voeren.

Len Maessen

Alles over de ‘issues’ in de VS

Bureau Buitenland verslaat de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de speciale verkiezingsrubriek ‘De USA Q&A’. Daarbij gaat het niet om de peilingen, maar om de issues, met als vaste panelgasten journalist Laila Frank en VRT-correspondent Björn Soenens. Van de abortuskwestie in Florida en de drugscrisis in West Virginia, tot Georgia als strijdtoneel van democratie, alles komt aan de orde. Daarnaast is er op maandag 4 november een reportage vanuit swingstate Arizona. Kiezers klagen daar over de hoge kosten van levensonderhoud. Correspondent Karlijn van Houwelingen was in Phoenix, om te zien wat dat in de praktijk betekent. De huren zijn daar zo hard gestegen dat steeds meer mensen uit huis gezet worden vanwege achterstanden.

Vincent Bijlo