Belgische speelgoedketen ToyChamp neemt Intertoys over

Intertoys, de grootste speelgoedwinkelketen van Nederland, komt in Belgische handen. Mirage Retail Group, het voormalige Blokker Holding, verkoopt Intertoys aan branchegenoot ToyChamp. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt. De Autoriteit Consument en Markt moet zijn goedkeuring nog geven. De betrokken partijen verwachten de deal dit jaar nog af te ronden.

ToyChamp heeft al 26 winkels in Nederland en 15 in België. De ketens moeten naast elkaar blijven bestaan, wel willen ze profiteren van schaalvoordelen door samen in te kopen. Topman Koen Nolmans is al langer op overnamepad: een jaar geleden nam hij branchegenoot DreamLand (48 winkels, alleen in België) over. Intertoys is met ruim 200 winkels een stuk groter. Volgens beide bedrijven zijn er geen gevolgen voor de 1.400 personeelsleden van Intertoys. Ook de huidige directie van Intertoys blijft zitten.

Intertoys is in 1976 opgericht door zelfstandige speelgoedwinkels en ongeveer de helft van de winkels wordt nog altijd door franchisenemers gerund. Het Vakcentrum, de brancheorganisatie van zelfstandige winkeliers, reageert positief op de overname. „Het is goed dat franchisenemers zekerheid krijgen voor de langere termijn.”

Speelgoedfamilie

Nolmans komt uit een speelgoedfamilie: eerder werkte hij bij de speelgoedwinkelketen die zijn vader Edmond Nolmans in 1986 oprichtte en in 2000 verkocht. Een jaar later richtte Koen Nolmans ToyChamp op met zijn twee broers. Door een concurrentiebeding was die keten aanvankelijk alleen in Nederland actief, schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd. „De gedrevenheid en de ervaring die de familie Nolmans in deze markt heeft is zeer waardevol”, zegt Mirage-topman Ynse Stapert.

Volgens beide bedrijven zijn er geen gevolgen voor de 1.400 personeelsleden van Intertoys

Nolmans zegt „een rotsvast geloof in de magie van fysiek winkelen” te hebben. In de winkels worden regelmatig demonstraties en ‘meet & greets’ met kinderhelden als K3 en Paw Patrol georganiseerd, waarmee ToyChamp klanten naar de filialen wil trekken en tegenwicht wil bieden aan online speelgoedverkopers.

Intertoys was jarenlang onderdeel van Blokker Holding, maar werd eind 2017 verkocht aan een Britse investeringspartij. Die liet de speelgoedwinkel al na 14 maanden failliet gaan, waarna er een kortstondige herstart was onder een Portugese eigenaar. Ook die hield het niet lang vol: na een paar maanden werd Intertoys weer terugverkocht aan Blokker, dat inmiddels Mirage Retail heette.

Winstgevend

Terug bij het oude nest werd Intertoys al snel weer winstgevend. Afgelopen boekjaar zette Intertoys bijna 208 miljoen euro om en boekte het een brutowinst van 12,4 miljoen euro. Intertoys was voor Mirage een belangrijke bron van inkomsten: zusterbedrijf Blokker is al jaren verlieslatend. Ook Mirage zelf boekte vorig jaar een verlies van 20,7 miljoen euro.


Lees ook

De redder van Blokker en Intertoys? ‘Echt níémand had er vertrouwen in dat dit nog goed zou komen’

De redder van Blokker en Intertoys? ‘Echt níémand had er vertrouwen in dat dit nog goed zou komen’

Vorige zomer zette Mirage Intertoys al in de etalage om aan geld te komen voor de rest van het concern, maar die verkooppoging mislukte destijds. Dit keer was Mirage niet actief op zoek naar een nieuwe eigenaar voor Intertoys, ToyChamp klopte zelf aan met een voorstel.

Met de verkoop van Intertoys krimpt Mirage Retail nog verder. Naast Blokker bezit de winkelgroep alleen nog het acht winkels tellende Miniso, een Chinese cadeauwinkelketen waar Mirage franchisenemer van is. Eind vorig jaar gingen koopjesketen Big Bazar en de elektronicawinkels van BCC al vlak na elkaar failliet.