Bij een aanval van de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) op het Soedanese dorp Al-Sireha zouden 124 mensen zijn gedood. Dat meldt persbureau Reuters zondag op basis van informatie van het Wad Madani Resistance-comité, een pro-democratische activistengroep.
Volgens de activisten gaat het om het dodelijkste incident sinds het begin van de oorlog tussen de RSF en het regeringsleger. Die oorlog begon achttien maanden geleden, toen de integratie van de paramilitairen met het nationale leger mislukte.
Het dorp Al-Sireha ligt in landbouwstaat Gezira, ten zuidoosten van de hoofdstad Khartoem. De aanval zou een wraakactie zijn voor de overgave van de hooggeplaatste RSF-officier Abuagla Keikal aan het regeringsleger. De officier is afkomstig uit de landbouwstaat.
Plunderingen
Bewoners van Gezira zijn al maanden het doelwit van de RSF. De paramilitaire strijdgroep bestaat uit Arabische en gearabiseerde strijders en is berucht om zijn plunderingen en verkrachtingen. De RSF heeft inmiddels grote delen van Soedan overgenomen.
Bij de oorlog zijn ook buitenlandse mogendheden betrokken. Het regeringsleger wordt gesteund door onder meer Egypte en Iran, de RSF door de Verenigde Arabische Emiraten.
Door de Soedanese oorlog zijn er inmiddels elf miljoen mensen op de vlucht geslagen. In delen van het land is er ook een hongersnood uitgebroken. De Verenigde Naties spreken over een van de ergste humanitaire crises ter wereld.
Lees ook
In de uitzichtloze oorlog in Soedan houden jongeren met soepkeukens de mensen in leven
Kinderen van wie beide ouders in het buitenland zijn geboren krijgen vaker een havo- of vwo-advies dan tien jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag in de rapportage Integratie en Samenleven. In 2011-2012 kreeg 38 procent van deze tweede generatie een havo- of vwo- advies. Dat was in 2022-2023 gestegen tot 49 procent.
Van alle leerlingen in het basisschoolonderwijs in het jaar 2022-2023 kreeg 57 procent een havo- of vwo-advies, vier procent meer dan tien jaar geleden. Van de groep 8-leerlingen van wie de ouders in Marokko zijn geboren steeg het aandeel met havo- of vwo-advies in deze periode het sterkst: van 34 naar 50 procent. Leerlingen die zelf in het buitenland zijn geboren krijgen ook vaker dit advies, meldt het CBS.
De hoogte van het schooladvies hangt sterk samen met het inkomen van de ouders van de leerlingen. Wanneer hierop wordt gecorrigeerd, worden de verschillen in schooladviezen kleiner, rapporteert het CBS. Het rapport stelt dat bij leerlingen met Marokkaanse wortels de gemiddeld lagere kans op een havo- of vwo-advies volledig is te verklaren door het lagere huishoudensinkomen.
Minder verschillen
Uit de rapportage blijkt dat in verschillende maatschappelijke domeinen de gemiddelde positie van mensen met een migratieachtergrond afwijkt van die van het Nederlandse maatschappelijk gemiddelde. Deze groep kampt vaker met werkloosheid, woont in kleinere woningen, heeft een lager inkomen en stopt vaker zonder diploma met school. Sinds de coronapandemie zijn deze verschillen aan het afnemen. Naast de genoemde toename in havo- en vwo-adviezen binnen deze groep, doen mensen met een migratieachtergrond het ook steeds beter op de arbeidsmarkt.
Lees ook
‘Wij gaan het niet voor leerlingen doen. Helpen helpt niet’
Het was me weer even ontgaan maar in de cosmetica is het mode om je hele gezicht te laten glitteren en glimmen. Dat effect bereik je met glimmer, ofwel mica: een grondstof die door kinderen wordt gewonnen in primitieve mijnen in vooral India en op Madagaskar. Zeer ongezond en gevaarlijk werk. De kinderen krijgen van de giftige stof bijvoorbeeld ademhalingsmoeilijkheden. Ander werk zoeken zit er niet in want dat is er niet. Naar school gaan zit er al helemaal niet in.
Dat liet Natasja Gibbs zien in de laatste aflevering van haar vierdelige reeks Ketens (NPO 3). Hierin onderzocht ze de herkomst van luxeproducten en het leed wat daarachter schuilgaat. Je zag kinderen in holen in de grond kruipen om de mica bijeen te schrapen, afgewisseld met beelden van uitbundige influencers die make-up aanprijzen. Deskundigen vertelden erbij hoe slecht het werk voor de kinderen is. Een mica-boycot vonden ze niet wenselijk: dan zou je de minderjarige mijnwerkers beroven van hun inkomsten. Wat wel zou helpen is het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het verhogen van de lonen. Maar daarvoor ontbreekt de wil bij de cosmetica-industrie.
Eerder behandelde Gibbs in Ketens e-bikes (nikkelmijnen), ChatGPT (menselijke filters van gruwelijke content) en hair-extensions. De aflevering over de haarstukjes vond ik het meest aangrijpend. Echt haar wordt geoogst van echte mensen. Mensen die het slechter hebben dan degenen die er later mee rondlopen. Bijvoorbeeld Oeigoerse vrouwen die in Chinese concentratiekampen gedwongen geschoren worden.
Bijzonder aan Ketens is dat Gibbs zelf thuisbleef. Het journalistieke werk in de landen waar de producten vandaan komen, werd gedaan door correspondenten die daar wonen. In de aflevering over mica gebruikte ze veel beeldmateriaal van Terre des Hommes. Ik vroeg me zelfs af of die ontwikkelingsorganisatie had meebetaald aan de uitzending.
Programma’s over productieketens werken vanuit een harde tegenstelling die het goed doet op beeld: die tussen de luxe westerse levensstijl van schoonheid en overvloed, en de smerige afkomst van al die artikelen. Over het algemeen wil ik dat niet weten, niet echt, want dan voel ik me somber en machteloos. Ketens had echter als voordeel dat er producten worden behandeld die ik toevallig toch niet gebruik.
Tegengestelde types
John de Bever was zaalvoetballer en is een Brabantse zanger van het levenslied, maar hij is vooral beroemd van de populaire reality-serie De Bevers Verleggen Grenzen (RTL5). Deze draait om John en zijn echtgenoot Kees, die tevens zijn manager is – tegengestelde types die de hele tijd kibbelen. Ze vieren de verjaardag van Kees, hun vijftienjarige bruiloft, ze beginnen met een theatertournee. Dankzij het programma is Kees bijna even bekend als John, dus staat hij ook op het podium en hij maakt een feestlied met Patty Brard („Schudden met die billen/ Laat de panter in je vrij”).
RTL noemt het steevast „kibbelen” maar in feite is het eenrichtingsverkeer: John zit de hele tijd te klagen over Kees. Op hun trouwdag noemde John zijn echtgenoot bijvoorbeeld een „slavendrijver”: „Ik ben getrouwd en jij bent gelukkig.” Het is ongetwijfeld bedoeld voor het komisch effect, en om wat drama in de serie te krijgen, maar het voelt ongemakkelijk. Alsof je op visite bent bij een echtgenoot die onder de plak zit en het bezoek als uitlaatklep gebruikt. Je gaat je toch afvragen: is die John wel zo een gemoedelijke man als hij lijkt? Hij herhaalt ook alles drie keer. Arme Kees.
Ik blijk trouwens toch mica te gebruiken – het zit in mijn tandpasta.
„Schandalig” vindt de Amerikaanse president Joe Biden de arrestatiebevelen van het Internationaal Strafhof (ICC) tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de voormalige minister van Defensie Yoav Gallant. Dat zegt hij donderdag in een korte verklaring. Donderdag heeft het ICC arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de Israëlische politici, op grond van verdenkingen van een serie oorlogsmisdaden tijdens de Israëlische belegering van Gaza.
Biden hekelt het bevel en stelt dat Israël en Hamas niet met elkaar vergeleken kunnen worden, maar vindt dat het ICC dat wel doet. Het ICC vaardigde donderdag ook een arrestatiebevel uit tegen Hamas-leider Mohammed al-Masri, beter bekend onder de naam Mohammed Deif. Dat vanwege zijn verantwoordelijkheid voor de terreuraanval van Hamas op Israël in oktober vorig jaar. Het is onzeker of Deif nog leeft.
Netanyahu, Gallant en Deif kunnen met de bevelen gearresteerd worden zodra zij zich op grondgebied bevinden van landen die zich bij het ICC hebben aangesloten. Nederland gaf donderdag aan het arrestatiebevel uit te zullen voeren. Israël en de Verenigde Staten erkennen de juridische macht van het Strafhof niet. Formeel gezien kunnen hun burgers daardoor niet berecht worden door het Internationaal Strafhof. Maar het ICC verwierp die redenering, omdat de vermeende oorlogsmisdaden werden gepleegd in Palestina, dat de jurisdictie van het strafhof wel accepteert.
Woensdag hebben de Verenigde Staten nog een veto uitgesproken over een resolutie van de VN-veiligheidsraad voor een staakt-het-vuren in Gaza, omdat er niet genoeg nadruk zou liggen op onmiddellijke vrijlating van gijzelaars in Gaza. Het was de vierde keer dat de VS een voorstel over een bestand in Gaza blokkeerden sinds het uitbreken van het huidige conflict op 7 oktober 2023, ondanks meerdere oproepen van het Witte Huis om burgerdoden te voorkomen en meer humanitaire hulp toe te laten voor de Palestijnen in Gaza.