‘Paramilitairen RSF doodden minstens 124 mensen in Soedanees dorp’

Bij een aanval van de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) op het Soedanese dorp Al-Sireha zouden 124 mensen zijn gedood. Dat meldt persbureau Reuters zondag op basis van informatie van het Wad Madani Resistance-comité, een pro-democratische activistengroep.

Volgens de activisten gaat het om het dodelijkste incident sinds het begin van de oorlog tussen de RSF en het regeringsleger. Die oorlog begon achttien maanden geleden, toen de integratie van de paramilitairen met het nationale leger mislukte.

Het dorp Al-Sireha ligt in landbouwstaat Gezira, ten zuidoosten van de hoofdstad Khartoem. De aanval zou een wraakactie zijn voor de overgave van de hooggeplaatste RSF-officier Abuagla Keikal aan het regeringsleger. De officier is afkomstig uit de landbouwstaat.

Plunderingen

Bewoners van Gezira zijn al maanden het doelwit van de RSF. De paramilitaire strijdgroep bestaat uit Arabische en gearabiseerde strijders en is berucht om zijn plunderingen en verkrachtingen. De RSF heeft inmiddels grote delen van Soedan overgenomen.

Bij de oorlog zijn ook buitenlandse mogendheden betrokken. Het regeringsleger wordt gesteund door onder meer Egypte en Iran, de RSF door de Verenigde Arabische Emiraten.

Door de Soedanese oorlog zijn er inmiddels elf miljoen mensen op de vlucht geslagen. In delen van het land is er ook een hongersnood uitgebroken. De Verenigde Naties spreken over een van de ergste humanitaire crises ter wereld.


Lees ook

In de uitzichtloze oorlog in Soedan houden jongeren met soepkeukens de mensen in leven

Strijders van het Soedanese leger  in Omdurman, vlakbij de hoofdstad Khartoem.