Israël valt Iran aan: meerdere explosies gemeld in hoofdstad Teheran

Israël heeft zaterdagmorgen lokale tijd een aanval gelanceerd op aartsvijand Iran. Onder meer in de Iraanse hoofdstad Teheran en in het nabijgelegen Karaj waren explosies te horen. Wat de doelen van Israël waren, hoe groot de schade en of er slachtoffers zijn gevallen, is nog onduidelijk.

Iraanse media melden dat het luchtafweersysteem van Iran in actie is gekomen tijdens de aanval. De Israëlische strijdkrachten hebben de aanval bevestigd, en gezegd dat militaire doelen in Iran doelwit zijn. Ze noemen de aanvallen een reactie op “maandenlange aanhoudende aanvallen van het Iraanse regime” op Israël.

Het Witte Huis, dat vlak voor de aanval op de hoogte is gesteld, noemt de actie van Israël “een oefening in zelfverdediging”. De VS zouden niet betrokken zijn bij de aanval. Eerder deze maand viel Iran Israël aan met bijna tweehonderd ballistische raketten, waarvan het merendeel werd onderschept. Israël liet toen gelijk weten met een tegenreactie te zullen komen.

Ook in Syrië waren zaterdag explosies te horen, melden staatsmedia. Of die explosies te maken hebben met de aanval op Iran, is onduidelijk. Ook is nog niet bekend of er schade is.