Column | Kwartetten met migratiewetten

Begin deze week was er even ophef omdat Nederland de internationale biodiversiteitstop in Colombia oversloeg. Natuurherstelplannen die het vorige kabinet maakte, worden er ook niet ingediend. De huidige coalitiepartners willen eerst checken of die plannen wel op één lijn liggen met hun regeerakkoord. Alsof die vier in staat zijn wat dan ook te checken dat geen verband houdt met wat zich het best laat omschrijven als een marathon kwartetten met migratiewetten. Voor die pot hebben ze de BBB nodig en die doet alleen mee als de biotoop van grote jongens in de agro-industrie wordt beschermd. Geert vindt klimaatverandering sowieso gekkigheid. Of iemand uit de serie bootmigranten aangespoelde zwemvesten heeft.

Dat er even aandacht was voor iets dat wel met dit kabinet, maar niets met het migratiekwartetspektakel te maken had, was een klein wonder. Vanuit Hilversum werd gebeld met stikstofstrijder Johan Vollenbroek. Wat vond hij ervan? Nederland afwezig op de biodiversiteitstop?

„Eens”, zei Vollenbroek. „Nederland heeft daar niks te zoeken. We zijn kampioen biodiversiteitsverlies. Wat heb je andere landen te vertellen?” De nuchtere Hollander bleek nog te bestaan. Hij is verworden tot de man die de overheid voor de rechter sleept wanneer die zich niet aan haar eigen wetten houdt. Kennelijk is dat de nieuwe nuchterheid die burgers aan de dag moeten leggen willen ze niet op korte termijn uitsterven.

Dat biodiversiteitsverlies niet alleen over oerwouden, panda’s en tijgers gaat, toonden ze bij NOS met een timelapse van een beuk in oer-Hollands landschap. Elk jaar had de beuk minder blad. Nu was hij omgehakt. „Zo’n beuk is niet te redden als er niets wordt gedaan aan klimaatproblemen.” De bioloog wees naar eiken die verderop stonden te verslechteren. Ook die zouden binnenkort worden verwijderd. „We staan erbij, we kijken ernaar en we hebben geen benul”, zei hij. Zijn machteloosheid bleef in mijn kamer hangen. Als het verlies van biodiversiteit maar half zo vaak in beeld werd gebracht als migranten in zwemvesten, konden kijkers klimaatverandering misschien als probleem gaan ervaren.

Bij talkshow Eva toonden ze hoe artificial intelligence in staat is onderhoudende podcasts te fabriceren met digitaal gegenereerde sprekers. Als climax werd heel Eva Jinek, niet onverdienstelijk, vervangen door nulletjes en eentjes. Het moest allemaal eng lijken, maar misschien is het wel het beste: dat de mensheid de sleutels van de planeet overhandigt aan artificial intelligence. Robots kunnen het nooit slechter doen dan wij, zeker niet als ze zich aan de nulde wet van robotica moeten houden: „Een robot mag geen schade toebrengen aan de mensheid, of toelaten dat de mensheid schade toegebracht wordt door zijn nalatigheid.” Dat alleen al, lijkt veel meer dan we van onze biologisch gegenereerde politici kunnen vragen: Verniel ons niet, laat ons niet vernielen door jullie nalatigheid.

Carolina Trujillo is schrijfster.