Unesco dreigt met intrekken werelderfgoedstatus Waddenzee

Unesco dreigt met de intrekking van de werelderfgoedstatus van de Waddenzee als Nederland, Duitsland en Denemarken door blijven gaan met gas- en zoutwinning in het gebied. Dat bevestigt de Friese gedeputeerde voor mijnbouw Friso Douwstra (CDA) woensdag na vragen van vier oppositiepartijen, meldt persbureau ANP. „De brieven van Unesco liegen er niet om”, zei Douwstra in de Provinciale Staten van Friesland.

De Waddenzee beschikt sinds 2009 over de werelderfgoedstatus van Unesco vanwege de „buitengewone universele waarde” van het getijdengebied. Uit een rapport van Unesco uit augustus over de conservatiestatus van haar werelderfgoed blijkt dat de organisatie zich met name zorgen maakt over de ontwikkelingen in het Nederlandse deel van het gebied.

Volgens de richtlijnen van Unesco mag gas- en zoutwinning in het Waddenzeegebied alleen onder strikte voorwaarden plaatsvinden. In het rapport stelt Unesco dat de plannen voor gaswinning bij het Friese dorp Ternaard de waarde van het natuurgebied in gevaar kunnen brengen.

Aardgasveld Ternaard

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil bij Ternaard in de Waddenzee boren naar een nog onaangeroerd aardgasveld. Eerder deze maand besloot de Raad van State dat minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei, VVD) voor het eind van dit jaar moet beslissen of de NAM daar mag boren. Eerder lag het dossier op het bureau van toenmalig staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66), maar die schoof een besluit voor zich uit.

„We weten niet wat de gevolgen zijn als de status als werelderfgoed wordt ingetrokken”, aldus gedeputeerde Douwstra in reactie op de bezorgde oppositie. Volgens hem is het niet bekend wat de gevolgen van het intrekken van de status zouden zijn op het toerisme en de natuur in het gebied. „Maar dat het effect gaat hebben, weten we”, concludeerde Douwstra.