Tv-recensie | Niet kunnen zingen en een popster worden: Bruin Parry laat zien hoe je dat doet

Ook katten en honden kunnen lijden onder hun uiterlijk, zo meldde het Achtuurjournaal (NPO 1). Niet dat ze onzeker zijn over hun schoonheid, hoewel daar soms wel aanleiding toe is, maar ze kunnen bijvoorbeeld kortademig zijn door hun stompe snuit. Daarom wil de Tweede Kamer een fokverbod voor bepaalde types, zoals naaktkatten, Perzische katten en katten met gevouwen oortjes.

Nog meer kattenhorror bood Dit is de kwestie (NPO 2). Uit eigen onderzoek bleek dat 45 procent van de Nederlanders last heeft van katten. Die doen hun gevoeg in andermans tuin en ze bijten de vogels dood. Mijn eigen katten doen dat natuurlijk niet. Maar dat is juist het probleem: de baasjes leven in ontkenning en geven hun schijtende kleine monsters de vrije teugel.

Het actualiteitenprogramma volgde twee kattenvangers die verwilderde katten vangen en steriliseren. Wat daarna met ze gebeurt, werd niet duidelijk. Adoptie of terugzetten, denk ik. Een van de kattenvangers vertelde dat haar kat Spike haar door een depressie had gesleept. Een Friese kattenjager schoot katten af om de weidevogels te beschermen. In de intro zag je hem al zijn enorme jachtgeweer afvuren. Hier begon de echte horror. Ging het programma mij nu een aan flarden geschoten kat laten zien? Ik sloot mijn ogen. Nee, het schot had geen gevolgen. Ik denk dat het slechts voor de show werd gelost.

In de documentaire Bruin Jackson Superstar (NPO 2) wil de Amsterdamse outsider-kunstenaar Bruin Parry stoppen met kunst. Er zijn al zoveel kunstenaars met downsyndroom, vindt hij. Hij wil zingen en een ster worden, net als zijn idool Michael Jackson. Zijn vrienden en familie hebben bedenkingen omdat Parry niet kan zingen. Of beter gezegd: hij heeft een volstrekt unieke zangstijl die eerder thuishoort in de avant-gardemuziek dan in de pop.

Madonna en Britney Spears kunnen ook niet zingen en zijn toch sterren geworden, redeneert zijn vriend Jan Hoek, dus met een stevige dosis autotune moet het lukken. Opmerkelijk is hoeveel Bruin Parry voor elkaar krijgt. Hij heeft al snel een heel team om zich heen, hij kan een album en een videoclip opnemen en optreden in de Melkweg. Katja Schuurman wil best meedoen in de clip van ‘Sexy Dames’ (later: ‘Love Dames’) Abel van Hang Youth maakt er een duet van.

Hoe krijgt Parry dat voor elkaar? Los van het feit dat hij opgroeit in Amsterdamse culturele kringen komt de kunstenaar opmerkelijk innemend over. Roze haar, stijlvol gekleed, goeie moves, en een open hart – mensen willen graag bij hem zijn. De hartroerende, vrolijke documentaire, gemaakt door zijn tante Sandra Parry, brengt de grote liefde voor Bruin over op de kijkers.

Kinderwens

Ook Mark Baanders kampt met bedenkingen van zijn omgeving. In de driedelige documentaire Baanders wil een baby (NPO 3) onderzoekt de PowNews-verslaggever zijn kinderwens. Vrienden raden het af. Baanders is zelf nog een kind, zeggen ze, een fuifnummer dat afhankelijk is van zijn ouders. Hijzelf vindt dat onzin – hetero-ouders hoeven toch ook niet eerst door een ballotage? Los hiervan zijn er voor een alleenstaande gay vele praktische hindernissen te overwinnen.

Goed dat Baanders dit aankaart, maar zijn personality driven verhaal ergert me. Hij blijkt opvallend naief en slecht geinformeerd. Dat kan een handig beginpunt zijn voor zo’n zoektocht op tv, maar het informatieniveau is tergend laag. Verder is Baanders niet bepaald innemend. Hij moet steeds hard lachen als er niets te lachen valt, koketteert met zijn kinderlijkheid. Een verwende ballerige man die in de documentaire voornamelijk andere ballerige mannen spreekt. Zelfs de opvoedkundige is een ballerige man, met hetzelfde vette, halflange haar als Baanders. Ik wens hem veel kinderen toe, maar ik hoef het verder niet mee te maken.