NSC wil tijdelijke crisiswet om woningnood te verhelpen

Regeringspartij NSC wil een „doorbraak” forceren om het woningtekort van 400.000 woningen in enkele jaren op te lossen. NSC’er Merlien Welzijn hield dinsdagavond in de Tweede Kamer een vurig pleidooi voor invoering van een tijdelijke crisis- en herstelwet om woningbouw te versnellen. Het plan kreeg niet direct bijval, ook niet van coalitiepartners VVD en BBB.

Welzijn lanceerde het plan tijdens de behandeling van de begroting van het nieuwe ministerie van Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Het kabinet Schoof heeft 5 miljard euro om woningbouw aan te jagen en het doel is 100.000 nieuwe woningen per jaar, maar dat aantal wordt al jaren niet gehaald.

Bestuurlijke onmin

NSC wil van woonminister Mona Keijzer (BBB) een overzicht van „alle locaties waar sprake is van vertraging vanwege bestuurlijke onmin, capaciteitstekorten, procedureproblemen, geld”. Vervolgens wil NSC deze locaties „bundelen” en de problemen bij de bouw gezamenlijk oplossen. „Wij willen het bij elkaar pakken als één project en alle benodigde vergunningen daarin afwikkelen”, zei Welzijn, die voor de politiek zelf bestuurder van woningcorporaties was.


Lees ook

De Wet betaalbare huur van minister De Jonge komt er dan eindelijk

Minister Hugo de Jonge bij een debat in de Tweede Kamer afgelopen week.

Tijdens de kredietcrisis is in 2010 eerder een crisis- en herstelwet ingevoerd voor met name infrastructurele projecten. Deze wet is vanaf begin dit jaar overgegaan in de nieuwe Omgevingswet die besluitvorming over de leefomgeving moet verbeteren.

VVD’ Peter de Groot deelde de analyse van Welzijn, maar wilde graag „iets heel concreets en tastbaars” horen over verkorting van procedures. Welzijn sprak van „versnellingslocaties”, waar lokaal versnipperde knelpunten rond nieuwbouw gebundeld worden opgelost. Zo voorkom je vertraging door „schaarse middelen, de schaarse capaciteit, de schaarse deskundigheid, de uitvoeringsproblematiek”, zei zij.

‘Hou eens op’

Marieke Wijen-Nass van coalitiepartner BBB zag weinig in de behandeling van een nieuwe crisis- en herstelwet. „Ik vind dat, hou eens op met continu meer wetten en regelgeving te maken”, zei Wijen-Nass. Is de beoogde Wet regie volkshuisvesting, waarmee de overheid beter kan bepalen hoeveel, waar en voor wie wordt gebouwd, niet genoeg?

„Ik zie dat als een investering. Ik zie dat niet als een last”, zei Welzijn.

De PVV stelde NSC geen vragen over het plan, maar PVV’er Jeremy Mooiman hekelde in het debat wel de woningnood, waarbij hij met name naar statushouders wees.

Ook andere fracties deden voorstellen om knelpunten rond bouwplannen te verhelpen. CDA-Kamerlid Eline Vedder vroeg minister Keijzer op te treden tegen „woonegoïsme”: bezwaarprocedures van omwonenden. Een voorbeeld is de Rotterdamse Müllerpier, waar een bezwaarmaakster – zelf werkzaam als ambtenaar van VRO – voor 4 ton werd afgekocht om door te kunnen met de bouwplannen, aldus Rijnmond.

Hopeloze zaken

Pieter Grinwis van de ChristenUnie pleitte voor een „voortoets” om „evident hopeloze zaken” niet meer naar de hoogste bestuursrechter door te sturen. „De prop moet uit de pijp bij de Raad van State”, zei Grinwis. D66-Kamerlid Hans Vijlbrief stelde voor om een „huurcommissie” in te stellen die de Raad van State moet ontlasten bij bezwaarprocedures.


Lees ook

BBB-senator nam tientallen kritische Kamervragen integraal over van een lobbygroep. ‘Ik lees en ik denk: dit is scherp, dit is slim’

Minister Hugo de Jonge bij een debat in de Tweede Kamer afgelopen week.

De VVD gaat bij de begrotingsbehandeling een motie indienen om de griffiekosten bij de Raad van State „substantieel” te verhogen, zei Kamerlid Wim Meulenkamp. Het aantal zaken bij de Omgevingskamer van de Raad van State is de laatste jaren sterk gestegen, net als de gemiddelde tijd van de behandeling, zei hij. „Voorzitter, de boel loopt totaal vast.”