Nieuwe Dragon Ball-serie is meer sprookjesachtig en minder schreeuwerig

De nieuwe animatiereeks Daima is de eerste Dragon Ball-serie in zes jaar tijd, en een rechtstreeks vervolg op Dragon Ball Z, dat eind jaren negentig ook op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. Het schept hoge verwachtingen, die nog eens worden verhoogd omdat dit het laatste werk is van bedenker en tekenaar Akira Toriyama, die begin dit jaar onverwacht overleed na een hersenbloeding.

Het Dragon Ball van weleer stond bekend om zijn gespierde helden die luid schreeuwend krachtiger werden, onnavolgbaar snel bewogen en met hun aanvallen hele planeten konden opblazen. Dat concept wordt op zijn kop gezet in Daima. Een demoon heeft gezien hoe krachtig de originele Dragon Ball-personages zijn en vraagt een wensdraak om de helden in kinderen te transformeren, zodat ze geen grote dreiging meer vormen. Vervolgens moeten Goku, Vegeta en hun vrienden naar het demonenrijk afreizen om weer volwassen te worden.

Het is een duidelijke knipoog naar de begindagen van Dragon Ball. Held Goku begon in de eerste afleveringen als kleine jongen, die met de jaren ouder werd en zelfs kinderen en kleinkinderen kreeg. Door de held weer jong te maken, kan Toriyama een avontuur in die ouderwetse stijl neerzetten. Één waarbij het niet gaat over vechters die krachtig genoeg worden om zelfs goden te evenaren, maar over een reis door een mysterieuze wereld.

Beeld Toei Animation

Andere aanpak

Toriyama leek sterk naar die begindagen terug te verlangen tijdens het maken van Daima. De wereld van Dragon Ball is in deze serie vooral een mystieke, vol met demonen en wonderlijke wezens. Sommige omgevingen ogen als schilderijen van waterverf, net als de landschappen van de eerste serie uit de jaren tachtig. Het zet een beduidend andere sfeer neer dan de in Nederland zo populaire opvolger Dragon Ball Z, die steeds meer sciencefiction-invloeden implementeerde.

Een voorbeeld daarvan is de schurk en latere held Piccolo: in de originele reeks was hij een duivel die de aarde wilde overnemen, waarna hij in latere afleveringen een alien bleek te zijn. Op die manier kon Toriyama een verhaal over ruimtereizen vertellen. In Daima is dat verhaal weer ietwat teruggedraaid: Piccolo’s volk woont inderdaad op een andere planeet, maar was daarvoor afkomstig uit het demonenrijk. Een kleine nuance, die de makers ruimte geeft om meer nadruk te leggen op de sprookjesachtige kant van Dragon Ball.


Lees ook

Het ‘Kamehameha’ van de verlegen striptekenaar Akira Toriyama ging de hele wereld over

Een reusachtige Goku uit Dragon Ball Z op de Comic Con in New York in 2023.

De originele series waren honderden afleveringen lang. Hierdoor kon Dragon Ball jarenlang onafgebroken op televisie worden uitgezonden, het was een voortdenderende trein zonder eindstation. Dat zorgde ook voor grote schommelingen in kwaliteit. In sommige seizoenen werden korte verhalen opgerekt naar tientallen afleveringen, waarbij veel animatieframes werden herhaald wegens een tekort aan tijd en budget. Wat dat betreft is Daima een frisse adem: in totaal zal deze serie twintig afleveringen tellen, waarvan het verhaal en het budget vooraf is vastgelegd.

De eerste twee afleveringen zien er meteen al prachtig uit, met zorgvuldig geanimeerde dialogen en actie. Het animatieteam weet het pad tussen oud en nieuw vakkundig te bewandelen: de serie straalt de stijl van de jaren tachtig en negentig uit, met vlakke kleuren en dun lijnwerk, maar voegt daar moderne animatietechnieken aan toe om het fris te houden. De serie ziet er daarom ook mooier uit dan zijn oude broer.

Weet Daima deze kwaliteit vast te houden, dan kan dit één van de mooiste animatieseries van het jaar worden.