Koperdieven stelen onderste helft van kunstwerk ‘De Tong’

Koperdieven hebben de onderste helft van het landschapskunstwerk De Tong (1993) van zijn koper ontdaan. De sculptuur staat naast de A6 tussen Lelystad en Almere. De onderste helft van de tong bestaat nu nog slechts uit een stalen geraamte, ziet een verslaggever van Omroep Flevoland. Om dat geraamte zijn honderden meters aan 0,6 cm dik koperdraad gewonden. De bovenste helft van de tong is nog in zachtgroen koper gehuld. De provincie zegt aangifte te hebben gedaan en beoordeelt de schade.

De inmiddels overleden kunstenaar Rudi van de Wint (1942-2006) noemde het werk in 1993 een van zijn „interessantste beelden tot nog toe”. Van de Wint is onder meer bekend van zijn metershoge roodkleurige schilderijen die de achtergrond vormden voor debatten in de vorige plenaire zaal van de Tweede Kamer. Bijna een jaar heeft het Van de Wint en een daarvoor ingehuurde lasser gekost om het werk te maken. Hij noemde het werk aanvankelijk De Tong van Lucifer. „Lucifer, die zo nu en dan de hemel ‘likt’ met zijn tong.” Die naam veranderde hij in 2001 in De Tong, maar dat was niet algemeen bekend: rond de meest recente restauratie uitten christelijke partijen nog hun ongenoegen over de Lucifer-verwijzing in de naam. Sindsdien wordt het werk De Tong genoemd.

Het is al meermaals gerestaureerd, zowel onder koperdieven als weeromstandigheden heeft het werk het zwaar te verduren gehad. In 2020 nog is De Tong omgewaaid. De interne constructiebalk en een deel van het koperen omhulsel moesten toen gerepareerd worden. Na ruim een jaar kwam het werk toen hersteld en wel terug op de Knardijk.


Lees ook

‘De Tong’ wordt duur betaald

De Tong van Lucifer op de Knardijk in Flevoland.