‘Geef ons land terug’, riep inheemse Australische senator ineens tijdens het plechtige bezoek van koning Charles

Het applaus voor de Britse koning Charles was maandagochtend nog gaande in het parlementsgebouw in de Australische hoofdstad Canberra. Charles had net herinneringen opgehaald aan zijn studiejaren in Australië en sprak over de gevolgen van de coronapandemie en klimaatverandering. Tot zover niets afwijkends in het van protocol en algemene beleefdheden doorspekte bezoek aan Australië, onderdeel van het Britse Rijk.

Net op dat moment stapt de Australische onafhankelijke senator Lidia Thorpe naar voren en richten zich alle blikken op haar. Thorpe is een inheemse senator uit Victoria, van Aboriginal origine. „Jullie hebben genocide gepleegd op ons volk”, riep de politicus, in een bruine jas van dierenhuid, naar Charles. „Geef ons land terug. Geef ons wat jullie van ons hebben gestolen – onze botten, onze schedels, onze baby’s, ons volk.”


Lees ook

Met het bezoek van koning Charles is de discussie over de afschaffing van de monarchie in Australië weer opgelaaid. Maar een referendum over een Australische republiek lijkt nog ver weg.

Een demonstratie in Londen tegen de monarchie, in maart vorig jaar. Koning Charles reist deze week naar Australië, waar de discussie over een republiek volop woedt.

Zo ging het bezoek van Charles door de onconventionele tussenkomst van Thorpe toch nog over de vraag die de koninklijke reis overschaduwt: is het nog wel van deze tijd dat een vorst in Engeland aan het hoofd van Australië staat? En moet Australië niet een verdrag sluiten met de inheemse Aboriginal- en Straat Torres-bevolking om zo de gitzwarte koloniale geschiedenis aan te pakken?

Koning Charles reageerde niet op het uitjouwen van Thorpe. Ook van de rest van het chique geklede publiek kreeg ze niet veel bijval. Beveiligers leidden haar de zaal uit. „Dit is niet jouw land. Jij bent niet mijn koning”, riep ze terwijl ze de ruimte uit werd geduwd. Eenmaal in een andere zaal klonk nog een laatste „Fuck het kolonialisme”.

Thorpe had eerder al eens openlijk kritiek op het Britse koningshuis en het koloniale verleden. In 2022 legde Thorpe haar eed af voor het Australische parlement en noemde zij koningin Elizabeth, die toen nog leefde, kolonisator. „Ik beloof trouw aan hare koloniserende majesteit”, zei ze destijds, waarna ze de eed nog een keer moest afleggen.


Lees ook

Krijgen Aboriginals een eigen stem in de Australische grondwet? Het historische referendum splijt het land in tweeën

Het Yes-kamp gaat de straat op in Sydney om aarzelende kiezers te overtuigen vóór te stemmen in een referendum over het verankeren van de rechten van de Aboriginal- en Straat Torres-bevolking in de Australische grondwet, 17 september 2023.