Ook Frankrijk wil grenscontroles aan al zijn Schengengrenzen

Frankrijk gaat per 1 november tijdelijke grenscontroles uitvoeren aan al haar landsgrenzen. Het gaat dan om overgangen met België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië en Spanje. Dat heeft de Franse premier Michel Barnier vrijdag bekendgemaakt. Op X stelt hij dat zijn regering de Europese Commissie inmiddels op de hoogte heeft gebracht.

De controles zouden tot april 2025 duren. Barnier bezocht vrijdag Saint-Ludovic, een plaatsje op de grens met Italië. Op de grens van die twee landen vinden al langer controles plaats, volgens de Franse premier verlopen die succesvol. „De Fransen verwachten effectief immigratiebeleid”, motiveert Barnier de beslissing.


Lees ook

Franse premier Barnier wil eigen pad bewandelen en radicaal-rechts tevreden houden

Een demonstrant houdt een bord vast met de tekst 'Macron + Le Pen = Barnier' tijdens een protest tegen de benoeming van de rechtse premier in Marseille Foto Christophe Simon/AFP

Zijn minderheidsregering staat of valt met de steun van de grootste oppositiepartij, het radicaal-rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen, dat uitgesproken anti-immigratie is. Barnier doet er dan ook alles aan om „te vechten” tegen irreguliere migratie. Zo wil hij samenwerken met meerdere Europese leiders, bevestigden bronnen vrijdag aan persbureau Reuters.

Frankrijk is niet het eerste land in het Schengengebied dat dergelijke maatregelen neemt. In principe geldt binnen de Schengenzone vrij verkeer van personen, toch zijn er in een aantal landen tijdelijke grenscontroles. In september baarde Duitsland opzien door aan te kondigen zijn volledige grens te gaan controleren.


Lees ook

In de migratiediscussie staat bijna geen taboe meer overeind, blijkt bij EU-top

Minister-president Schoof had donderdagochtend een extra bijeenkomst met onder meer de premiers Meloni (Italië), Mitsotakis (Griekenland) en Viktor Orbán (Hongarije). Ook de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen schoof aan.