Heel Cuba zonder elektriciteit na weken van kleinere stroomstoringen

Haast alle tien miljoen inwoners van Cuba hebben sinds vrijdag lokale tijd geen stroom meer. Na weken van onderbrekingen is een van de grootste elektriciteitscentrales van het eiland uitgevallen. Dat melden internationale persbureaus. Enkel in een aantal ziekenhuizen en in delen van de hoofdstad Havana zou inmiddels weer elektriciteit beschikbaar zijn.

De stroomuitval komt geenszins als een verassing. Al maanden kampt het sterk verouderde elektriciteitsnet van het land met frequente en langdurige storingen. In een toespraak, die uitgerekend vanwege een stroomuitval uren later begon dan gepland, riep de Cubaanse premier Manuel Marrero donderdag nog een „energienoodtoestand” uit. Het mocht niet baten, vrijdag werden uit voorzorg al scholen en niet-essentiële industrie afgesloten van het stroomnet. Rond het middaguur begaf de grootste energiecentrale, de Antonio Guiteras-centrale in de provincie Matanzas, het finaal.

Volgens de premier speelt, naast een toegenomen vraag naar stroom, ook het tekort aan olie mee. Cuba ontvangt steeds minder brandstoffen uit onder meer Venezuela, Mexico en Rusland. Na orkaan Milton is het eiland ook minder goed bereikbaar voor olietankers. Premier Marrero noemt de situatie een „perfecte storm”. De overheid zal „niet rusten” tot de problemen zijn hersteld, heeft president Miguel Díaz-Canel op zijn beurt gezegd.


Lees ook

In 2021 vonden op Cuba de grootste protesten in decennia plaats. Ook toen speelde stroomuitval een rol

Betogers in Havana hebben auto’s omgegooid tijdens een zeldzaam protest tegen het bewind, afgelopen zondag.

In de lege straten van Havana moeten inwoners dat nog maar zien, tekent een verslaggever van persbureau AFP op. Enkel een aantal ziekenhuizen en horeca met eigen generatoren hebben licht. „Onze veerkracht kent grenzen”, zegt de 39-jarige Tania Ramirez tegen AFP. „Ik voel veel teleurstelling, frustratie en wanhoop”. Een 80-jarige gepensioneerde, Eloy Fon, noemt het tegen de verslaggever „waanzin”. „We hebben geen reserves, er is niets om het land in stand te houden, we leven van dag tot dag”. Nog iemand anders kondigt aan dat hij maar domino gaat spelen, „omdat het ons niet uitmaakt hoeveel geluk we hebben”.