Eerste groep migranten mag niet in Albanië blijven, oordeelt Italiaanse rechtbank

De Albanië-deal is pas een week in werking, en stuit al op een flinke juridische horde. De eerste groep van zestien migranten, mannen uit Egypte en Bangladesh, die deze week door de Italiaanse marine naar de nieuwe centra in Albanië zijn gebracht, krijgt alsnog Italië als bestemming.

De sectie immigratie van de rechtbank in Rome moest zich vrijdag uitspreken over de detentie van de twaalf migranten die nog in Albanië verbleven. Eerder waren al vier migranten uit dezelfde groep naar Italië teruggestuurd. Twee van hen zeiden bij aankomst in Albanië minderjarig te zijn, de andere twee waren ziek.

In november 2023 sloot de Italiaanse premier Giorgia Meloni met haar Albanese collega Edi Rama een migratieakkoord, dat de migratiedruk op Italië moest verlichten, door niet-kwetsbare migranten die weinig kans maakten op bescherming over te brengen naar nieuwe centra in Albanië. Voor het eerst wendt een EU-land zich hiervoor tot een derde, niet-EU-land als Albanië. Het idee was om de duidelijkste gevallen – mensen uit veilige landen – naar Albanië te sturen, en hun asielaanvraag in een versnelde procedure van vier weken af te werken. De veronderstelling was dat de grote meerderheid zou worden afgewezen, en dan – in theorie – ook worden uitgezet.

Maar de praktijk blijkt complexer, zegt migratie-expert Matteo Villa, data-onderzoeker aan het Instituut voor Internationale Politiek (ISPI) in Milaan. „De eerste vijf dagen dat de centra in Albanië operationeel waren, arriveerden 2.285 migranten in Italië. Onder hen zijn er slechts zestien geschikt bevonden om naar Albanië te worden gestuurd”, zegt Villa. „En nu moet ook die kleine groep alsnog naar Italië.”

Want nadat de eerste vier migranten van de groep al waren teruggestuurd, oordeelde de rechtbank dus ook dat de overige twaalf niet in de Albanese centra mogen blijven. Hun landen van herkomst, Egypte en Bangladesh, zijn volgens de rechtbank in Rome niet zomaar als ‘veilig’ te bestempelen, en dus kan de procedure om hen naar Albanië te brengen hier niet worden gevolgd. De rechtbank verwijst naar een arrest van het Europees Hof van Justitie. Dat hof volgt de logica dat een land pas ‘veilig’ kan worden genoemd, als geen enkele categorie mensen er wordt gediscrimineerd.


Lees ook

Wat vinden Albanezen van de migratiedeal met Italië? ‘Dit mag niet de plek worden waar Europa bootvluchtelingen dumpt’

Visser Elton Hysenai en zijn vrouw Griselda in de haven van Shëngjin.

De migranten kunnen niet worden vastgehouden in de door Italië beheerde centra in Albanië, omdat de rechter oordeelt dat ze niet uit veilige landen komen. Hierdoor kan de versnelde procedure, om op een maand hun aanvraag te behandelen, niet daar worden gevolgd. Omdat hen gewoon in Albanië vrijlaten ook geen optie is – Italië blijft verantwoordelijk voor deze mensen – zit er niks anders op dan hen naar Italië te sturen

‘Linkse rechters’

De rechtse Lega-partij van vicepremier Matteo Salvini stelt in een reactie dat „rechters die zo voor immigranten zijn, beter kunnen deelnemen aan de verkiezingen, in de wetenschap dat wij ons niet laten intimideren”. In een lopende rechtszaak tegen hem eist het Openbaar Ministerie een celstraf van zes jaar omdat Salvini in 2019 een schip met migranten dagenlang de toegang tot een veilige Italiaanse haven weigerde. Volgens Fratelli d’Italia, de partij van premier Giorgia Meloni die in Europa uitpakt met dit migratieakkoord, krijgt „de linkerzijde in het parlement een handje hulp van linkse rechters”.


Lees ook

De EU-landen wensen almaar strenger migratiebeleid – lukt het ze samen op te trekken?

Asielzoekers worden vanuit Italië naar deze locatie in Gjader in Albanië gebracht om hun asielprocedure te doorlopen.

„Na amper een week legt dit vonnis al een zware hypotheek op het nieuwe akkoord”, stelt migratie-expert Matteo Villa. De eerste zestien migranten die naar Albanië waren gestuurd, vertrokken pas na een zorgvuldige screening, met medewerking van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). „Italië wilde er zeker van zijn dat enkel geschikte kandidaten, zoals volwassen mannen die niet ziek zijn, naar Albanië werden gestuurd”, zegt Villa. „En alsnog keurt een rechtbank hun detentie af. Als deze zorgvuldig uitgekozen groep al niet in de nieuwe centra mag blijven, wie straks dan wel?”