Online succes onderscheidt One Direction-tijdperk van eerdere boybands. ‘Op de computer bracht ik uren door met de band’

Het overlijden van Liam Payne (1993-2024) werpt oude One Direction-fans terug in het 1D-tijdperk. De Britse boyband, die voortkwam uit het tv-programma X-Factor, veroverde vanaf 2010 miljoenen tienerharten met zijn zoete popmuziek. Wat was er zo bijzonder aan de groep?

One Direction was een band uit vijf, maar elke fan wist: je hebt één favoriet. Harry, Niall, Louis, Zayn of Liam.

Hanna Hosman: Wie was jouw favoriet?

Ilse Eshuis: Liam Payne. Dat was wel uitzonderlijk, want Harry Styles was het populairst. Liam was gewoontjes in de begintijd van de band. Hij droeg geruite overhemden, onopvallende kleding, en stond bekend als de verstandige van de vijf. De band had geen frontman, maar Harry was de officieuze leider van de groep. Binnen de fangemeenschap van One Direction had je voor elk van de vijf weer subgemeenschappen. Daar waren zóveel gesprekken over. Niall had bijvoorbeeld een tijd een beugel. Toen die er uit ging kreeg hij opeens véél meer fans. Daar was toen veel gedoe over: de diehards verweten de nieuwe fans dat hun bewondering ‘nep’ zou zijn.


Lees ook

De tol van de roem was hoog voor Liam Payne

Liam Payne tijdens het concert van One Direction in de Amsterdam ArenA in 2014.

HH: Die vijf werden neergezet als elk heel verschillende jongens, daar zat een idee achter. Harry stond bekend als zelfverzekerd, Niall hield van eten, Liam was de rustige, Louis deed gekke dingen en Zayn was de mysterieuze. En die verschillen werden enorm uitgevent. Je kon ook alles van ze te weten komen, dacht je, omdat ze veel online deelden. YouTube en Twitter, daarna Instagram werden in diezelfde tijd ook groot: de band was via sociale media direct binnen handbereik. Ze hadden een vlogserie, Video Diaries, korte filmpjes waarin ze flauwe grapjes maakten, over elkaar heenrolden, en er was een terugkerend personage in de vorm van een nepduif die Kevin heette.

Het was wel een beetje genant, fan zijn van One Direction

Hanna Hosman
was drie maanden fan

Je crush

IE: Als er een videoclip uitkwam, dan ging je letten op je crush van de groep. Ik keek zo’n filmpje dan wel vier of vijf keer, om elk moment van Liam goed mee te krijgen. Wat genant.

HH: Ja, het was wel een beetje genant, fan zijn van One Direction. Een klasgenoot had een dekbedovertrek van One Direction, dat vond ik ver gaan. Of, bijvoorbeeld, sokken met het hoofd van je favoriete bandlid. Maar waar kwam dat nou door? Het was oppervlakkig, de muziek werd niet zonder kritiek ontvangen, en eigenlijk vond ik de meeste nummers ook niet zó leuk in de drie maanden dat ik het One Direction-virus te pakken had. Ging het om de muziek, die slechte reputatie?

Harry Styles, Louis Tomlinson, Zayn Malik, Niall Horan en Liam Payne tijdens een optreden in New York in november 2012.
Foto Charles Sykes/Invision/AP

IE: Ik schaam me nog stééds een beetje voor het fan-zijn. En dat had ik toen ook. Justin Bieber had tenminste nog iets stoers. One Direction was alleen voor meisjes.

HH: Misschien is dat de reden dat we vonden dat het iets was om je een beetje voor te schamen.

IE: Mijn klasgenoten kregen er weinig van mee, ik droeg geen merchandise. Maar wat er toen zo bijzonder aan was, is dat er zoveel online gebeurde. Dat was iets nieuws: thuis op de computer bracht ik uren door met de band en haar fans. Die online beleving onderscheidt het One Direction-tijdperk ook van de lange traditie aan woest populaire boybands met tienerfans.

Justin Bieber had tenminste nog iets stoers. One Direction was alleen voor meisjes

Ilse Eshuis
twee jaar fan

HH: Er gebeurde veel in die internetwereld. One Direction was in de ‘echte wereld’ misschien een beetje suf, maar online kon je je uren verliezen in alle informatie en theorieën die fans met elkaar deelden over de bandleden. Als je twaalf bent, is dat geweldig.

HH: Hoe is One Direction in jouw leven gekomen?

IE: Onderweg naar hockey, op de fiets, wisselden we nummers uit via bluetooth. Veel stuurden we elkaar toe voor de grap. Het liedje ‘Oh oh Cherso’, bijvoorbeeld. Maar zo kwam ook het nummer ‘What makes you beautiful’ op mijn telefoon. One Direction: stom, dacht ik. Tijdens een toetsweek ging het nummer op repeat. In de hitkrant vond ik posters, op twitter bleek een hele wereld te bestaan voor fans van de band.