De perfecte muziek om op te studeren (of om mee in slaap te vallen), dat is lofi hiphop

‘Hey how are you? Brb. Nooo my foot hurts. Yooo, Sayu from India here! How do you guys cope with life? Heyyy from NYC. Are you depressed? ☹”

Het is een transcript van slechts drie seconden livechat bij de immens populaire livestream ‘lofi hiphop radio, beats to relax/study to’ op YouTube, die 24 uur per dag een specifiek type muziek uitzendt: lofi hiphop.

Hoe klinkt het?

Het is hiphop, maar zachtaardig. Beats op een laag tempo, kalm, warm, soezend, instrumentaal. Hier en daar een gitaarrifje of een synth beam, een gedempte kick. Klein en minimalistisch. Perfecte achtergrondmuziek dus om op te studeren, of bij in slaap te vallen.

Klinkt als een kleine niche? Toch niet: lofi hiphop is dé soundtrack van een hele generatie late millennials en vroege gen-z’ers. Een generatie die veel sociale druk voelt, die in onzekere, chaotische tijden opgroeit en zich graag terugtrekt op de eigen kamer. De hierboven genoemde stream is van YouTubekanaal ‘Lofi Girl’, dat 14,5 miljoen abonnees, 3 miljoen ‘likes’, en tienduizenden live luisteraars op ieder willekeurig moment van de dag aantikt. En ook vergelijkbare kanalen hebben miljoenen abonnees.

De aantrekkingskracht zit misschien in het hele plaatje. Letterlijk: ter begeleiding van de beats is op lofi hiphopvideo’s een animatie te zien, vaak van een getekend meisje in Japanse animestijl, die ’s avonds aan haar bureau huiswerk maakt. Het meisje, beter bekend als ‘Lofi Girl’, heeft een koptelefoon op, een oranje kater ligt loom in het raamkozijn. Dat beeld van deze warme, veilige tienerkamer lijkt bij velen een soort nostalgisch verlangen op te wekken.

Waar komt het vandaan?

In de jaren vijftig werd de term ‘low fidelity’ gebruikt om muziek te omschrijven die door productiefoutjes ongeschikt was voor de radio. De tegenhanger van hifi muziek. Toen het in de jaren negentig makkelijker werd om thuis muziek te maken op computers, nam het ‘authentieke’ van imperfecties als ruis en achtergrondgeluidjes een populariteitsvlucht. Popartiesten als Manu Chao, Portishead en Craig David maken graag lofi muziek, en ook moderne houseproducers als Four Tet en Fred Again.. experimenteren met iPhone-opnames om dat aardse, menselijke in hun muziek te verwerken.

Lofi hiphop specifiek ontstond in de jaren nul, door het werk van hiphopproducers als J Dilla, Madlib, MF Doom en de Japanse Nujabes, die geluiden uit de wereld om hen heen gebruikten in hun instrumentale hiphop. Zachte, soulvolle drums, jazzsamples en bossanova melodieën, op een langzaam tempo. De wat versimpelde achtergrondmuziek-variant ontstond aan het eind van de jaren nul, met de opkomst van YouTube.

De kruisbestuiving tussen Japanse anime en lofi hiphop kwam rond de eeuwwisseling, toen de animatiestudio Adult Swim zogeheten ‘bumper ads’ op Cartoon Network uitzond, die werden begeleid door langzame, ‘chilled beats’. Tegelijkertijd groeide in die periode de Japanse invloed op de westerse popcultuur, onder meer door de films van Studio Ghibli (zoals Whisper of the Heart en Princess Mononoke)Ook de animeserie Samurai Champloo werd in 2004 een grote hit, waarvan de lofi hiphop soundtrack verzorgd werd door Nujabes.

Toen een anonieme YouTuber in 2009 het eerste 24-uurs lofi hiphop streamkanaal oprichtte onder de naam ChilledCow, zat daar een loopvideo van een studerend meisje bij – Shizuku, de hoofdpersoon uit Whisper of the Heart. Na een geschil met Studio Ghibli over de uitzendrechten, werd Shizuku vervangen door een anoniem studerend meisje. Zij kreeg al snel de bijnaam ‘Lofi Girl’. Vijftien jaar later is die geborgen tienerkamer waar het warme geluid van lofi beats in doorklinkt, voor een hele generatie iconisch. En die livechat, daar verbinden jongeren van over de hele wereld zich in eenzaamheid met elkaar.


Lees ook

Dit is de beste muziek van dit moment

Tramhaus tijdens een show op festival Zwarte Cross.