Oegandese minister ontkent te hebben gesproken met Klever over opvang uitgeprocedeerde asielzoekers

Laatste update:

De Oegandese minister van Buitenlandse Zaken, Jeje Odongo, heeft vrijdag in het radioprogramma Bureau Buitenland gezegd dat hij niet gesproken heeft over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PVV) zei eerder deze week tijdens een werkbezoek dat zij hiervoor een plan ontwikkelt.

Klever sprak tijdens haar bezoek met de Oegandese minister van Buitenlandse Zaken. Over dat plan „hebben we niet gesproken”, zegt Odongo. Klever zegt, zo meldt persbureau ANP vrijdagmiddag, dat het opvangen van afgewezen Afrikaanse asielzoekers in Oeganda „kort aan de orde geweest” is in het gesprek met Odongo.

„We hebben alleen gesproken over Nederlandse steun aan vluchtelingen die al in Oeganda zijn”, zei Odongo tegen een journalist aan de telefoon. Toen de vraag werd gesteld of Oeganda geld zou krijgen hiervoor, herhaalde Odongo nogmaals resoluut: „Ik zei je toch, daar hebben we helemaal niet over gesproken.”

„Het onderwerp is kort aan de orde geweest tijdens het bilaterale gesprek met minister Odongo, dat over opvang in de regio en migratie ging”, zegt Klever. Verder wil ze er niets over kwijt.

De PVV-minister kwam woensdag tegen NOS met dit migratieplan tussen Nederland en Oeganda. Het idee: uitgeprocedeerde asielzoekers naar opvangcentra Oeganda sturen in ruil voor financiële steun aan het land. Het zou niet alleen om Oegandese burgers gaan, maar ook om uitgeprocedeerde asielzoekers uit omliggende Afrikaanse landen als Congo, Soedan of Zuid-Soedan. Het plan, dat volgens Klever nog in ontwikkeling was, stuitte al snel op veel kritische vragen en bezwaren.


Lees ook

In de migratiediscussie staat bijna geen taboe meer overeind, blijkt bij EU-top

Minister-president Schoof had donderdagochtend een extra bijeenkomst met onder meer de premiers Meloni (Italië), Mitsotakis (Griekenland) en Viktor Orbán (Hongarije). Ook de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen schoof aan.