Verdediging Salvini aan zet in proces waarin hij celstraf riskeert

Volgens zijn aanhangers is Matteo Salvini het slachtoffer van een politiek gemotiveerd proces, en dat vindt hij zelf ook. De Italiaanse vicepremier en minister van Infrastructuur riskeert een celstraf van zes jaar in een rechtszaak in Palermo die vrijdag verder gaat. Een trits parlementsleden, ministers en andere sympatisanten van de rechtse Lega-partij reist naar Sicilië af om het partijboegbeeld te ondersteunen.

De rechtszaak draait om het Spaanse reddingsschip Open Arms, dat Salvini als toenmalig minister van Binnenlandse Zaken in 2019 dagenlang de toegang tot een Italiaanse haven weigerde. Aan boord waren 147 geredde migranten.

Volgens het Openbaar Ministerie in Palermo maakte hij zich toen schuldig aan ‘ontvoering’ en schond hij internationale rechtsregels, die verplichten tot bijstand verlenen aan een ieder wie in nood komt op zee.


Lees ook

‘De zon gaat schijnen in Europa’, zegt Wilders in Italië en niemand reageert

PVV-leider Geert Wilders met Lega-leider Matteo Salvini, zondagmiddag op een partijbijeenkomst van Lega.

Salvini zegt dat hij de landsgrenzen verdedigde en vandaag de dag hetzelfde zou doen. Volgens zijn advocate Giulia Bongiorno, tevens senator namens zijn Lega-partij, wordt Salvini niet vervolgd om wat hij heeft gedaan, maar om de politieke lijn van de toenmalige regering. De minister zelf houdt vol dat hij gesteund werd door het toenmalige kabinet.

De aanklacht van ‘ontvoering’ is dan ook moeilijk te bewijzen, vermoedt migratie-expert Matteo Villa, onderzoeker aan het Instituut voor Internationale Politiek in Milaan. Bovendien kwam het in een andere, vergelijkbare zaak, niet eens tot een volwaardig strafproces. „In 2019 hield Salvini ook een schip van de Italiaanse kustwacht tegen”, zegt Villa. „In die zaak oordeelde een andere Siciliaanse rechtbank, ditmaal in Catania, dat hij niet van ontvoering kon worden beschuldigd.”

Maar in de zaak van de Open Arms eiste het Openbaar Ministerie onlangs zes jaar cel tegen Salvini. De burgerlijke partijen vragen bijna 1 miljoen euro schadevergoeding. „Als ik word vrijgesproken in deze zaak – wat in een beschaafd land vanzelfsprekend zou zijn – zal ik feesten”, zei Salvini tegen Italiaanse media. „En word ik veroordeeld? Dan vieren de mensensmokkelaars feest.”

Repressief migratiebeleid

Salvini was minister van Binnenlandse Zaken tussen juni 2018 en september 2019. Onder zijn leiding voerde Italië een repressief migratiebeleid, erop gericht om bootmigranten buiten te houden. Salvini verbond zijn reputatie aan een controversieel veiligheidsdecreet, dat wet werd in de zomer van 2019. De nieuwe wet maakte het nog moeilijker voor reddingsschepen van ngo’s om migranten op zee op te pikken en naar een Italiaanse haven te varen. Boetes werden opgedreven tot 1 miljoen euro, de kapitein kon worden gearresteerd, en de boot in beslag genomen.

Toen Salvini de Open Arms verbood aan te leggen, dreef het dagenlange wachten sommige migranten zo tot wanhoop, dat ze zich overboord gooiden. Uiteindelijk namen aanklagers het schip in beslag en brachten de opvarenden in veiligheid. De boot had toen eenentwintig dagen op zee doorgebracht.

Ook onder premier Giorgia Meloni voert Italië een streng beleid tegen bootmigratie. Meloni speelde ook een grote rol bij de migratiedeals die de Europese Unie met onder meer Tunesië en Egypte ondertekende, en sloot persoonlijk een bilateraal akkoord met Albanië, om in het Balkanland twee centra te openen voor migranten die weinig kans maken op asiel. Deze week zijn de eerste – zestien – migranten naar Albanië overgebracht.

Migratie-expert Matteo Villa merkt op dat die uitbesteding van de opvang Italië negen keer zoveel kost als opvang in Italië zelf en dit beleid een verwaarloosbaar afschrikkingseffect heeft. Maar in de rest van Europa oogst Rome bewondering. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemde de Albanië-deal een interessant voorbeeld van ‘out of the box’-denken over migratie. Ook andere Europese landen, waaronder Nederland, tonen grote interesse.

Steun van ‘Patriotten’

Meloni’s leiderschap, zeker ook inzake migratie, maakt het voor Salvini moeilijk om zich nog op het thema te profileren. De rechtszaak in Palermo geeft Salvini weer een platform om zich in de kijker te werken als voorvechter van strenge grenscontroles, en slachtoffer van ‘activistische’ aanklagers.

Voor het begin van de Europese top van regeringsleiders in Brussel donderdag hield de nieuwe radicaal-rechtse fractie ‘Patriotten voor Europa’ vooroverleg, waarbij Salvini de expliciete steun kreeg van onder meer Jordan Bardella (Rassemblement National) en Geert Wilders. Volgens de PVV-leider verdiende Salvini „een medaille voor wat hij heeft gedaan”.

Vrijdag komt Salvini’s verdediging aan bod. Een uitspraak wordt later dit jaar verwacht. Salvini kan altijd nog in hoger beroep.


Lees ook

Aan de buitengrenzen van Europa: minder migranten en dat heeft een schaduwzijde

Een houten boot die door meer dan 120 vluchtelingen is gebruikt om de Middellandse Zee over te steken vanuit Libië.