Vakbonden, werkgevers en kabinet eindelijk eens over vervroegd pensioen van mensen met zwaar beroep

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft samen met vakbonden en werkgevers eindelijk een akkoord bereikt over het behoud van het vroegpensioen. Dat heeft het ministerie vrijdagochtend gemeld, nadat de partijen het eens zijn geworden over regelingen waarmee mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken. 

De huidige regeling voor vervroegd pensioen zou eind volgend jaar komen te verlopen. Al sinds december werd overlegd over een nieuw akkoord. Vakbonden eisten een permanente regeling: die komt er nu. Over de precieze bedragen moeten de vakbonden nog afspraken maken in cao-onderhandelingen.

De zogenoemde Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) maakt het mogelijk dat werkgevers hun werknemer geld meegeven om maximaal drie jaar eerder met pensioen te gaan. Nu is dat maximaal het AOW-bedrag. Vanaf 2026 mogen werkgevers „voor knellende situaties” 300 euro per jaar meer meegeven.

‘Perspectief’

Wat een zwaar beroep is, moet nog aan de onderhandelingstafel per sector worden bepaald. Het kabinet wil ervoor waken dat niet te veel mensen vervroegd met pensioen gaan, vanwege de krappe arbeidsmarkt. De nieuwe vroegpensioenregelingen moeten vooral mensen met een zwaar beroep en een laag inkomen tegemoetkomen.

Het akkoord biedt een „duidelijk perspectief” voor mensen die zwaar werk verrichten, zei minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken NSC) na afloop van het gesprek volgens persbureau ANP. Volgens de minister worden oplossingen geboden voor mensen die niet op een gezonde manier tot aan hun pensioen kunnen werken, zowel als voor de vergrijzing en arbeidsmarktkrapte. Van Hijum is dankbaar „dat we na een lang proces met onder andere stakingen samen tot een akkoord zijn gekomen waarbij we recht doen aan mensen met een zwaar beroep”, zegt hij.