Zorgminister Agema zet streep door plannen om beter voorbereid te zijn op nieuwe pandemie

Dat er bezuinigd zou worden op de Nederlandse pandemieparaatheid, stond al in het hoofdlijnenakkoord van mei. In een Kamerbrief van donderdag geeft zorgminister Fleur Agema (PVV) er voor het eerst concrete invulling aan: er gaat een streep door het beleidsprogramma Pandemische Paraatheid. Dat werd door Agema’s voorganger Ernst Kuipers (D66) in het leven geroepen na de coronacrisis om beter voorbereid te zijn op een nieuwe pandemie.

Voor 2025 betekent de bezuiniging dat geplande uitbreiding van het personeel bij regionale GGD’en niet doorgaat, net als een aantal voorgenomen onderzoeken naar onder andere het verbeteren van de modellen die uitbraken kunnen voorspellen, het opschalen van IC-capaciteit en het verbeteren van de leveringszekerheid van medische producten.

Agema erkent dat de bezuiniging „grote impact” heeft „op de voortgang die we […] kunnen maken”. De bezuiniging „raakt de bescherming tegen en bestrijding van infectieziektenuitbraken”.

Coronabeleid improviseren

De investeringen door Kuipers volgden op een reeks rapporten en aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na de coronacrisis. Het kabinet onderschatte in eerste instantie de ernst van de situatie en door gebrek aan concreet beleid moest Nederland veel improviseren. De OVV uitte daarom eerder al zorgen over de bezuiniging. Agema schrijft als reactie daarop het kabinet breed inzet op het versterken van „maatschappelijke weerbaarheid”. En dat zorg daar een onderdeel van is. Hoe Agema dat wil invullen blijft onduidelijk. Ze verwacht medio 2025 meer duidelijkheid te kunnen geven over het infectieziektenbeleid vanaf 2026.

Maandag bleek uit een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel) nog dat een steekproef van 580 zorgmedewerkers zichzelf nog maar net een voldoende geeft voor de ‘pandemische paraatheid’. Maar een kwart van de ondervraagden vindt dat de eigen organisatie „erg goed”  is voorbereid op een nieuwe wereldwijde pandemie. Slechts een derde voelt zich er zeker van dat het eigen kennisniveau over infectieziekten op orde is in dat geval. 

In september reageerde de GGD-brancheorganisatie GGD GHOR Nederland al bezorgd op de voorgenomen bezuinigingen. Voorzitter André Rouvoet vergeleek de bezuiniging toen met „het slopen van de dijken terwijl de storm op komst is”. „Niet alleen onverantwoord, maar ook onuitlegbaar direct na een pandemie waaruit duidelijk bleek dat Nederland niet voldoende was voorbereid.” 


Lees ook

OVV: Nederland was niet goed voorbereid op een lange gezondheidscrisis

Medewerkers en een bewoner op de gang in verpleeghuis Berkenstede in Diemen (Noord-Holland).