Van lokaal talent tot wereldsterren: tijdens ADE zie je hoe de dance zich in alle breedte ontwikkelt

Traditiegetrouw trapt het Metropole Orkest het Amsterdam Dance Event af. Dit jaar in de bloedhete Rabozaal van de Melkweg, zwevend boven de Lijnbaansgracht. Onder leiding van dirigent, componist en producer Miguel Atwood-Ferguson brengt het orkest een ode aan wijlen hiphopproducer J Dilla (1974-2006), die dit jaar vijftig zou zijn geworden. Onder toeziend oog van Dilla’s moeder blijken zijn rauwe, strakke, lofi beats heel geschikt voor een orkestrale uitvoering. Opeens snap je hoe Dilla’s genialiteit zo’n grote invloed kon hebben op de ontwikkeling van elektronische muziek. Met dank aan het orkest: als een groep zorgvuldige rechercheurs ontwaren de Metropole-muzikanten alle intriges, verstopte spelonken, en onderliggende structuren van Dilla’s muziek.

Neem de beat van ‘Find a Way’, voor de legendarische groep A Tribe Called Quest een relatief recht-doorzee melodielijn, heerlijk kabbelend. Maar het orkest laat de beat zweven, doet de kabbelende beek overstromen en stort de muzikale rivier vol overgave in open zee. Het Amsterdam Dance Event is geopend.

Het concert van Floating Points op de eerste avond van ADE.
Foto Andreas Terlaak

Porsches

Cultureel centrum Felix Meritis aan de Keizersgracht is de hele week lang een soort mierenhoop van gonzend rumoer. Naast een muzikaal programma is Amsterdam Dance Event ook een congres. Uit alle internationale hoeken van het muzikale leven komen professionals hier samen – van festivalpromotors tot nachtclubprogrammeurs, geluidstechnici, journalisten en zakenlui. Michiel Beers, oprichter van megafestival Tomorrowland, vertelt er over faillissementen en rechtszaken, dj Martin Garrix spreekt er over de waarde van muziek en technosensatie KI/KI mijmert er over haar doorbraak.

Op de hoek met de Berenstraat probeert een glimmende Porsche Cayenne met gele ADE-stickers tevergeefs te keren. In de bolide wordt onder anderen ADE-directeur Jan-Willem van de Ven rondgereden. Er rijden vijf van zulke Porsches door de stad. Op tien minuten fietsen van Felix Meritis organiseert de organisatie Music Moves een feest voor daklozen (‘Uit je dak’).

Met meer dan drieduizend artiesten, tijdens duizend evenementen, en zo’n vierhonderdduizend verwachte bezoekers is er véél op ADE, heel erg veel.

Neem de ingetogen dj en producer Floating Points uit Engeland, in de andere zaal van de Melkweg. Zijn doorgaans toegankelijke house begint vanavond als funky, jazzy, golvende soundscape, die hij met Todd Terje-achtige bliepjes en beukend betoverende bass in elkaar draait. Ook de lichten zijn betoverend: een soort slangvormig lint van laserlampen creëren door om de beurt te draaien een hypnotiserend golfeffect. Op de drop van ‘Key103’ (van zijn nieuwe album) schieten de blauwe lasers door de zaal, en merkt het publiek: yes, we gaan de nacht in. Want de nacht, júíst de nacht, is ADE.

Een warme nacht, dit keer. Op weg naar de Gashouder voor een Awakeningsshow van de Duitse DJ Daddy Trance, beter bekend als Marlon Hoffstadt, lijkt het wel zomer. Uit barretjes als Cue en Bar Theo, waar het Rotterdamse platenlabel Clone Records voor de gelegenheid huishoudt, klinkt heerlijk geborgen muziek. Tijdens ADE klinkt in Amsterdam muziek uit alle hoeken en gaten: stadions, grote zalen, kleine zalen, oude fabrieken, kantoorpanden, kerken, musea (Eefje de Visser gaf een concert in het Van Gogh Museum), trams, treinen, loodsen, en zelfs uit een buurthuis en een manege.

Hoffstadt tijdens de openingsavond van ADE.
Foto Andreas Terlaak

XTC-winkel

Eenmaal in de Gashouder roept Hoffstadt (geblondeerd haar, donkere snor, zwarte tanktop), tussen zijn gure tranceplaten door of er nog ‘daddies’ in de zaal zijn. De ‘daddy cam’ achter de booth richt zich op een blonde veertiger in het publiek, Hoffstadt slaakt een kreetje van geluk, in het Duits-Engels: ‘Yezz, this is a proper daddy!’ Zaterdag staat hij tussen Tiësto en Martin Garrix in de ArenA voor zo’n 35.000 mensen, waar de het Britse tijdschrift DJ Mag de jaarlijkse Top 100 DJs, met de meest populaire dj’s wereldwijd bekendmaakt.

Tijdens het wachten voor het gratis feest van technosensatie KI/KI, later deze nacht in de Gashouder, gaat er een quiz rond over drugsgebruik. Het blijkt een initiatief van Unity, een vrijwilligersproject van verslavingszorginstelling Jellinek. Zo hebben vrouwen meer kans op (mogelijk dodelijke) watervergiftiging dan mannen, wegens een lager zoutgehalte in het bloed, en kun je van MDMA minder goed plassen. Vrijwilliger Damien (die liever niet met achternaam in de krant wil), stelt dat er nog te weinig kennis is onder feestgangers. Unity wil daarom „op een laagdrempelige manier bewustzijn creëren, zonder te criminaliseren”. Een dag voor het festival opende de Amsterdamse wethouder Alexander Scholtes (Zorg) een xtc-winkel op het Westergasterrein. Deze winkel is volgens hem de start van een debat dat over „humaner en realistischer drugsbeleid” moet gaan, stelt de wethouder in De Telegraaf.

KI/KI, woman of the hour, wilde met een gratis feest in de Gashouder wat terug doen voor de stad waar ze is grootgeworden. Want ook dat is ADE: een podium voor lokaal talent, waarop ze heel groot kunnen worden. In de 51 ADE-loze weken polijsten die jonge muzikanten (overal ter wereld) in kleine zaaltjes en donkere kelders hun ruwe talenten. En wat daar gebeurt, bepaalt morgen de kleur van het ADE.

Publiek in de Gashouder tijdens het concert van Hoffstadt op de eerste avond van ADE.
Foto Andreas Terlaak