Mexicaanse drugsbestrijder krijgt 38 jaar cel in VS vanwege aannemen steekpenningen

Genaro García Luna, de voormalige minister van Veiligheid van Mexico, is woensdag in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 38 jaar. Dat meldt persbureau Reuters. Hij zou steekpenningen hebben aangenomen van een drugskartel. García Luna stond ooit juist bekend als de man die streed tegen de drugshandel in Mexico. Hij is de meest hooggeplaatste Mexicaan die ooit in de VS is berecht.

Tijdens de regering van de rechtse president Vicente Fox (2000 tot 2006) was García Luna de chef van de door hem opgerichte elitepolitie AFI, het federale onderzoeksagentschap. Van 2006 tot 2012 was hij de minister van Openbare Veiligheid in Mexico.

García Luna werd bekend door zijn aanpak van drugskartels en harde optredens tegen ontvoeringen. Later bleek hij politieoperaties in scène te hebben gezet. In 2019 werd de voormalige minister opgepakt in Dallas. Een jury in New York bevond hem vorig jaar al schuldig aan het aannemen van miljoenen dollars aan smeergeld van het beruchte Sinaloakartel, dat ooit werd geleid door Joaquin Guzman Loera, beter bekend als El Chapo. Woensdag werd de strafmaat van 38 jaar celstraf bepaald.

García Luna zou in ruil voor miljoenen inlichtingen hebben doorgespeeld over justitieonderzoek naar het kartel en informatie hebben doorgespeeld over andere drugsbendes en veilige routes om drugs te vervoeren.

De oud-minister hield tijdens de zitting zijn onschuld vol. „Ik heb diep respect voor de wet en ik heb deze misdaden niet begaan”, zei hij tegen de rechter. Deze was echter niet onder de indruk van de woorden van García Luna. „Afgezien van je welbespraaktheid ben je eenzelfde soort misdadiger als El Chapo, maar het manifesteert zich alleen anders.” Volgens de rechter leidde de voormalig minister een dubbelleven. Naast de celstraf legde de rechter García Luna een boete van twee miljoen dollar op.


Lees ook

De artiesten achter Mexicaanse narcomuziek weten wel héél goed wat er speelt

Mexicaan Peso Pluma was vorig jaar een van de meest gestreamde artiesten ter wereld. De politie luisterde naar zijn lyrics om achter informatie over gangsters te komen.

Zijn harde optredens tegen ontvoeringen kregen bijval. Later bleek hij stoere politieoperaties in scène te hebben gezet.

De Amerikaanse districtsrechter Brian Cogan maakte het vonnis bekend tijdens een hoorzitting in de federale rechtbank van Brooklyn.
Aanklagers hadden aangedrongen op een levenslange gevangenisstraf voor Garcia Luna, 56, nadat hij tijdens de rechtszaak in februari 2023 was veroordeeld wegens deelname aan een criminele drugsonderneming, deelname aan verschillende samenzweringen en het afleggen van valse verklaringen.