Kabinet wil opvang afgewezen asielzoekers in Oeganda verkennen

Het kabinet wil de mogelijkheid verkennen om afgewezen asielzoekers in Oeganda op te vangen. Dat heeft minister Reinette Klever voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp (PVV) gezegd tijdens een werkbezoek aan het land, meldt de NOS. Oeganda zou voor de opvang financieel worden gecompenseerd.

Uitgeprocedeerde asielzoekers uit landen rondom Oeganda zouden volgens het plan Nederland worden uitgezet en overgebracht naar Oeganda. De Oegandese minister van Buitenlandse Zaken liet volgens de NOS weten open te staan voor gesprek. Het is onduidelijk hoe het kabinet het onorthodoxe plan in praktijk wil brengen.

Klever zegt in Oeganda een „breed” gesprek gevoerd te hebben over migratie. „Of het allemaal juridisch mogelijk en wenselijk is, dat moet nog verder uitgezocht worden”, liet de bewindsvrouw achteraf weten. Dat gaat asielminister Marjolein Faber volgens haar „vast” doen. „Wat we kunnen doen, moet allemaal nog uitgezocht worden.”

Het kabinet sprak al eerder belangstelling uit voor zogeheten ‘terugkeerhubs’, waar afgewezen asielzoekers buiten de grenzen van Europa wachten op terugkeer naar het land van herkomst. Die plannen stuitten steeds op politieke weerstand. Ook in juridisch opzicht is de haalbaarheid van een asieldeal met Oeganda onzeker.

Vanuit de oppositie is woensdagavond fel gereageerd op het kabinetsplan. „Denemarken en het VK hebben dit al geprobeerd. Het resultaat? Nul mensen gingen naar Afrika”, zei Rob Jetten (D66) in een bericht op X. Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) ziet vooral een „proefballon” in het plan. PVV-leider Geert Wilders juicht het idee toe.