Opinie | Armoede is een clusterfuck

Dat armoede een clusterfuck is, werd feilloos aangetoond in NRC met een reportage over de Rotterdamse buurt Schiebroek-Zuid (12/10). De armoede steekt er diep. Reden genoeg dus voor een aansluitend interview met de Rotterdamse wethouder armoedebestrijding Natasha Mohamed-Hoesein ( 15/10). Daaruit bleek: de desinteresse van een stad in haar allerkwetsbare inwoners kan niet groter zijn.

Inzake de oppervlakte van armoede, de cijfers dus, staat Rotterdam er niet goed voor. Ruim tachtigduizend inwoners leven onder de armoedegrens. Dat is acht keer een uitverkocht Kasteel of twee keer een volle Kuip. Van de Rotterdamse kinderen leeft een op vijf in een armoedesituatie. Dat zijn heel veel kindjes die nooit de coolste van de klas zullen zijn en heel veel kansen vooral niet zullen krijgen. Niet verwonderlijk wordt Rotterdam regelmatig bestempeld als de armste stad van Nederland. Feitelijk is het een rijke stad met heel veel arme mensen.


Lees ook

In dit stukje Rotterdam staat op elke kindertekening een dronken man

Een buurtmaaltijd bij de Goede Herderkerk, gemaakt door kinderen uit Schiebroek-Zuid.

Buurt belangrijker dan dna

Armoede begint dan wel met een tekort aan geld, zelden blijft het daarbij. Wie arm is, heeft minder toegang tot goede huisvesting en een gezonde en veilige leefomgeving. En het lijkt me niet moeilijk in te beelden dat wanneer mensen lange tijd niet kunnen voorzien in hun basisbehoeften, onmenselijke stress, spanningen in het gezin, leerachterstanden en een verminderende gezondheid de perverse gevolgen zijn. De armoede steekt dan dieper en dieper tot het alle aspecten van je bestaan aantast. Voor Schiebroek-Zuid kan je met gemak stellen: je buurt is voor je gezondheid wellicht belangrijker dan je dna.

Dat de levensverwachting van mensen die in armoede leven beduidend lager ligt dan die van de betergestelde medemens, is geen publiek geheim meer. Armoede afdoen als een individueel probleem dat men eigenhandig kan verhelpen, is de verkeerde focus, die blijft aan de oppervlakte van het probleem. Dat blijkt ook uit de reportage in Schiebroek-Zuid: mensen leven er in brakke woningen, vaak met bloeiende schimmels op de muren. Het antwoord van de gemeente daarop: woningbouwverenigingen wordt gevraagd bewoners te adviseren over hoe ze de schimmels kunnen aanpakken. Schipper zinkt je schip? Hier is een emmer.

Op ons lijken

Dat armoede een clusterfuck is die vaak moeilijk te ontwaren is, heeft toch ook te maken met de mensen die niet in armoede leven. ‘Armoede aanpakken’ is vaak een exercitie waarbij we denken mensen te moeten leren om vooral op ons te lijken. De voorbeelden die wethouder Mohamed-Hoesein aanhaalt, zijn er het bewijs van: wel influencers inzetten om je te behoeden voor dolle cryptoaankopen, maar niet in beeld hebben hoeveel jongeren precies schulden hebben (motie daarvoor werd weggestemd). Wel subsidies voor grote welzijnsspartijen, maar liever geen ondersteuning voor initiatieven van onderaf. Wel filantropische en dus ondemocratische goedheid inzetten bij financiële problemen, maar liever geen ontmoetingshuis in de buurt.

De cynicus in mij ziet er een afbraak van de sociale basis van de Maasstad in. En ik ben niet de enige. Vorige week was ik te gast in een volgeladen Rotterdams debatpodium, Arminius. Wat vele aanwezigen mij duidelijk maakten, is dat er niet langer een geloof is in de politiek voor verandering. Het huidige politieke cynisme laat zich als volgt samenvatten: hoe kwetsbaarder de buurt, des te meer ze wordt gebruikt als afvalputje voor de sociale problemen van de stad. Hoe kwetsbaarder de mens, des te kwetsbaarder ze hem maken.

Desinteresse naar bewoners

In Rotterdam zijn bijvoorbeeld een op de twintig inwoners slachtoffer geworden van het Toeslagenschandaal. Nergens in Nederland ligt dat percentage zo hoog. In combinatie met de hardnekkige armoede in de stad, kan je dan gerust stellen dat je de fase van vroegsignalering van schulden (wat overigens geen gunst is van een wethouder, maar een wettelijke taak) al lang voorbij bent. Net zoals je de fase van het vereenvoudigen van overheidsbrieven, budgetteringslessen en het opzetten van één digitaal loket in een stad met veel laaggeletterdheid al lang voor bij bent.

Ik wil maar zeggen: dat armoede een clusterfuck kan zijn, is allesbehalve de schuld van de mensen die in armoede leven. Het is het gevolg van de desinteresse van een stad in haar allerkwetsbare inwoners. Desondanks leeft er een licht optimisme in mij. De nieuwe burgermoeder van Rotterdam weet namelijk wél wat armoede is én welke rol een overheid kan hebben in het in stand houden ervan.

Mevrouw Schouten, ik wens u veel sterkte toe!


Klik op het vinkje naast ‘Ik ben geen robot’