‘Linda wil Kip!’ is ook voor volwassenen een van de hartverwarmendste films van het jaar

Het geweldige Linda wil kip! als een kinder- of jeugdfilm labelen, doet hem eigenlijk tekort. Natuurlijk is deze prijswinnende animatie dat óók. Hij zit vol aanstekelijke absurde kinderhumor – met een ontsnappende kip als belangrijke plotmotor. En heeft als titelpersonage een achtjarig meisje dat gefrustreerd raakt als haar moeder haar – onterecht – een dief en leugenaar noemt. Maar de film van regieduo Chiara Malta en Sébastien Laudenbach is zo veel meer én behandelt talloze complexe emoties genuanceerder dan veel ‘volwassen’ liveactionfilms. Zoals rouw en het belang van herinneringen; Linda kan zich bijvoorbeeld haar overleden Italiaanse vader niet herinneren. Of het immense schuldgevoel van een ouder die kortstondig haar eigenbelang boven dat van haar kind heeft gesteld.

Het verhaal draait evenzeer om Paulette, Linda’s eigengereide alleenstaande moeder, als om Linda zelf. Paulette beschuldigt haar dochter van het stelen van een ring waaraan ze is gehecht. Ze heeft vervolgens geen oor voor Linda’s tegenargumenten omdat ze te uitgeput is en eindelijk weer eens op date gaat. Als blijkt dat niet Linda, maar de kat de dief is, wil Paulette er alles aan doen om het goed te maken. Zelfs kip met paprika bereiden zoals Linda’s vader hem altijd klaarmaakte. Alleen kan Paulette niet koken en blijkt er in de hele stad geen kip te vinden door stakingen – want Linda wil kip! speelt in Frankrijk.

Niet alleen Linda en Paulette worden amusant en gelaagd neergezet, ook de meeste nevenpersonages die opduiken tijdens deze odyssee naar een stoofpotje. Zo is er Linda’s tante, een yogadocent met suikerverslaving, een leerling-politieagent die liever goochelaar was geweest en een aandoenlijk sullige puber van wie Paulette een levende kip steelt. Het stemwerk in de Nederlandse versie is doorspekt met veel Vlaams en ‘allez’s, waardoor het geheel bijna zo melodieus klinkt als het Franse origineel.

Visuele verademing

Niet alleen qua aangekaarte gevoelens, ook visueel is Linda wil kip! een verademing tussen veel van de gladde, suikerzoete computergeanimeerde (kinder)animatie die tegenwoordig uitkomt. De stad en gigantische woonblokken waar Linda en Paulette leven, worden in fleurige, ruwe penseelstreken neergezet. De personages die zich door deze decors bewegen, bestaan telkens uit één kleur – Linda geel, Paulette oranje. Het ene moment komen ze gedetailleerd in beeld, soms – als je ze meer van een afstandje ziet – lijken het eerder vuurvliegjes die door hun omgeving zweven.


Lees ook

Kinderfilms deze herfstvakantie: een ‘bambi’ zonder trauma, ‘200% Wolf’ en een fantasieloos kinderboek

Zachary Levi in ‘Harold en het magische paarse krijtje’.

De levenslust die overal vanaf spat, zorgt ervoor dat je nergens het gevoel hebt dat de film je een te expliciete boodschap of oplossing voor ‘problemen’ opdringt – behalve misschien dat een extra scheut (naasten)liefde, aandacht voor elkaar en het delen van een maaltijd het leven aangenamer maken. Want behalve complexe emoties, duiken er in deze (jeugd)film terloops ook behoorlijk complexe sociale problemen op. Hoewel het er vrolijk aan toe gaat in de woonblokken waar Linda leeft, is duidelijk dat ze vooral worden bevolkt door figuren zonder brede beurs en kinderen het er zonder veel ouderlijk toezicht moeten rooien.

Dat Malta en Laudenbach de realiteit niet schuwen, blijkt ook uit het einde dat niet per se geschikt is voor vegetariërs. Maar ze slagen er wel in de realiteit op zo’n liefdevolle, genuanceerde, geestige én kindvriendelijke manier in beeld te brengen, dat je met een glimlach de zaal verlaat. Het maakt Linda wil kip! tot een van de hartverwarmendste films van het jaar.