Faber zaait verwarring: motivering voor asielnoodwet zou af zijn, maar is dat toch niet helemaal

Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) heeft dinsdag in de Tweede Kamer grote verwarring gezaaid over haar onderbouwing van de asielnoodwet. Faber zei voorafgaand aan het vragenuur dat de motivering die ze aan het schrijven is af is en zenu „in onderhandeling” is met de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen. Nog tijdens het vragenuur ontkenden VVD, NSC en BBB dat ze de motivering al hadden gezien, waarna Faber al snel op haar woorden over dit in de coalitie zo gevoelige onderwerp moest terugkomen.

Faber is al weken bezig met wat zij ziet als haar belangrijkste opdracht uit het regeerprogramma: het schrijven van een asielnoodwet, inclusief een deugdelijke juridische onderbouwing die in het regeerprogramma een „dragende motivering” wordt genoemd. Na afloop van het vragenuur zei Faber dat de motivering toch „nog niet helemaal af” is, maar dat ze op haar ministerie al wel „heel ver gekomen” zijn. „Ik laat nog wat zaken checken en dubbelchecken”, aldus Faber, die haar voorbarige mededeling verklaarde uit het feit dat ze passie voor het onderwerp heeft. „Ik ben enthousiast over mijn werk.”

Dat er al onderhandeld werd over de tekst van de motivering klopte dus niet, bevestigde ook PVV-leider Geert Wilders, die zei dat ze zich waarschijnlijk „versproken” had. Wilders en onder anderen waarnemend NSC-vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven waren wel dinsdagochtend, en ook al op maandag, in gesprek met premier Dick Schoof over de asielnoodwet. VVD en BBB, de twee andere coalitiepartners, waren voor zover bekend nog niet bij die gesprekken aanwezig. Dat is te verklaren omdat het vooral de PVV en NSC zijn die over de noodwetgeving diametraal andere posities innemen.


Lees ook

In Luxemburg treft minister Faber een verrassing aan: Europese medestanders voor een streng asielbeleid

Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) met haar Hongaarse collega Sandor Pinter (Binnenlandse Zaken) bij de bijeenkomst van EU-ministers in Luxemburg, donderdag.

Twijfelachtig

PVV-leider Wilders heeft de afgelopen weken steeds gezegd dat de PVV aan de noodwet wil vasthouden omdat hiermee heel snel ‘crisismaatregelen’ kunnen worden genomen om het aantal asielzoekers te beperken of hun rechten te versoberen. NSC heeft juist grote moeite met de noodwetgeving, omdat het parlement hier niet vooraf mee hoeft in te stemmen en de inzet ervan voor problemen in de asielketen kan zorgen, volgens juristen.

Wilders wilde dinsdag niet ingaan op de voortgang van de onderhandelingen. Hij herhaalde enkel dat hij „aan het praten” is over een oplossing en dat dit „in goede sfeer gebeurt”. Zijn toon was daarmee behoorlijk anders dan de afgelopen weken, toen hij meerdere keren dreigde dat het niet doorgaan van de asielnoodwetgeving voor de PVV reden zou kunnen zijn om het kabinet-Schoof te laten vallen.

Wilders herhaalde dat hij ‘aan het praten’ is over een oplossing en dat dit ‘in goede sfeer gebeurt’

Een woordvoerder van premier Schoof liet maandagavond weten dat in de gesprekken met PVV en NSC „diverse opties” voor de uitvoering van „een stringent” asielbeleid worden besproken. Die formulering suggereert dat er inmiddels ook alternatieven op tafel liggen, zoals het snel behandelen van een tijdelijke wet, een route die in Den Haag bekend is komen te staan als een ‘spoedwet’. Bij die variant, waarmee dezelfde asielmaatregelen zouden kunnen worden genomen, hebben de Tweede en Eerste Kamer vooraf wél inspraak.

Dat de coalitie deze week gesprekken voert over een oplossing voor de asielnoodwet komt door een deadline die premier Schoof zichzelf en zijn coalitiepartners heeft gesteld. Komende maandag moeten de asielmaatregelen in de ministerraad worden besproken, waarna er uiterlijk vrijdag 25 oktober een besluit over moet worden genomen.


Lees ook

PVV-minister Faber bevestigt: toch geen ‘ontmoedigingsborden’ bij azc’s

Politieke jongerenorganisaties tijdens een protestactie voor de Tweede Kamer tegen de plannen van PVV-minister Faber.