Praag verbiedt nachtelijke kroegentochten om alcoholtoerisme tegen te gaan

In Praag is bier goedkoper dan water, prees de lokale Liverpoolse krant Liverpool Echo de stad vorig jaar nog aan. Een „prachtige stad” in „de nummer één bierdrinkende natie”. Hordes mensen trekken jaarlijks naar Praag om er te gaan drinken, maar het is juist dit soort toerisme dat Praag wil weren. Maandag nam de gemeenteraad van de stad een besluit: tussen tien uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends zijn kroegentochten in het centrum vanaf nu verboden.

„Ik zou graag willen dat Praag een plek wordt waar verfijning en respect voor de gedeelde openbare ruimte prioriteit hebben,” schrijft onderburgemeester van Praag Jiří Pospíšil in een verklaring bij het besluit. Tegen persbureau AFP zegt hij maandag dat de stad „op zoek is naar een meer beschaafde, rijkere toerist (…) en niet naar een toerist die alleen maar voor een korte tijd komt om dronken te worden”.

Ook Vaclav Starek, directeur van de Tsjechische Vereniging van Hotels en Restaurants, is enthousiast over het besluit, zegt hij tegen AFP. „Het zal de omzet niet schaden.” Bovendien, zegt hij, zal “niemand worden verboden om naar een kroeg te gaan”, maar zijn de georganiseerde kroegentochten „niet nodig”. Ze werden een probleem voor de stad, zegt hij.

Eerder in het jaar bleek al dat Praag zich nadrukkelijk verzet tegen het dranktoerisme vanuit het Verenigd Koninkrijk. De gemeenteraad wilde een verbod onderzoeken op verkleedkleren, die groepen op vrijgezellenfeesten vaak dragen. Ook Amsterdam probeert dit soort toerisme te doen afnemen. Vorig jaar lanceerde de stad een online campagne gericht op Britse jongeren tussen de 18 en 35, die zochten op termen als stag party of pub crawl Amsterdam.